"Μικρά Αγγλία" και "Καρυοθραύστης" στον κινηματογράφο Αλκυονίδα

Ο κινηματογράφος “Αλκυονίδα” προτείνει μία σειρά ταινιών για αυτή την εβδομάδα στους μικρούς και μεγάλους φίλους του κινηματογράφου.  1)PALIKARI- Ο…

mikra agglia 1

Ο κινηματογράφος “Αλκυονίδα” προτείνει μία σειρά ταινιών για αυτή την εβδομάδα στους μικρούς και μεγάλους φίλους του κινηματογράφου. 

1)PALIKARI- Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου

Καθημερινά στις 17:00

Η σφαγή του Λάντλοου και η δολοφονία του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη) αποτελεί μία από τις κομβικές στιγμές του αμερικάνικου εργατικού κινήματος και ενώνει, έναν ολόκληρο αιώνα μετά, τις ΗΠΑ του 1914 με τις εργατικές και μεταναστευτικές διεκδικήσεις της Ελλάδας του 2014. Η Λαμπρινή Θωμά και ο Νίκος Βεντούρας αναζήτησαν τις μνήμες, την ιστορία και την κληρονομιά του Λούη Τίκα και του Λάντλοου στο Κολοράντο και μίλησαν με κορυφαίους ιστορικούς, καλλιτέχνες και απογόνους ανθρακωρύχων, καταγράφοντας τα σημάδια που άφησε στο σώμα της εργατικής Αμερικής μια τραγωδία που πολλοί προσπάθησαν να ξεχαστεί.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Βεντούρας γεννήθηκε στην Κέρκυρα και εργάστηκε ως προγραμματιστής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2012 αρθρογραφεί στον ενημερωτικό ιστοτόπο ThePressProject.gr, ενώ έχει συνεργαστεί ως φωτογράφος με δεκάδες εφημερίδες και περιοδικά. Το «Παλληκάρι», συνέχεια επιτόπιου ρεπορτάζ για το Λάντλοου, αποτελεί την πρώτη του απόπειρα στο χώρο του ντοκιμαντέρ.

Μία από τις πιο σημαντικές και πιο αιματηρές σελίδες στην ιστορία του εργατικού κινήματος στην Αμερική, όπως εξηγείται από ειδικούς ιστορικούς, καλλιτέχνες και απόγονους των αξιοθαύμαστων αυτών ανθρακωρύχων έναν αιώνα αργότερα.

 

 

2) ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ-Παντελής Βούλγαρης
ΠΕΜ-ΚΥΡ στις 18:30

Η «Μικρά Αγγλία» σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2013 και καθήλωσε σχεδόν 400.000 θεατές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τον περασμένο Απρίλιο η «Μικρά Αγγλία» απέσπασε 6 Βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με σημαντικότερο αυτό της Καλύτερης Ταινίας. Βραβεύτηκε επίσης για τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη φωτογραφία, τον ήχο και το μακιγιάζ. Δύο μήνες αργότερα το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ της Σανγκάης επεφύλασσε για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη τριπλή βράβευση: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και γυναικείας ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Πηνελόπη Τσιλίκα (στο ρόλο της Όρσας).  Μέχρι στιγμής 24 χώρες έχουν υποβάλει υποψηφιότητα για το Όσκαρ καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας με καταληκτική ημερομηνία την 1η Οκτωβρίου 2014. Η διαδικασία προβλέπει αρχική επιλογή των ταινιών που πληρούν τις προϋποθέσεις μέσα στον Οκτώβριο του 2014, ενώ τον Ιανουάριο του 2015  θα καταρτιστεί η λίστα των εννιά φιναλίστ και στα τέλη του ίδιου μήνα η τελική πεντάδα που θα διαγωνιστεί για το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι. Τελευταία φορά που ελληνική ταινία βρέθηκε στην πεντάδα των υποψήφιων ταινιών για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ήταν το 2010 ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου. Η «Μικρά Αγγλία» αφηγείται τη ζωή των γυναικών της Άνδρου τη δεκαετία του ’30 και ’40. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Ιωάννας Καρυστιάνη που κυκλοφόρησε το 1997 και τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος. 

 

 

3) THE ARTIST-Μισέλ Χαζαναβίσιους
ΔΕΥΤ-ΤΡΙ στις 18:30
Δραματική 2011 – Ασπρόμ. – Διάρκεια: 100′

Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Μισέλ Χαζαναβίσιους με τους: Ζαν Ντιζαρντέν, Τζον Γκούντμαν, Τζέιμς Κρόμγουελ, Μπερενίς Μπεγιό.

Το 1927 ο Τζορτζ Βαλεντίν είναι ο μεγαλύτερος σταρ του βωβού στο Χόλιγουντ. Γνωρίζει κι ερωτεύεται τη νεαρή χορεύτρια Πέπι Μίλερ, η οποία με τον ερχομό του ομιλούντος θα δει την καριέρα της να απογειώνεται, ενώ η δική του παίρνει την κατιούσα.

Απολαυστικός, ασπρόμαυρος και βωβός φόρος τιμής στη χρυσή εποχή του σινεμά, χωρίς καμιά διάθεση μεταμοντέρνας “αποδόμησης”. Αντιγραφή και πρωτοτυπία πάνε χέρι χέρι, καθώς όλα τα κλισέ της ελαφριάς κωμωδίας, της εξωτικής περιπέτειας, του σλάπστικ, του μιούζικαλ και του ερωτικού δράματος συσσωρεύονται και συμπλέκονται σε 100 μαγικά λεπτά, θυμίζοντάς μας τι χάθηκε από τη μεγάλη οθόνη και τι έχει απομείνει ακόμη εκεί. Η βράβευση της ταινίας στις Κάνες (για την ερμηνεία του Ντιζαρντέν) ήταν η αρχή μιας αποθεωτικής φεστιβαλικής κι εμπορικής καριέρας, η οποία συνεχίστηκε με τα βραβεία των Αμερικανών κριτικών (Νέας Υόρκης, Βοστόνης, Ουάσινγκτον, Σαν Ντιέγκο), τις τρεις Χρυσές Σφαίρες και τα πέντε Όσκαρ (Καλύτερη Ταινία και στις δύο απονομές).Απολαυστικός, ασπρόμαυρος και βωβός φόρος τιμής στη χρυσή εποχή του σινεμά, χωρίς καμιά διάθεση μεταμοντέρνας “αποδόμησης”. Αντιγραφή και πρωτοτυπία πάνε χέρι χέρι, καθώς όλα τα κλισέ της ελαφριάς κωμωδίας, της εξωτικής περιπέτειας, του σλάπστικ, του μιούζικαλ και του ερωτικού δράματος συσσωρεύονται και συμπλέκονται σε 100 μαγικά λεπτά, θυμίζοντάς μας τι χάθηκε από τη μεγάλη οθόνη και τι έχει απομείνει ακόμη εκεί. Η βράβευση της ταινίας στις Κάνες (για την ερμηνεία του Ντιζαρντέν) ήταν η αρχή μιας αποθεωτικής φεστιβαλικής κι εμπορικής καριέρας, η οποία συνεχίστηκε με τα βραβεία των Αμερικανών κριτικών (Νέας Υόρκης, Βοστόνης, Ουάσινγκτον, Σαν Ντιέγκο), τις τρεις Χρυσές Σφαίρες και τα πέντε Όσκαρ (Καλύτερη Ταινία και στις δύο απονομές).

4) ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ – SIDE EFFECTS-ΣΤΙΒΕΝ ΣΟΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚΠΕΜ-ΤΡΙΤΗ στις 22:00
ΤΖΟΥΝΤ ΛΟ ΡΟΥΝΕΪ ΜΑΡΑ ΚΑΘΡΙΝ ΖΕΤΑ-ΤΖΟΟΥΝΣ ΤΣΑΝΙΝΓΚ ΤΕΪΤΟΥΜ
Σενάριο: Σκοτ Ζ. Μπερνς

Η Έμιλυ και ο Μάρτιν, είναι ένα νέο και όμορφο ζευγάρι, που ζουν μια ονειρεμένη ζωή, μέχρι την ημέρα που ο Μάρτιν φυλακίζεται για αθέμιτη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών. Στα 4 χρόνια που η Έμιλυ τον περιμένει, πέφτει σε κατάθλιψη. Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, ένας ψυχίατρος, καλείται να τη βοηθήσει. Η απόφασή της όμως να μη νοσηλευτεί, θα αλλάξει τις ζωές όλων! Τα αντικαταθλιπτικά δεν θα τη βοηθήσουν και ο ψυχίατρος θα της προτείνει ένα νέο φάρμακο οι παρενέργειες του οποίου θα είναι τρομακτικές…

 

5) ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ-Nathan Greno, Byron Howard
ΣΑΒ-ΚΥΡ στις 15:00

H Walt Disney Pictures βάζει τα καλά της και ετοιμάζεται να σβήσει 50 ολόκληρα κεράκια, γιορτάζοντας μαζί με τους θεατές την πανηγυρική κυκλοφορία της 50ης μεγάλου μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων της. Το «Μαλλιά – Κουβάρια» (Tangled) είναι μια συναρπαστική, γενναιόδωρη, αφάνταστα διασκεδαστική ρομαντική περιπέτεια εποχής, που υπόσχεται απανωτές εκπλήξεις, άφθονο σασπένς, αλλά και δυνατές συγκινήσεις για μικρούς και μεγάλους. Κεντρικοί ήρωες η Ραπουνζέλ, μια πανέμορφη, δυναμική και πανέξυπνη νεαρή πριγκίπισσα, με χρυσαφένια μαλλιά που το μήκος τους ξεπερνά τα 21 μέτρα και μια αστείρευτη δίψα για ζωή και ο Φλιν Ράιντερ, έναν ακαταμάχητος, πολυμήχανος, ονειροπόλος ληστής, με γλώσσα που τσακίζει κόκαλα και αυτοπεποίθηση που αγγίζει τα όρια της αλαζονείας. Η αναπάντεχη γνωριμία τους θα τους οδηγήσει από κοινού σε ένα θαυμαστό ταξίδι γεμάτο ανομολόγητους κινδύνους, απρόσμενες συναντήσεις, αλλά και ανεπανάληπτες στιγμές ευτυχίας, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ανακαλύψουν τους πραγματικούς τους εαυτούς και ακόμη περισσότερα. Ένα ταξίδι που αποτελεί ό,τι πιο φαντασμαγορικό έχουμε παρακολουθήσει ποτέ στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων. 

Μια φορά και έναν καιρό, σε έναν πανύψηλο πύργο, κρυμμένο στην καρδιά ενός καταπράσινου δάσους, ζούσε η Ραπουνζέλ, ένα κορίτσι αλλιώτικο από τ’ άλλα. Με μοναδική της παρέα τον Πασκάλ, έναν μικρό πράσινο χαμαιλέοντα και μόνη της διασκέδαση να γεμίζει τους τοίχους ολόγυρά της με ζωγραφιές εμπνευσμένες από τα όσα θαυμαστά φανταζόταν ότι κρύβονται εκεί έξω, αλλά ουδέποτε είχε την ευκαιρία να ανακαλύψει, περίμενε καρτερικά την ημέρα όπου θα συμπλήρωνε το 18 έτος της ηλικίας της, με την ελπίδα να της παρουσιαστεί η ευκαιρία να ξεκινήσει για τη μεγάλη περιπέτεια. Όμως, η μοχθηρή Μητέρα Γκόθελ, η οποία, από την ημέρα που την έκλεψε – μωρό ακόμα – από τους βασιλείς γονείς της, φρόντιζε να μην της λείψει ποτέ τίποτα, επέμενε να την κρατά έγκλειστη για έναν και μόνο λόγο: οι αφύσικα μακριές, χρυσαφένιες πλεξούδες της είχαν τη μαγική δύναμη να χαρίζουν νιάτα και ομορφιά σε όποιον ερχόταν σε επαφή μαζί τους. Πολύ σύντομα, όμως, όλα αυτά πρόκειται ν’ αλλάξουν.

Ο γοητευτικός Φλιν Ράιντερ, υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος στo βασίλειο, θα έχει τη φαεινή ιδέα να αναζητήσει καταφύγιο στον πύργο της Ραπουνζέλ, χωρίς να φαντάζεται τι τον περιμένει εκεί. Ξαφνιασμένη, προς στιγμήν, από την παρουσία του απρόσμενου επισκέπτη της, η – αποφασισμένη να γευτεί τη ζωή ως το μεδούλι της – έφηβη θα τον πείσει να τη βοηθήσει να το σκάσει από τον πύργο της και να φύγουνε μαζί προς άγνωστη κατεύθυνση…   

Ακούγονται: Ιωάννα Παππά, Παναγιώτης Μπουγιούρης,  Άλκηστις Πρωτοψάλτη  

Διάρκεια: 100′
Καταλληλότητα: Κατάλληλο
Απόδοση: Μεταγλωττισμένο

6)  Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ-Andrey Konchalovskiy
ΠΕΜ-ΠΑΡ-στις 15:00
ΣΑΒ-ΚΥΡ στις  13:00

Η ιστορία μας εξελίσσεται στην πανέμορφη Βιέννη του 1920 και ξεκινά όταν ο πολυαγαπημένος θείος της 9χρονης, μοναχικής Μαίρης, της χαρίζει μια ξύλινη κούκλα που, χάρις στην φαντασία της μικρής, ζωντανεύει.Η κούκλα, λοιπόν, που συστήνεται με το όνομα “NC” (Nutcracker, δηλαδή Καρυοθραύστης), οδηγεί την μικρή Μαίρη σ’ ένα μαγικό ταξίδι σε μια άλλη διάσταση, εκεί που τα παιχνίδια παίρνουν ανθρώπινη μορφή και το κάθε τι εμφανίζεται 10 φορές μεγαλύτερο.

Ο κίνδυνος όμως παραμονεύει με την μορφή του Βασιλιά Πόντικα, της σατανικής μητέρας του και της ποντικομούρικης στρατιάς τους, που έχουν βάλει σκοπό να κατακτήσουν την ανθρωπότητα.Κι όταν ο “NC” αιχμαλωτίζεται από τον ποντικοστρατό και παραλύει από ένα κακιασμένο ξόρκι, είναι στο χέρι της Μαίρης να τον ελευθερώσει, με την βοήθεια των φίλων της… των Παιχνιδιών αλλά και του εκνευριστικού αδερφού της Μαξ.

Πληροφορίες: 
ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
Τηλ.210 8220008: 210 8220023 , 210-8220076
Εισ.: € 7.00, Παιδ.-φοιτ./ άνω των 65 & Εκπαιδευτικοί/Ατέλεια €5.00,
για ανέργους €3.00, οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων €10.00
Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο
 

 

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομακου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…