Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα: "Επικίνδυνη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης"

«Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή».

57ee87761dc524143d8b45c8

Αυτό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) το οποίο συνεκλήθη σήμερα με αντικείμενο τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα Μέτρα Διαβεβαίωσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας 2015-2016, την ενεργοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων, και την επιλογή νέου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού ενημερώθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας και των αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων για τις εξελίξεις όσον αφορά σε ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, σχολίασε αναφερόμενος στην αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από τον τούρκο Πρόεδρο Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο».

Στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα και όσους αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή. Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Ανασκεύασε και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση σχετικά με τις αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν, που άνοιξαν συζήτηση σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.Αναφερόμενος στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για το ζήτημα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει».

Πάντως ερωτήματα είχε εγείρει προηγούμενη απάντηση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Μάρτιν Σέφερ, ο οποίος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

Οι δηλώσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης

Η αντίδραση της Αθήνας δια στόματος του πρωθυπουργού ήρθε περίπου ένα 24ωρο μετά την προκλητική παρέμβαση Ερντογάν, ο οποίος 

μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Μεταξύ άλλων που ανέφερε ο Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά ότι «το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» είπε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς». Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σε συνδιασμό με την τρομοκρατία έγινε μια κεκαλυμμένη προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα. «Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών» κατέληξε.

Για την ιστορία, η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον τελευταίο σουλτάνο, αλλά απορρίφθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων, υπό την ηγεσία του Κεμάλ.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…