Να εκδοθεί στην Κύπρο ο συνεργάτης του Βγενόπουλου προτείνει ο εισαγγελέας

O αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δ. Δασούλας, εισηγήθηκε στον Άρειο Πάγο να εκδοθεί στην Κύπρο ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Βγενόπουλου για ένα από τα τέσσερα αδικήματα που του αποδίδουν οι κυπριακές αρχές σχετικά με την υπόθεση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

5703f8d81dc524364a8b4860

Σε βάρος του Ευθύμιου Μπουλούτα είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από τις κυπριακές δικαστικές αρχές. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να εκδοθεί στην Κύπρο.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε την έκδοση Μπουλούτα στην Κύπρο μόνο για την κατηγορία της τήρησης ψευδών λογαριασμών από διευθυντές εταιρειών, καθώς όπως είπε, «μόνο γι αυτήν την κατηγορία από τις τέσσερις προκύπτει διπλό αξιόποινο.» Συνεπάγεται ότι μόνο αυτή η κατηγορία είναι αξιόποινη κατά το Ελληνικό Ποινικό Δίκαιο και για αυτή μόνο μπορεί να εκδοθεί. Η κατηγορία αυτή προβλέπεται στο άρθρο 56 του νόμου 2190/1920, ενώ οι άλλες τρεις προβλέπονται μόνο στο Κυπριακό Δίκαιο.

Ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, ο Μπουλούτας χαρακτήρισε «εχθρικές ενέργειες» το αίτημα των Κυπριακών Αρχών, καθώς όπως υποστήριξε είναι ο κύριος μάρτυρας σε διεθνή διαιτησία στην Ουάσιγκτον και θέλουν να τον καταστήσουν αναξιόπιστο. Η διαιτησία αυτή αφορά την εταιρεία Marfin (και επενδυτές) και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως ανέφερε ο Μπουλούτας, εάν οι πράξεις του «τυγχάνουν ποινικής αντιμετώπισης», η δίκη του πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, καθώς στην Κύπρο δεν θα έχει δίκαιη δίκη, αφού -συνέχισε ο κ. Μπουλούτας- τα Κυπριακά δημοσιεύματα του Τύπου είναι αρνητικά και τον έχουν ήδη καταδικάσει.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στον στενό συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου είναι για χειραγώγηση της αγοράς, συνωμοσία προς καταδολίευση, παρουσίαση ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και απόκρυψη της απομείωσης της υπεραξίας της Τράπεζας και τήρηση ψευδών λογαριασμών από διευθυντές εταιρειών.

Ο Άρειος Πάγος επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.