Νέα προβλήματα στο Γηροκομείο Αθηνών: Υψηλόμισθοι εργαζόμενοι έκαναν κατάσχεση στον λογαριασμό μισθοδοσίας

Αν και τα πράγματα στο Γηροκομείο Αθηνών μετά την έκπτωση του υπόδικου «αμαρτωλού» αρχιμανδρίτη, Μπούμπα και την έλευση της Προσωρινής Διοίκησης πήγαιναν καλύτερα, φαίνεται πως αρχίζουν να χειροτερεύουν. Ο λόγος απλός. Τα «χρωστούμενα» ετών σε υπαλλήλους αλλά και σε υψηλά αμειβόμενους εργαζομένους αρχίζουν να ταλανίζουν την προσπάθεια εξυγίανσης που ξεκίνησε στο Ευαγές Ίδρυμα.

58134a361dc524cc738b45d3

Του Νίκου Σπυρόπουλου

Το koutipandoras.gr αποκάλυψε τον περασμένο Ιούλιο σε αποκλειστικό του δημοσίευμα την έκθεση «κόλαφο» των ορκωτών – ελεγκτών η οποία κατέδειξε και αυτή τις σοβαρότατες πληγές που άφησε στο Γηροκομείο Αθηνών η πολυετής κακοδιαχείριση του Μπούμπα και του κύκλου του. Έναν χρόνο μετά την «αποκαθήλωσή» του αυτές, όχι μόνο παραμένουν ακόμα ανοικτές, αλλά μεγαλώνουν.

Μέσα από τα δεκάδες ρεπορτάζ του koutipandoras.gr και του Hot Doc αναδείχθηκε η σκληρή καθημερινότητα ετών για τους εργαζομένους του Γηροκομείου. Αυτή δεν είναι άλλη από τη μη καταβολή του κανονικού «μηνιάτικου» τους. Ό,τι χρήματα έλαβαν τα τελευταία χρόνια ήταν από διάφορες κατασχέσεις που έχουν κάνει. Αυτή η κατάσταση άλλαξε με την έλευση της νέας διοίκησης η οποία εξασφάλισε να παίρνουν όλοι οι εργαζόμενοι κάθε μήνα ένα ποσοστό της τάξεως του 30% με 40% του μισθού τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπό το καθεστώς Μπούμπα, οι παχυλοί μισθοί σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του ήταν κάτι συνηθισμένο. Βέβαια, ακόμη και σήμερα υπάρχουν στελέχη της ΕΕΑ και εργαζόμενοι με μισθούς χιλιάδων ευρώ μηνιαίως (σ.σ από 2000 ευρώ μικτά, ενώ ξεπερνούν και τα 5.000 ευρώ).

«Σήκωσαν» χιλιάδες ευρώ σε λίγες ημέρες

Το καλοκαίρι, όπως είχαμε γράψει, υψηλόβαθμα στελέχη και υπάλληλοι του Γηροκομείου με παχυλούς μισθούς μέσα σε λίγες ημέρες επί διοικήσεως ακόμα Μπούμπα, «σήκωσαν» κάτι χιλιάδες ευρώ από λογαριασμό διαθήκης για την οποία όμως δεν υπήρχε τελεσίδικη απόφαση πως ανήκει στην ΕΕΑ. Τον λογαριασμό αυτόν γνώριζαν ελάχιστοι άνθρωποι. 

Λογικό και ηθικό, όπως είχαν αναφέρει τότε στο koutipandoras.gr κύκλοι του Γηροκομείου Αθηνών, ήταν η διοίκηση Μπούμπα να ανακόψει τη διαδικασία με το σκεπτικό να μοιραστούν τα χρήματα και στους υπόλοιπους, πιο χαμηλόμισθους εργαζομένους. 

Βέβαια για να γινόταν και αυτό έπρεπε το Γηροκομείο να είχε νομιμοποιηθεί ως κληρονόμος και στην Τράπεζα, κάτι που δεν έγινε από τη στιγμή που κατατέθηκε αίτηση αναίρεσης. Μέχρι να εκδικαστεί αυτή, η διαδικασία της νομιμοποίησης είναι «παγωμένη».

Τα ίδια άτομα έκαναν κατάσχεση στο λογαριασμό μισθοδοσίας

Οι εργαζόμενοι στη Νομική Υπηρεσία της ΕΕΑ μαζί και με πρώην εργαζόμενο, προχώρησαν σε κατάσχεση του λογαριασμού μισθοδοσίας των εργαζομένων. Η πράξη τους αυτή είναι απολύτως νόμιμη καθώς και αυτοί, όντας υπάλληλοι του Γηροκομείου, έχουν «χρωστούμενα». Είναι όμως και ηθική; 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο koutipandoras.gr ο Πρόεδρος των Εργαζομένων της ΕΕΑ, Δημήτρης Παπαχρήστος πρόκειται για μια ξεκάθαρα «ανήθικη και αντισυναδελφική» πράξη. «Ό,τι χρήματα βρίσκονται εκεί αλλά και όσα θα μπαίνουν θα πηγαίνουν απευθείας σε αυτούς που έκαναν κατάσχεση. Οι άλλοι εργαζόμενοι επομένως δεν θα εισπράττουν ούτε αυτό το 30% που εισέπρατταν τους τελευταίους μήνες», πρόσθεσε ο κ. Παπαχρήστος. Όπως δήλωσε ακόμη, το σωματείο των εργαζομένων απέστειλε σχετικό έγγραφη στην διοίκηση της ΕΕΑ σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρα αντισυναδελφική πράξη. Μάλιστα, τόνισε ότι πρόκειται και για παράβαση του κώδικα δεοντολογίας. 

«Θεωρώ ότι κύκλοι στο Γηροκομείο Αθηνών προσπαθούν με διάφορους τρόπους να δημιουργήσουν μια δύσκολη κατάσταση για το Ίδρυμα. Να του βάλουν μια θηλιά», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων. Επισήμανε δε, ότι όλο αυτό γίνεται τη στιγμή που το Γηροκομείο προσπαθεί να ανακάμψει και έχουν συμβεί ήδη «καλά πράγματα» όπως η ένταξη του Γηροκομείου μετά από έγκριση της Περιφέρειας Αττικής στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που παρέχει υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας καθώς και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Σημαντικές και οι δωρεές στο Γηροκομείο από τα ΕΛΠΕ για τη θέρμανση των τροφίμων.

Ψηφίσθηκε η ανακοπή της κατάσχεσης

Σε συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΕΑ την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε η ανακοπή της κατάσχεσης. Το Δ.Σ αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ανακοπή της κατάσχεσης επισημαίνοντας την καταχρηστικότητα. «Δεν είναι σωστό αυτό που έγινε και έκαναν. Προχωρήσαμε στην ανακοπή ως Δ.Σ της ΕΕΑ και τους καλέσαμε με εξώδικό μας για συμβιβασμό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΑ στο koutipandoras.gr, Γιώργος Σαγρεδάκης. «Αν ακολουθηθεί αυτό σαν πρακτική τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή, μπορεί όμως να προκύψει θέμα», πρόσθεσε.

Όπως υποστηρίζουν στο koutipandoras.gr κύκλοι του Γηροκομείου, δεν γίνεται να λειτουργήσει και να σταθεί στα πόδια του κανονικά το Γηροκομείο Αθηνών εάν κάθε φορά κάποιος ή κάποιοι πολύ υψηλά αμειβόμενοι προχωρούν σε κατάσχεση του λογαριασμού μισθοδοσίας των εργαζομένων. «Όχι μόνο είναι ανήθικο αλλά δημιουργεί και τεράστια προβλήματα για την εύρυθμη λειτουργία του Γηροκομείου», προσθέτουν οι ίδιες πηγές κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως με αυτές τις τακτικές το Γηροκομείο θα βάλει λουκέτο. 

Ο κ. Σαγρεδάκης επισήμανε επίσης ότι ακόμα και σήμερα, ο λεγόμενος «κύκλος Μπούμπα» στο Γηροκομείο Αθηνών δημιουργεί προβλήματα. «Το Γηροκομείο πάει καλύτερα. Φαίνεται από τα οικονομικά δεδομένα, τις συνθήκες διαβίωσης των γερόντων», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΕΑ. Σημειώνεται πως με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα (σ.σ της κατάσχεσης) είχε προηγηθεί η παραίτηση του αντιπροέδρου του Δ.Σ τη ΕΕΑ, κ. Συμεωνίδη. 

Τι απαντά η άλλη πλευρά

Ένας εκ των υπαλλήλων που έκαναν την κατάσχεση στο λογαριασμό είναι ο Απόστολος Λιούτας, ο άλλοτε εξ απορρήτων του υπόδικου Μπούμπα και ένας από τους πολύ υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους του Γηροκομείου. Ο Λιούτας ερωτηθείς από το koutipandoras.gr εάν η κατάσχεση που έκανε στο λογαριασμό μισθοδοσίας πρόκειται περί ανήθικης πράξης, απάντησε: «Είχα πει πολλές φορές και είχα προτείνει να μου συμψηφίσουν τα ενοίκια

με τα χρωστούμενά μου

– καθώς διαμένω σε ακίνητο που ανήκει στην ΕΕΑ – αλλά αυτό δεν έγινε. Είναι ηθικό λοιπόν να το ζητάω εδώ και έναν χρόνο, δυο χρόνια; Είπα πως δεν θέλω τα χρήματα αλλά θα ήταν εφικτό για να μην επιβαρύνω το Γηροκομείο να συμψηφιστούν τα δεδουλευμένα μου με τα ενοίκια. Δεν έχει γίνει αυτό μέχρι σήμερα. Επομένως, προχώρησα στην κατάσχεση». Ο εν λόγω υπάλληλος έχει απολυθεί από το Γηροκομείο.

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…