Newsroom

Newsroom

Ν. Αφρική: Διαδηλώσεις γυναικών κατά του Πιστόριους [βίντεο]

Την ώρα που  συνεχίζει η δίκη του παραολυμπιονίκη, Όσκαρ Πιστόριους, με τον εισαγγελέα Γκέρι Νελ να του ασκεί σοβαρή πίεση…

afriki 1

Την ώρα που  συνεχίζει η δίκη του παραολυμπιονίκη, Όσκαρ Πιστόριους, με τον εισαγγελέα Γκέρι Νελ να του ασκεί σοβαρή πίεση ώστε να εκμαιεύσει πληροφορίες για το θάνατο της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, γυναίκες της Νοτίου Αφρικής πραγματοποιούν διαδηλώσεις κατά του αθλητή.

Στην Πρετόρια, παρότι το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί για την καταδίκη του άλλοτε ήρωα της χώρας, ο γυναικείος πληθυσμός φαίνεται πως έχει ήδη βγάλει πόρισμα.

«Ο Όσκαρ θα σαπίσει στη φυλακή», τραγουδούν μέλη της Εθνικής Αφρικανικής Επιτροπής για τη Γυναίκα, έξω από το δικαστήριο, ενώ δίνουν το «παρών» σε καθημερινή βάση έξω από τη δικαστική αίθουσα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στατιστικές του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, τρεις γυναίκες καθημερινά πέφτουν νεκρές από τα… χέρια των συντρόφων τους, με τα ποσοστά της κακοποίησης γυναικών να είναι πέντε φορές πιο υψηλός στη Νότιο Αφρική παρά σε ολόκληρο τον κόσμο, κατά μέσο όρο.

Το πιο συγκλονιστικό, μάλιστα, όπως αναφέρει το NBC, είναι ότι ελάχιστοι από τους δράστες καταλήγουν στο δικαστήριο ή συλλαμβάνονται, καθώς ελάχιστες γυναίκες καταγγέλλουν την κακοποίηση.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της επιτροπής, Νοκιλάνια Τζέλε, «αν είσαι φτωχή δε ζητάς βοήθεια, ενώ χρειάζεται τουλάχιστον μισή ώρα περπάτημα για να πάει μια γυναίκα σε ένα από τα 120 αστυνομικά τμήματα και να αναφέρουν τη βιαιότητα», ενώ έκανε λόγο για «οδυνηρή» εμπειρία κατά τη διάρκεια της κατάθεσης των γυναικών στην αστυνομία και στη συνέχεια στον εισαγγελέα.

Η ένδειξη ότι οι γυναίκες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις τοπικές αρχές είναι το γεγονός ότι μόλις ένα στα εννέα θύματα καταγγέλλουν τους βιαστές τους, σε μία χώρα που το ποσοστό των δολοφονιών και βιασμών είναι συντριπτικό.

Όσο για την περίπτωση της Ρίβα Στέενκαμπ οι γυναίκες υποστηρίζουν ότι μπορεί να καταλήξουν όπως εκείνες και εν χορώ λένε: «Είμαστε όλες Ρίβα».

Μάλιστα, μέλος της επιτροπής επισήμανε ότι κι εκείνη ήταν μία Ρίβα, αλλά «χάρη στο Θεό σώθηκα. Ευτυχώς δεν κατέληξε κάτω από το χώμα. Αναπνέω ακόμα, είμαι όρθια και μπορώ να βγω από αυτή την κατάσταση».

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…