Newsroom

Newsroom

Μυτιλήνη, η πόλη των μικρών θαυμάτων

Φτάνοντας κανείς στην πρωτεύουσα της Λέσβου, τη Μυτιλήνη, είναι αδύνατο να μην αισθανθεί τη μαγεία, την αύρα, και τον κοσμοπολίτικο αέρα που αποπνέει το νησί. Γεμάτο χρώματα, μυστικά, ενέργεια και ένα ηλιόλουστο τοπίο που γεμίζει το μάτι και τις αισθήσεις. 

μυτιληνη2

Απλωμένη αμφιθεατρικά σε επτά λόφους, με το φρούριό της (το μεγαλύτερο της Μεσογείου), να δεσπόζει από μακριά, η Μυτιλήνη, γοητεύει τους επισκέπτες της από την πρώτη στιγμή. Τα κτήρια φέρουν πάνω τους πολλά δυτικοευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως μπαρόκ, νεογοτθικά, μπελ επόκ, αναγεννησιακά, νεοκλασικά και συμπληρώνουν μια όμορφη, παράξενη αρχιτεκτονική εικόνα για την πόλη αλλά και για το νησί. 

Κατά μήκος της παραλίας, μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας χαζεύοντας τα καϊκια, να αγναντέψετε για ώρα το όμορφο νησιώτικο τοπίο, να φάτε νόστιμους ψαρομεζέδες με ουζάκι σε κάποια από τις πολλές ψαροταβέρνες κατά μήκος της προκυμαίας ή να πιείτε το καφεδάκι σας απολαμβάνοντας τη διαρκή κίνηση της πόλης. Tα πολλά διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια απεικονίζουν την ακμή που γνώρισε το νησί στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η οδός των θαυμάτων

Μία κεφάτη και σύγχρονη φοιτητούπολη (και όχι μόνο), άριστα οργανωμένη και απόλυτα αυτάρκης. Βολτάροντας στην πλακόστρωτη οδό Ερμού, που είναι ο πιο μεγάλος εμπορικός δρόμος και καταλήγει στην παλιά τουρκική συνοικία, μπορείτε να χαζέψετε στην τοπική αγορά και να αγοράσετε πεντανόστιμα παλαιωμένα τυριά, να δοκιμάσετε παστουρμά που φτιάχνεται επί τόπου, και να βρειτε πραγματικούς “θησαυρούς”: από παλιά δισκάδικα και βιβλιοπωλεία, ιχθυοπωλεία και μανάβικα, μέχρι συνεργατικά καφενεία και χώρους που στεγάζουν πολιτιστικές δράσεις. Η Ερμού ήταν τα κλασικά χρόνια κανάλι, που χώριζε τη νησίδα του κάστρου από το υπόλοιπο νησί. Ο δρόμος των μικρών θαυμάτων!

Η βόλτα μέσα στα στενά κατά μήκος της προκυμαίας, είναι γεμάτη εκπλήξεις. Σε δεκάδες παραδοσιακά και παρεϊστικα καφενεδάκια, απολαύστε για ώρες άραγμα και ουζάκι και γνωρίστε την πιο ανάλαφρη και εναλλακτική πλευρά της πόλης.

Αξιοθέατα

Το Κάστρο της πόλης εντυπωσιάζει με τον μεσαιωνικό του αέρα. Χτίστηκε επί Iουστινιανού, ενώ αλλαγές πραγματοποιήθηκαν και κατά την τουρκοκρατία. Σώζονται πολλές υπόγειες στοές αλλά και δεξαμενή χωρητικότητας 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Τμήμα του χρησιμοποιείται ως χώρος διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους θερινούς μήνες.

Από τα αξιοθέατα της πόλης είναι και η Μητρόπολη, που χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Τα επιβλητικά καμπαναριά της είναι από τα ομορφότερα της Ελλάδας.

Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το Mουσείο Θεοφίλου, σε απόσταση τριών χιλομέτρων από την πόλη, που δημιουργήθηκε από τον φημισμένο Mυτιληνιό τεχνοκριτικό Στρατή Eλευθεριάδη και περιλαμβάνει 86 πίνακες του Θεόφιλου. Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ ως αυτοδίδακτος ζωγράφος αποτελεί τον κυριότερο εκπρόσωπο της ελληνικής λαϊκής ζωγραφικής του 2ου αιώνα.

Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – βιβλιοθήκη Ελευθεριάδη-Teriade εκτίθενται τα λεγόμενα Mεγάλα Bιβλία (πρωτότυπα έργα τέχνης χειροποίητα αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη), αλλά και έργα των Matisse, Miro, Picasso, Γιάννη Τσαρούχη καθώς και άλλων επώνυμων ζωγράφων. Απαραίτητη στάση για αυτούς που αγαπούν το βιβλίο και τις καλές εκδόσεις. 

Και μία ακόμα λεπτομέρεια για τους “μερακλήδες”. Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, πραγματοποιείται και η “Γιορτή του ούζου” στο πλαίσιο της οποίας, οι ντόπιοι παραγωγοί προσφέρουν δωρεάν ούζο. Τι καλύτερο?

Επίσης: 

-Το λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρους του νησιού με θέα τα παράλια της Μικράς Ασίας. 

-Η Μυτιλήνη ή Λέσβος πήρε το όνομά της από τον γιο του Λαπίθου, Λέσβο, που παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά Μάκαρα, Μήθυμνα. Η Λέσβος κατοικήθηκε αρχικά από τους Πελασγούς, τους Λέλεγες και από τους Αχαιούς με αρχηγό τον γιο του Ορέστη, Πενθίλο. 

-Η πόλη αποκαλείται επίσης και νησί των ποιητών, αφού από εκεί κατάγονταν οι λυρικοί ποιητές Αλκαίος και Σαπφώ, όπως επίσης οι πεζογράφοι Αργύρης Εφταλιώτης, Στρατής Μυριβήλης και ο νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης. Από τη Μυτιλήνη κατάγεται επίσης ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος. 

-Η Μυτιλήνη διαθέτει το αεροδρόμιο “ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ” και συνδέεται καθημερινά με την Αθήνα και αραιότερα με τη Θεσσαλονίκη.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…