Newsroom

Newsroom

Μόνο με κούρεμα βιώσιμο το χρέος, λέει ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού

  Αρκεί το διαφαινόμενο πρωτογενές πλεόνασμα για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος; Η απάντηση είναι πιθανότατα «όχι», και δεν…

kourema 2

 

Αρκεί το διαφαινόμενο πρωτογενές πλεόνασμα για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος; Η απάντηση είναι πιθανότατα «όχι», και δεν το λέμε εμείς, αλλά ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Π. Λιαργκόβας, που ενημέρωσε τη Δευτέρα την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την Έκθεση του Γραφείου του.

Ο Π. Λιαργκόβας εκτίμησε ότι, αν και θεωρητικά είναι εφικτό να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς νέο “κούρεμα”, αυτό στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με υψηλά πλεονάσματα και σε βάθος χρόνου, αλλά και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές, “με λογικούς όρους”. Με βάση αυτά τα δεδομένα, υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί νέα παρέμβαση.

Ο ίδιος επανέλαβε αυτό που αναφέρεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού, ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί υπήρξαν “ελλιπείς και αποσπασματικές”, καθώς επικεντρώθηκαν στα εργασιακά ζητήματα, χωρίς παράλληλα να μεταρρυθμίσουν την αγορά αγαθών, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του για τη στάση του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, με τον οποίον “παρότι είχαμε συμφωνήσει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ μας, όταν του στείλαμε το Μνημόνιο Συνεργασίας, δεν λάβαμε απάντηση”.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις αυτές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έβγαλε… τρελό τον Π. Λιαργκόβα, σημειώνοντας πως το Γραφείο “διαψεύστηκε στις εκτιμήσεις του πως δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και πως η τρόικα θα ζητούσε διορθωτικά μέτρα για την επίτευξή του το 2013, διαψεύστηκε στην παρατήρησή του πως οι δημόσιες επενδύσεις συνεχώς περικόπτονται και πως το Κράτος εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των προμηθευτών», ενώ παρατήρησε πως το Γραφείο “μπέρδεψε και το δημοσιονομικό με το χρηματοδοτικό κενό, με αποτέλεσμα να θεωρεί πως το πρώτο, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο που διαπίστωνε η Τρόικα”.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα είναι πολύ υψηλότερο των προβλεπόμενων 812 εκ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) και θα φτάσει στα 3,9 δις (2,1% του ΑΕΠ), με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, που αποδέχεται η Eurostat (την ίδια στιγμή, βέβαια, που ο γενικός διευθυντής της Eurostat χαρακτηρίζει “εικασίες” τις εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς επίσημα στοιχεία).

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

2

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

Σε ταινία παραπέμπει το σκηνικό στην Καλαμάτα μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

438108010 18426626314000170 825866362010932573 n

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου, η Κατερίνα Βρανά ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο και κατάφερε…