Newsroom

Newsroom

Νέα επίθεση χάκερ στην WADA με στοιχεία "φωτιά" για ακόμη 25 αθλητές

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ (WADA), ανέφερε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, πως οι Ρώσοι χάκερ, προχώρησαν σε νέα κυβερνο-επίθεση, διαρρέοντας νέα εμπιστευτικά έγραφα με ιατρικά στοιχεία στο διαδίκτυο, παρόμοια με εκείνα που είχαν δημοσιεύσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

57da733f1dc524eb088b4678

Αυτή τη φορά, αποκάλυψαν δεδομένα 25 αθλητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Τσεχία, τη Δανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία. Ανάμεσά τους, οι Βρετανοί πρωταθλητές ποδηλασίας Γουίγκινς και Φρουμ, ο αθλητής του γκολφ Χαλ και του ράγκμπι Φίσερ.

Η ομάδα χάκερ, γνωστή ως APT28 και Fancy Bear, κατηγορήθηκε από την WADA την Τρίτη για την δημοσιοποίηση δεδομένων των αθλητριών του τένις Σερένα και Βένους Γουϊλιαμς, της σούπερ σταρ της ενόργανης γυμναστικής, Σιμόν Μπάιλς και της παίκτριας του WNBA, Ελένα Ντελε Ντον.

«Η WADA εξετάζει πολύ προσεκτικά αυτή την εγκληματική επίθεση, η οποία μέχρι σήμερα έχει απερίσκεπτα εκθέσει δεδομένα και θα είναι πολύ οδυνηρή για τους αθλητές που είναι στο στόχαστρο, ενώ προκαλεί ανησυχία σε όλους τους αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016,» είπε ο γενικός διευθυντής της WADA Ολιβιέρ Νίγκλι.

«Για εκείνους τους αθλητές που έχουν επηρεαστεί, εκφράζουμε τη λύπη μας που οι εγκληματίες έχουν προσπαθήσει να δυσφημίσουν τη φήμη τους με αυτόν τον τρόπο, και διαβεβαιώνω ότι λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα νόμιμα μέτρα και συμβουλές από τις υπηρεσίες ασφαλείας, προκειμένου να προβούμε σε δράση».

Η WADA πιστεύει ότι οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στο σύστημα αντι-ντόπινγκ και το σύστημα διαχείρισης (ADAMS) μέσω ενός λογαριασμού που δημιούργησε η ΔΟΕ για τους Αγώνες του Ρίο. Σύμφωνα με την WADA, ο λογαριασμός περιλαμβάνει εμπιστευτικά ιατρικά δεδομένα, όπως εξαιρέσεις λόγω θεραπευτικής χρήσης, οι οποίες εκδίδονται από τις αθλητικές ομοσπονδίες και εθνικούς οργανισμούς αντι-ντόπινγκ για να επιτρέψουν στους αθλητές να λαμβάνουν ορισμένες ουσίες.

Επίσης η WADA υποστηρίζει ότι οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις διεξάγονται ως αντίποινα για τις έρευνες του οργανισμού που αφορούν την κρατική χορηγία ντόπινγκ στη Ρωσία.

«Η WADA δεν έχει καμία αμφιβολία ότι αυτές οι συνεχιζόμενες επιθέσεις διεξάγονται σε αντίποινα κατά του Οργανισμού, και συνολικά το σύστημα αντι-ντόπινγκ, λόγω των ανεξάρτητων ερευνών, που αναφέρονται στην κρατική χορηγία ντόπινγκ στη Ρωσία,» δήλωσε ο Νίγκλι

«Καταδικάζουμε την εγκληματική δραστηριότητα και έχουμε ζητήσει από την ρωσική κυβέρνηση να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να την σταματήσει. Οι συνεχείς επιθέσεις στο διαδίκτυο που προέρχονται από τη Ρωσία, υπονομεύουν σοβαρά το έργο που διεξάγεται, για να ξαναχτιστεί ένα συμβατό πρόγραμμα αντι-ντόπινγκ στη Ρωσία».

Џv

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…