Newsroom

Newsroom

"Μια Δυνατή Φωτιά" – Αφιέρωμα στον Αλέξη Δαμιανό

Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατό του σπουδαίου σκηνοθέτη, Αλέξη Δαμιανού και τα 50 χρόνια από την πρώτη του ταινία «Μέχρι το πλοίο» που προβλήθηκε το 1967 στον κινηματογράφο Αλκυονίς, πραγματοποιείται αφιέρωμα από 5-11 Μαΐου με τίτλο «Μια Δυνατή Φωτιά», για να τιμήσουμε τον Έλληνα κινηματογραφιστή.

57220bc91dc5240d3b8b4ddf

Ο Αλέξης Δαμιανός δημιούργησε ένα σύμπαν συμπαγές και ταυτόχρονα άυλο, μια εύθραυστη, μετέωρη ποιητική συνθήκη που εξελίχτηκε σε τραχιά κραυγή αφύπνισης. Πέτυχε αυτό που ελάχιστοι δημιουργοί αξιώνονται, να περάσει μέσα από το φίλτρο της τέχνης, τη ζωή χωρίς να προσβάλλει την ουσία της. Το έργο του είναι μια βιωματική μαρτυρία, ένα ζωντανό μνημείο που υπονομεύει τη «λήθη» στο όνομα μιας επείγουσας αλήθειας. Μια σπαρακτική προσευχή που δοξάζει την θνητότητα και περιφρονεί την αθανασία. Ένας ύμνος στη στιγμή και στην φευγαλέα της δόξα. Το έργο του δεν είναι μια φωτισμένη βιτρίνα αλλά ένας σπόρος βαθιά θαμμένος στη γη που περιμένει μέσα στον βροχερό χειμώνα των καιρών μας, την γόνιμη άνοιξη.

Πλάνο αφιερώματος

• Οι τρεις ταινίες του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αλέξη Δαμιανού: «Μέχρι το πλοίο» (1967), «Ευδοκία» (1971) και «Ηνίοχος» (1995). Στις προβολές θα παρευρίσκονται ηθοποιοί και συντελεστές των ταινιών για να θυμηθούν και να συνομιλήσουν με τους θεατές.

• Μια ταινία με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Δαμιανό «Τον Καιρό των Ελλήνων» 1981 του Λάκη Παπαστάθη

• Μια ταινία μικρού μήκους με τον Δαμιανό στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση «Ο Κλέφτης» 1965 του Παντελή Βούλγαρη

• Ένα θεατρικό έργο του συγγραφέα Δαμιανού «Το καλοκαίρι θα θερίσουμε». Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε ο Αλέξης Δαμιανός το 1945. Πρώτη σκηνοθεσία του Γιώργου Σεβαστίκογλου. Πρώτη παράσταση για την οποία τη μουσική και τα τραγούδια έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκης και την χορωδία που συμμετείχε στην παράσταση διηύθυνε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Θεατρικό αναλόγιο σε σκηνοθεσία Δ. Παντελιά, Παίζουν οι ηθοποιοί Ε. Αποστόλου, Κ. Εμπέογλου, Μ. Κυριάκη, Μ. Μαυροματάκης, Ε. Μεγγρέλη, Η. Μουλάς, Θ. Τοκάκης, Θ. Χαλκιάς.

• Τέσσερα ντοκουμέντα για τον Αλέξη Δαμιανό, τον δημιουργό και τον άνθρωπο: «Ο σκηνοθέτης τραγουδάει» (1995 / Παρασκήνιο του Λ. Παπαστάθη) , «Αλέξης Δαμιανός» (1997 / Ο έρωτας των πρώτων πλάνων της Π. Παναγιωτοπούλου), «Λίγη φωτιά…» (2004) για τη ταινία Ηνίοχος του Δ. Παντελιά, «Koιμάσαι άραγε;» (2016) για τον Αλέξη Δαμιανό του Δ. Παντελιά

• «Γράμμα στον Αλέξη» Φίλοι και στενοί συνεργάτες του Δαμιανού θα διαβάσουν ο καθένας το γράμμα του στον Αλέξη Δαμιανό και θα συζητήσουν με το κοινό για το μεγάλο δημιουργό. Συντονίζει ο Γιάννης Σολδάτος και συνευρίσκεται με τους Λ. Παπαστάθη, Μ. Ευστρατιάδη, Δ. Αβδελιώδη, Π. Βούλγαρη, Γ. Σμαραγδή, Α. Ρουμελιώτη, Π. Κάγιο, Δ. Παπαχρήστο, Κ. Μπακογιαννόπουλο, Νίνο Φενέκ Μικελίδη.

• «Ποιητής, η άγνωστη πλευρά του Δαμιανού: Ποιήματα και κείμενα του Α. Δαμιανού θα παρουσιάσει ο Κώστας Καναβούρης, ποιητής .

• Μουσικές βραδιές με την μουσική των ταινιών του Αλέξη Δαμιανού και τα τραγούδια που αγάπησε. Θα παίξουν οι μουσικοί:Βαγγέλης Βεργωτής, Μάρκος Δαμιανός, Πανίνος Δαμιανός, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Μανώλης Πάππος, Σπύρος Χονδρός. Τραγούδια θα ερμηνεύσει και η Ελένη Ροδά (η φωνή της Ευδοκίας στην ομότιτλη ταινία)

Για τις προβολές των 3 ταινιών: 5,00 ευρώ γενική είσοδος / 3,00 ευρώ για σπουδαστέςΓια τις εκδηλώσεις της εβδομάδας: είσοδος ελεύθερη

«Μια Δυνατή Φωτιά»

Αφιέρωμα στον Αλέξη Δαμιανό

10 χρόνια από το θάνατό του

και 50 χρόνια από την πρώτη του ταινία «Μέχρι το πλοίο»

5-11 Μαΐου 2016

«Αλκυονίς new star art cinema»


Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…