Newsroom

Newsroom

Μέι: Το Brexit αποτελεί ιστορική στιγμή από την οποία δεν υπάρχει γυρισμός

«Το Brexit αποτελεί μια ιστορική στιγμή από την οποία δεν υπάρχει γυρισμός» επισήμανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μιλώντας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

58dbaac21dc5249a4f8b4823

Την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σερ Μπάροου απέδιδε την επιστολή της στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως είπε η Τερέζα Μέι, η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει και από την Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά, καθώς οι εταίροι της στην Ε.Ε. έχουν κάνει σαφές ότι η αποδοχή της ελευθερίας κίνησης εμπορευμάτων και κεφαλαίων απαιτεί επίσης την αποδοχή της ελευθερίας κίνησης προσώπων, πράγμα που απέρριψαν, όπως είπε, οι Βρετανοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα.

Η Βρετανία θα «αναλάβει τον έλεγχο των πραγμάτων που έχουν μεγαλύτερη σημασία για μας και θα οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, πιο δίκαιη Βρετανία», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Αυτή είναι η φιλοδοξία μας και η ευκαιρία μας και αυτό είναι που αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει» πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 είναι «μια ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναρωτηθούμε τι είδους χώρα θέλουμε να είμαστε».

«Η απάντησή μου είναι σαφής, θέλω το Ηνωμένο Βασίλειο να βγει από αυτήν την περίοδο της αλλαγής ισχυρότερη, πιο ενωμένη και πιο εξωστρεφής από ποτέ, θέλω να είναι μια ασφαλής, ευημερούσα, χώρα της ανοχής, ένας μαγνήτης για τους τα διεθνή ταλέντα – μια χώρα που φτάνει πέρα ​​από τα σύνορα της Ευρώπης».

Ωστόσο, αναγνώρισε πως θα υπάρχουν «συνέπειες» – μεταξύ των οποίων η Βρετανία θα «χάσει την επιρροή της στους κανόνες που θα επηρεάζουν την ευρωπαϊκή οικονομία».

Έκανε επίσης λόγο για τη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η Μ. Βρετανία εγκαταλείπει την Ε.Ε., όχι όμως και την Ευρώπη.

Η Τερέζα Μέι τελείωσε την ομιλία της με ένα σύνθημα προς το έθνος, λέγοντας: «Αυτή η μεγάλη εθνική στιγμή χρειάζεται μια μεγάλη εθνική προσπάθεια. Ας έρθουμε κοντά και ας εργαστούμε μαζί. Ας βοηθήσουμε όλοι να χτίσουμε τη Βρετανία με αισιοδοξία και ελπίδα».

«Μπορούμε μαζί να κάνουμε επιτυχημένη τη στιγμή αυτή » επέμεινε, με την «οικοδόμηση μιας Βρετανίας που τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα είναι υπερήφανα να λένε ότι είναι το σπίτι τους».

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…