Newsroom

Newsroom

Μείωση 3,9% στη δανειοδότηση – Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, η μεγαλύτερη

Ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες της ευρωζώνης μειώθηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό τον Νοέμβριο, ασκώντας πίεση στην Ευρωπαϊκή…

ekt

Ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες της ευρωζώνης μειώθηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό τον Νοέμβριο, ασκώντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να κάνει περισσότερα για την αναθέρμανση της οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 2,3% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2012, μετά από μείωση 2,2% τον Οκτώβριο.

Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 3,9% έναντι μείωσης 3,8% τον Οκτώβριο, ενώ τα δάνεια στα νοικοκυριά αυξήθηκαν 0,1% έναντι αύξησης 0,2% τον Οκτώβριο.

Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια σε επίπεδο – ρεκόρ, έχει χορηγήσει πρόσθετη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά τα μέτρα αυτά όπως αποδεικνύεται δεν έχουν πετύχει έως τώρα να ξεμπλοκάρουν τον δανεισμό της πραγματικής οικονομίας.

Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις ιταλικές επιχειρήσεις μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 5,9% το Νοέμβριο, ρυθμός που είναι ο μεγαλύτερος αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά στατιστικά στοιχεία πριν από 10 χρόνια, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΚΤ που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Αν και η ιταλική οικονομία ανακάμπτει βραδέως από την πιο μακρόχρονη ύφεση που αντιμετώπισε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο δανεισμός όχι απλώς δεν ανακάμπτει αλλά αντιθέτως συνεχίζει να μειώνεται, και μάλιστα με ρυθμό που επιταχύνεται.

Οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις είχαν μειωθεί κατά -4,9% τον Οκτώβριο εν σχέσει με ένα μήνα νωρίτερα.

Πάντως σε μια θετική εξέλιξη για τις τράπεζες οι αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στη Μάλτα ο δανεισμός των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις επίσης συρρικνώθηκε με ρυθμό-ρεκόρ, κατά 10,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η μείωση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις το Νοέμβριο ήταν υψηλότερη από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην Ισπανία, όπου έφτασε το -13,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ενας από τους παράγοντες ο οποίος αποτρέπει πολλές τράπεζες από το να χορηγήσουν πιστώσεις σε επιχειρήσεις είναι ο επικείμενος, αργότερα φέτος, έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού τον οποίο πρόκειται να διεξαγάγει η ΕΚΤ πριν αναλάβει το ρόλο του εποπτικού φορέα του τομέα.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό