Newsroom

Newsroom

Μεγάλη εξάρτηση της τεχνολογίας από σπάνια υλικά

Εξαρτημένη σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι η σύγχρονη τεχνολογία από σπάνιες ύλες, και πιθανή έλλειψή τους θα είχε δραματικές επιπτώσεις…

tehnologia

Εξαρτημένη σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι η σύγχρονη τεχνολογία από σπάνιες ύλες, και πιθανή έλλειψή τους θα είχε δραματικές επιπτώσεις στην καινοτομία, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές του Γέιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Γκρέιντελ. Όπως επισημαίνεται, ο μοντέρνος τρόπος ζωής είναι εφικτός χάρη στη χρήση συγκεκριμένων υλικών στην τεχνολογία, και για αυτό το λόγο προκύπτει ο προβληματισμός σχετικά με τις συνέπειες που θα είχε η μείωση της διάθεσης τέτοιων υλικών, ενώ ταυτόχρονα η χρήση τους αυξάνεται.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν οι δυνατότητες υποκατάστασης για 62 διαφορετικά μέταλλα που βλέπουν ευρεία χρήση σε σύγχρονες συσκευές. Σε 12 διαφορετικές περιπτώσεις, τα υποκατάστατα/ εναλλακτικές ήταν είτε ανεπαρκή είτε ανύπαρκτα. Επίσης, για κανένα από τα 62 δεν βρέθηκε κάποιο «υποδειγματικό» υποκατάστατο.
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η σύγχρονη ζωή καθίσταται εφικτή από τη χρήση υλικών στις τεχνολογίες. Αυτές οι τεχνολογίες κάνουν πολλά πράγματα πολύ καλά, επειδή το καθένα χρησιμοποιείται για σκοπούς στους οποίους ταιριάζει απόλυτα. Το αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου ήταν μία σταθερή άνοδος των επιδόσεων των προϊόντων» αναφέρεται στη μελέτη – και στη συνέχεια τονίζεται ότι κατά τις επόμενες δεκαετίες θα είναι πρόκληση για τους επιστήμονες η διατήρηση του υψηλού επιπέδου επιδόσεων στις συσκευές, ενώ θα περιορίζεται η διαθεσιμότητα των εν λόγω υλικών.  
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το ζήτημα έχει αρχίσει ήδη να απασχολεί τις εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας, καθώς η εξόρυξη σπανίων υλικών είναι δύσκολη και η επεξεργασία τους έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επίσης, τίθενται και πολιτικά ζητήματα, καθώς το 2010 η Κίνα επέβαλε περιορισμό στις εξαγωγές σπανίων γαιών. Αν και ανακοινώθηκε ότι οι λόγοι ήταν περιβαλλοντικοί, αρκετοί παρατήρησαν ότι το αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη αύξηση της τιμής των υλικών, ενώ παράλληλα οι κινεζικές εταιρείες αποκτούσαν πρόσβαση σε αυτά σε χαμηλότερες τιμές.

www.naftemporiki.gr

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…