Μια ερευνητική προσέγγιση του "Oιδίποδα Τυράννου" από την Ομάδα Boi στο Μέγαρο

Το εμβληματικότερο ίσως δράμα της αρχαίας γραμματείας, τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, προσεγγίζουν, μέσα από την παράσταση «Η πράξη μου τότε υπάρχει πάντα;», οι απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών –και νυν Ομάδα Boi–, η οποία ανεβαίνει για δύο μόνο βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαρτίου (ώρα έναρξης 20:00) στο πλαίσιο του κύκλου «Θέατρο στο Μέγαρο».

58b975cc1dc52427108b45ac

Η παράσταση αποτελεί μια ερευνητική προσέγγιση στο ανεξάντλητο υλικό του «Οιδίποδα Τυράννου», υπό την καθοδήγηση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών Αργύρη Ξάφη (διδασκαλία επεισοδίων), Αμαλίας Μουτούση (διδασκαλία χορικών) και Αμάλιας Μπένετ (κινησιολογία). Πρόκειται για μια μελέτη εν εξελίξει πάνω στο αρχαίο δράμα και τα θέματα που αυτό θίγει καθώς και στα αρχέτυπα δίπολα (γνώση- άγνοια, άνθρωπος-θεός, πίστη-λογική, φως-σκοτάδι).

«Στη δυτική ουμανιστική παράδοση, που στην πραγματικότητα προέρχεται από την κλασική αρχαιότητα, η τραγωδία κρατάει την κορυφαία θέση. Είναι το ανθρώπινο είδος στην τελειότητά του, που επεξεργάζεται τα βαθύτατα ερωτήματα τα οποία καθορίζουν την ανθρωπότητα. Σε αυτή λοιπόν την παράδοση ο Οιδίποδας είναι ο τραγικός “καθένας” μας. Αφηγείται την τραγική τυφλότητα του ανθρώπου. Τους κοσμικούς περιορισμούς στη γνώση και την ελεύθερη βούληση. Το ήθος, στην ιστορία του Οιδίποδα, ταιριάζει σε όλους και μιλάει για όλους τους ανθρώπους. Για τον καθένα μας: “Ό,τι ζει, πεθαίνει. Περίμενε τη στερνή σου ώρα, προτού τον μακαρίσεις –αν άνθρωπος δίχως οδύνη φτάσει στο τέρμα της απάνθρωπης ζωής”. Πάνω σε αυτό, τη ριζική σκέψη –ότι ο Οιδίποδας είναι ο “Καθένας”– δουλέψαμε και αφηγούμαστε και εμείς αυτή την ιστορία. Την ιστορία του ανθρώπου από το τίποτα στο όλον και πίσω. Ή “πάνω”» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Αργύρης Ξάφης.

Ο σκηνικός χώρος αποτελείται από στοίβες παπουτσιών, τα οποία συγκεντρώθηκαν ύστερα από έκκληση στην εθελοντική πρωτοβουλία Αθηναίων και μη, και με το πέρας των παραστάσεων θα μοιραστούν σε συνανθρώπους μας τα χρειάζονται.

Οι ηθοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με το παιχνίδι της αλλεπάλληλης εναλλαγής προσώπων, τη δυναμική του λόγου -ως μέσου δράσης- και τη σύμπτυξη των δύο κεντρικών πυλώνων που θεμελιώνουν την αρχαία τραγωδία: το «γήινο» κόσμο των επεισοδίων σε χρόνο ενεστώτα (πλοκή, γεγονότα, διάδραση) και το αλλόκοσμο σύμπαν της χορικής λειτουργίας που ο ήχος του ταξιδεύει στο χρόνο.

Η μετάφραση των επεισοδίων είναι του Μ. Βολανάκη, η μετάφραση των χορικών του Νικ. Α. Παναγιωτόπουλου, τους φωτισμούς επιμελείται ο Κων. Αρβανιτάκης.

Την Ομάδα Boi αποτελούν οι: Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Μαρία Δαμασιώτη, Γιώργος Δικαίος, Ιώκο-Ιωάννης Κοτίδης, Γρηγορία Μεθενίτη, Μαίρη Μηνά, Βασίλης Ντάρμας, Μαρία Πετεβή, Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη και Αλέξανδρος Σιάτρας.

Τιμές εισιτηρίων: 10,00 ευρώ (Ζώνη Β) • 15,00 ευρώ (Ζώνη Α). Ειδικές τιμές: 4,00 ευρώ (φοιτητικά, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) 6,00 ευρώ (πολύτεκνοι και 65+) .

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…