Μια ζωή σκηνοθεσία για τον Σταύρο Θεοδωράκη

Η υπόθεση εκλογές στην κεντροαριστερά έχει ούτως ή άλλως κάτι από σουρεαλισμό αφού οι υποψήφιοι τείνουν να είναι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους. Ανάμεσα σ’ εκείνους που διεκδικούν την ηγεσία αυτού του νέου φορέα, ο οποίος κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι ή τι πρεσβεύει (αυτό θα το μάθουμε μάλλον μετά την εκλογή του νέου αρχηγού), είναι και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

59a989a41dc524c4088b459c

Από την πρώτη στιγμή που ο Θεοδωράκης εμφανίστηκε στα media έδωσε βάση στην εικόνα του. Οι εκπομπές του ήταν πάντοτε περισσότερο «σκηνοθετικές» και λιγότερο δημοσιογραφικές, ενώ το μοτίβο αυτό μετέφερε και στην πολιτική όταν αποφάσισε να δημιουργήσει το Ποτάμι. Σ’ ένα από τα ελάχιστα έξυπνα πράγματα που έχει πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τότε ευχηθεί «καλή επιτυχία σε όποια εκπομπή θέλει να μετασχηματιστεί σε πολικό κόμμα».

Στη διάρκεια του χρόνου, ο Θεοδωράκης δεν συνειδητοποίησε το κακό που προκάλεσε στον ίδιο του τον εαυτό η προσπάθειά του να αναδεικνύει πρώτα τον ίδιο και μετά την πολιτική του. Στο μυαλό του «Πρωταγωνιστής» ήταν πάντοτε εκείνος και κανένας άλλος. Έτσι, τον είδαμε στην αρχή της πολιτικής πορείας του να εμφανίζετε με γαλότσες βουτηγμένος στη λάσπη, αργότερα τον παρακολουθήσαμε να τρώει φρούτα και να λερώνεται, να κυκλοφορεί με τη μαγκούρα του δίπλα σε κρητικούς συμπατριώτες του, να πίνει τσικουδιές, γενικώς να εμφανίζεται ως λαϊκός «πρωταγωνιστής». Όπως τότε στις εκπομπές του, που περισσότερο βλέπαμε εκείνον παρά τους «πρωταγωνιστές» του. 

Κι ενώ άπαντες ερμήνευαν τη στάση του ως υποκρισία, εκείνος επέμενε. Και συνεχίζει να επιμένει ακόμη και τώρα που ελέω και της δημοσκοπικής κατάρρευσης του Ποταμιού, αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία ενός πολιτικά θολού νέου φορέα που κάποιοι διαφημίζουν ως νέα κεντροαριστερά. Ο Θεοδωράκης θέλησε και πάλι στο βίντεο που γύρισε για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, να εμφανιστεί ως το παιδί του λαού. Να μας θυμίσει πως είναι ο άνθρωπος που γεννήθηκε στην Αγ. Βαρβάρα, μεγάλωσε στη φτώχεια, αλλά τελικά τα κατάφερε.

Παρότι θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί ότι αυτή η επιχειρηματολογία δεν πιάνει, εκείνος δεν τον βάζει κάτω. Το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ως γνήσιος και λαϊκός άνθρωπος είναι κι εκείνο επαγγελματικά σκηνοθετημένο. Ο Θεοδωράκης βρίσκεται σε μια λαϊκή γειτονιά, κατεβαίνει μια σκάλα, ένας σκύλος χασμουριέται δίπλα του κι εκείνος αναλύει τις σκέψεις του. Κι ενώ μιλά για τους ανθρώπους «της λογικής, τους σοσιαλδημοκράτες και τους φιλελεύθερους» η κάμερα γυρίζει και μια γυναίκα παρεισφρέει δήθεν τυχαία στο πλάνο για ν’ απλώσει τα ρούχα της.

Ως τηλεοπτικό προϊόν μπορεί πράγματι να «πουλούσε». Η πολιτική όμως είναι άλλο πράγμα και τα πραγματικά προβλήματα για τα οποία ο καθένας μπορεί να μιλά, δεν σκηνοθετούνται. Το όμορφο βίντεο του Σταύρου (όπως μάλλον θέλει να τον αποκαλούν) είναι το ίδιο κενό στην ουσία του, με το περιεχόμενο αυτής της θολής «κεντροαριστεράς».


Διαβάστε σχετικά: Ο Πρόεδρος του Εδεσσαϊκού υποψήφιος στη ΔΗΣΥ

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ