Newsroom

Newsroom

Μητέρα μακελάρη του Λονδίνου: Ντρέπομαι να θρηνήσω το γιο μου

Ακόμα και να θρηνήσει τον γιο της «ντρέπεται» η μητέρα του Γιουσέφ Ζαγκμπά, του ενός από τους δράστες της επίθεσης στο Λονδίνο.

59381ff91dc524bd548b4576

Η Βαλέρια Κολίνα Καντίγια όπως ονομάζεται, η οποία μένει στην Μπολόνια της Ιταλίας δήλωσε ότι ο γιος της  Γιουσέφ Ζαγκμπά της είχε τηλεφωνήσει δύο ημέρες πριν την επίθεση, προφανώς για να την αποχαιρετήσει, όπως κατάλαβε η ίδια μόλις συνειδητοποίησε ότι εκείνος είχε ανάμειξη στην επίθεση.

Όπως είπε η ίδια, την Τρίτη το πρωί, η ιταλική αντιτρομοκρατική αστυνομία χτύπησε την πόρτα της και της είπε ότι ο γιος της ήταν νεκρός, από τα πυρά των αστυνομικών.

Όπως είπε η ίδια σκέφτεται τους συγγενείς των θυμάτων προσθέτοντας πως «μπορώ να τους καταλάβω λόγω της προσωπικής μου αγωνίας. Αλλά δεν έχω ούτε το θάρρος να συγκρίνω τον πόνο μου με τον δικό τους. Είναι σαν να ντρεπόμουν να πω “είμαι επίσης μητέρα, υποφέρω επίσης.”».

Ακόμα εξομολογείται, ότι κατανοεί την απόφαση των ιμάμηδων στη Βρετανία να μην ταφεί ο γιος της.

Παράλληλα, η μητέρα του αποκαλύπτει πως ο γιος της ήθελε να φύγουν από το Λονδίνο και να πάνε να μείνουν στη Συρία και τονίζει πως από το 2016 υπήρχαν προβλήματα μεταξύ τους.

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ο Γιουσέφ Ζαγκμπά συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μπολόνια, αφού προσπάθησε να ταξιδέψει στη Συρία, λέγοντας στην αστυνομία ότι «ήθελε να γίνει τρομοκράτης».

Οι ιταλικές αρχές, οι οποίες βρήκαν στην κατοχή του προπαγανδιστικό υλικό του ISIS, δήλωσαν ότι τέθηκε σε παρακολούθηση σε όλη την Ευρώπη μετά το συμβάν.

Η μητέρα του ισχυρίζεται ότι πιστεύει ότι ο γιος της ριζοσπαστικοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανησυχούσε για εκείνον.

«Νόμιζε ότι η Συρία ήταν ένας τόπος όπου θα μπορούσαμε να ζήσουμε σύμφωνα με ένα καθαρό Ισλάμ», πρόσθεσε. Του απαντούσα “Είσαι τρελός; Δεν έχω σκοπό να πάω στη Συρία με κανέναν. Είμαι μια χαρά στη χώρα μου”». Μετά το περιστατικό στη Μπολόνια, τον Μάρτιο του 2016, η ιταλική αστυνομία άρχισε να παρακολουθεί τον γιο της, κίνηση που την έβρισκε σύμφωνη. Όμως, επέτρεπαν στον 22χρονο να συνεχίσει να ταξιδεύει στο εξωτερικό.

«Έπειτα από το περιστατικό στη Μπολόνια του είπα ”Πρέπει να είσαι τέλειος τώρα. Δεν πρέπει να ψάχνεις παράξενα πράγματα στο ίντερνετ ή να συναντάς παράξενους ανθρώπους”. Αλλά μετά επιστρέψαμε στο Λονδίνο…», συνεχίζει. Εκεί, ο γιος της έπιασε δουλειά σε ένα ισλαμιστικό κανάλι. Αλλά εκείνη ανησυχούσε.

«Δυστυχώς δεν ήμουν σε θέση να του αλλάξω γνώμη … όταν τα παιδιά κάνουν λάθη, οι γονείς πάντα αισθάνονται κάποια ενοχή. Αλλά έκανα το καλύτερό μου και νομίζω » είπε η μητέρα του.

Παράλληλα, κατηγορεί το Διαδίκτυο εν μέρει για τη ριζοσπαστικοποίησή του, πιστεύοντας ότι ο γιος της είχε παρακολουθήσει την προπαγάνδα της ISIS και άλλο εξτρεμιστικό υλικό από εκεί.

Η Βαλέρια Κολίνα  δήλωσε ότι θα αφιερώσει την υπόλοιπη ζωή της στην καταπολέμηση της ιδεολογίας του τζιχάντ. «Χρειαζόμαστε περισσότερη εκπαίδευση των νέων ανθρώπων», τονίζει.

«(Η επίθεση) ήταν ένα φρικτό πράγμα, κάτι που δεν έπρεπε να συμβεί», πρόσθεσε.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…