Η ΜΚΟ του Φλογαΐτη που ξέχασαν όσοι πέφτουν από τα σύννεφα…

Το HOT DOC έχει προχωρήσει ουκ ολίγες φορές σε αποκαλύψεις αναφορικά με ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν με κρατικό χρήμα και που …

flogaitis

Το HOT DOC έχει προχωρήσει ουκ ολίγες φορές σε αποκαλύψεις αναφορικά με ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν με κρατικό χρήμα και που  σε βάρος τους έχουν γίνει καταγγελίες για το έργο που παρέδωσαν. Μία από αυτές ήταν και η ΜΚΟ Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου. Η ΜΚΟ του καθηγητή Σπύρου Φλογαϊτη η οποία χρηματοδοτήθηκε συστηματικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Το 2006, όπως είχε αποκαλύψει το Ηot Doc ο τότε πρέσβης στη Βηρυττό Νίκος Βαμβουνάκης έστειλε στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Με αυτό γνωστοποιούσε ότι ο Οργανισμός του κ. Φλογαϊτη, δεν έχει υλοποιήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Λίβανο για το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 335.000 ευρώ. Ωστόσο ο κ. Στυλιανίδης δεν έκανε τίποτα. Σημαντική λεπτομέρεια; Ο κ. Φλογαϊτης υπήρξε κατά το παρελθόν εργοδότης του.

Το τσουνάμι της Ινδονησίας και οι διάφορες ΜΚΟ που ενεπλάκησαν στη συνέχεια ήταν μία ακόμη περίπτωση, από αυτές που είχε αποκαλύψει το HOT DOC. MKO κατέθεσαν προτάσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα στην ΥΔΑΣ. Χρήματα συγκεντρώθηκαν μέσω τηλεμαραθωνίων, δόθηκαν σε ΜΚΟ αλλά έκαναν φτερά. Ή ουδέποτε έφτασαν στο ΥΠΕΞ τα σχετικά παραστατικά που να αποδεικνύουν το που ακριβώς διατέθηκαν τα χρήματα αυτά. ‘Ηδη για τις υποθέσεις αυτές η δημοσιογραφική ομάδα του Hot Doc έχει καταθέσει στην εισαγγελία όπου και διεξάγεται και σχετική έρευνα. 

Μία επικερδέστατη μπίζνα, με βιτρίνα ΜΚΟ που αναλάμβανε την αποναρκοθέτηση περιοχών και κατάφερε να ροκανίζει τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, εξιχνίασαν οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας.

Πρόκειται για το δημοσιογράφο Κώστα Τζεβελέκο, ο οποίος εμφανιζόταν ως ο πρόεδρος της ΜΚΟ και είναι ήδη προφυλακισμένος, της συζύγου του, ενός τέως δημοσίου υπαλλήλου, τριών εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων και τριών (3) συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, που την επίμαχη χρονική περίοδο υπηρετούσαν στην ΥΔΑΣ, στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε βάρος του πρόεδρου της M.K.O. Κώστα Τζεβελέκου είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης καθώς και Ερυθρά Αγγελία Αναζητήσεων της INTERPOL για την υπόθεση. Την προηγούμενη Παρασκευή , μετά την απολογία του στην 4η Ειδική Ανακρίτρια, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, ενώ για τους συγκατηγορούμενούς του αναμένονται σχετικές αποφάσεις των δικαστικών Αρχών

Η ΜΚΟ εμφανιζόταν με αντικείμενο την αποναρκοθέτηση περιοχών ανά τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, αφορούσε την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο Λίβανο και στο Ιράκ. Με τον τρόπο αυτό έπαιρνε χρήματα από την ΥΔΑΣ. Με τη μόνη διαφορά ότι τα χρήματα ήταν παράνομα. Και αυτό διότι  μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηματοδότηση που να καλύπτει το 100% του προγράμματος.

Στην προκειμένη περίπτωση η ΜΚΟ θα χρηματοδοτούνταν από το ΥΠΕΞ με το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος,  ενώ το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προσέρχεται από συμμετοχή της ΜΚΟ. Από αυτά το 15% θα έπρεπε να είναι ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες σε δωρέες.

Η επίσκεψη Λοβέρδου στη Βηρυττό

Τις ημέρες της παντοδυναμίας του ο κ. Τζεβελέκος απολάμβανε την εύνοια γενικά της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να σκεφτεί μήπως και στο εσωτερικό της ΜΚΟ γινόταν ατασθαλίες. Ο ίδιος δημοσιογράφος της “Εξόρμησης” και αργότερα του περιοδικού “Επίκαιρα”, διέθετε σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr υψηλές προσβάσεις. Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνεται ο κ. Τζεβελέκος στη Βηρυττό το 2002 μαζί με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο. Ήταν οι εποχές που η ΜΚΟ του κ. Τζεβελέκου σχεδόν αγιοποιούνταν από το ΥΠΕΞ.

 


 

Έκαναν πάρτι με τα λεφτά του ΥΠΕΞ

Ωστόσο, προκειμένου να καλυφθεί η ελλειματική συμμετοχή της ΜΚΟ, επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών. Πιο απλά αλλοδαποί εργαζόμενοι που συμμετείχαν στα προγράμματα αποναρκοθέτησης εμφανίζονταν να επέστρεφαν στη ΜΚΟ υπό τη μορφή δωρεάς το 20% – 30% των φερόμενων αποδοχών τους. Τα χρήματα αυτά η ΜΚΟ δεν τα καταχωρούσε όπως και θα έπρεπε να κάνει στα σχετικά βιβλία που τηρούσε. Αντίθετα τα παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή της, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά ο πρόεδρος και διάφορα μέλη της ΜΚΟ φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν τα χρήματα από τα κονδύλια του ΥΠΕΞ, λες και πρόκειται για δικά τους χρήματα. Ενοικίαση γραφείων της ΜΚΟ στην Αθήνα, προμήθεια αναλώσιμων, ακόμα και σε αγορές σε super market, πληρωμή εστιατορίου και parking του αυτοκινήτου ιδιοκτησίας του προέδρου, ήταν μόνο μερικά από αυτά

Και άλλες παραβάσεις

Οι συγκεκριμένες παραβάσεις όμως δεν ήταν και οι μοναδικές. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Οικονομική Αστυνομία:

δε ζητήθηκε, όπως επιβαλλόταν, σε καμία περίπτωση αποναρκοθέτησης, στις χώρες εκτέλεσης των προγραμμάτων, η έγκριση της οικείας Ελληνικής Πρεσβείας, σχετικά με τη σκοπιμότητα υλοποίησης.
οι καταβολές χρηματοδότησης πραγματοποιούνταν ενώ δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου.

γίνονταν δεκτά παραστατικά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα χωρίς να υπάρχε η υλοποίηση των προγραμμάτων από τις οικείες ελληνικές Πρεσβείες, κάποιες φορές μάλιστα η εκτέλεση τελούσε σε άγνοια των διπλωματών, ενώ ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη ΜΚΟ, από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας ήταν ανύπαρκτος.

Που εμπλέκονται οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ

Οι ευθύνες των συνταξιούχων ή εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων είναι μεγάλες. Σύμφωνα με την Αστυνομία βεβαίωναν εν γνώσει τους ψευδώς σε δημόσια έγγραφα σχετικά με την νομιμότητα και κανονικότητα των κονδυλίων που εκταμιεύονταν προς την ΜΚΟ για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Τα χρήματα αυτά τα “βαφτίζαν” ως συμμετοχή του  Δημοσίου και προέβαιναν στην σχετική εκκαθάριση και εντολή πληρωμών.

Όλοι τους εμπλέκονται ανάλογα με τη θέση και τα καθήκοντα που είχαν αυτή την περίοδο. Σε ότι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου της ΜΚΟ και της συζύγου του, η οποία ήταν και μέλος του ΔΑ, το Δικαστικό Συμβούλιο Αθηνών αποφάσισε με βούλευμα να μην εκποιηθούν. Την ίδια ώρα που κατασχέθηκε και παραδόθηκε στον ΟΔΔΥ πολυτελές επιβατηγό όχημα, περιουσιακό στοιχείο της ΜΚΟ, το οποίο χρησιμοποιούσε κατά τις μετακινήσεις του ο πρόεδρός της.

 

Το Hot Doc έχει προχωρήσει ουκ ολίγες φορές σε αποκαλύψεις αναφορικά με ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν με κρατικό χρήμα και που  σε βάρος τους έχουν γίνει καταγγελίες για το έργο που παρέδωσαν. Μία από αυτές ήταν και η ΜΚΟ Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου. Η ΜΚΟ του καθηγητή Σπύρου Φλογαϊτη η οποία χρηματοδοτήθηκε συστηματικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Το 2006, όπως είχε αποκαλύψει το Ηot Doc ο τότε πρέσβης στη Βηρυττό Νίκος Βαμβουνάκης έστειλε στον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Με αυτό γνωστοποιούσε ότι ο Οργανισμός του κ. Φλογαϊτη, δεν έχει υλοποιήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Λίβανο για το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 335.000 ευρώ. Ωστόσο ο κ. Στυλιανίδης δεν έκανε τίποτα. Σημαντική λεπτομέρεια; Ο κ. Φλογαϊτης υπήρξε κατά το παρελθόν εργοδότης του.

Το τσουνάμι της Ινδονησίας και οι διάφορες ΜΚΟ που ενεπλάκησαν στη συνέχεια ήταν μία ακόμη περίπτωση, από αυτές που είχε αποκαλύψει το Hot Doc. MKO κατέθεσαν προτάσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα στην ΥΔΑΣ. Χρήματα συγκεντρώθηκαν μέσω τηλεμαραθωνίων, δόθηκαν σε ΜΚΟ αλλά έκαναν φτερά. Ή ουδέποτε έφτασαν στο ΥΠΕΞ τα σχετικά παραστατικά που να αποδεικνύουν το που ακριβώς διατέθηκαν τα χρήματα αυτά. ‘Ηδη για τις υποθέσεις αυτές η δημοσιογραφική ομάδα του Hot Doc έχει καταθέσει στην εισαγγελία όπου και διεξάγεται και σχετική έρευνα. 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…