Newsroom

Newsroom

"Με μόνη ελπίδα την αλλοτινή αγαπημένη"… στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Οι διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία, απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο»,…

parastash

Οι διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία, απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο», ξετυλίγονται μέσα από μία ιδιότυπη παράσταση μουσικής αφήγησης. Σε μία δραματοποιημένη αφήγηση, ο Θανάσης Σαράντος αποδίδει μία ιδιαίτερη θεατρική διασκευή του κλασσικού διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Ο Αμερικάνος», η οποία – έχοντας στο ενεργητικό της 4 χρόνια παρουσίασης, 250 παραστάσεις και 30.000 θεατές σε 25 πόλεις της Ελλάδας -, επιστρέφει για μία μόνο παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Στην παράσταση για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό, η οποία αποδίδεται και στη νοηματική γλώσσα, ο Θανάσης Σαράντος σκηνοθετεί, αφηγείται την ιστορία και ερμηνεύει όλα τα πρόσωπα, με τη συνοδεία της μουσικής και της ζωντανής ηχητικής διήγησης του συνθέτη Λάμπρου Πηγούνη.

Ποιος είναι αυτός ο άγνωστος;

Στο διήγημα του σκιαθίτη «αγίου των γραμμάτων», ένας έλληνας μετανάστης επιστρέφει ύστερα από 25 χρόνια στο νησί του, παραμονή Χριστουγέννων, χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν, αφού κανείς δεν τον αναγνωρίζει. Περπατά μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού, τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και επισκέπτεται τα χαλάσματα του πατρικού του σπιτιού. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει, είναι ο έρωτας και η προσμονή ότι η αλλοτινή αγαπημένη του, ίσως, υπάρχει ακόμη και τον περιμένει.

«Ποιος είναι αυτός ο άγνωστος, ο ωραίος και καλοφορεμένος άντρας, που περιπλανάται παραμονή Χριστουγέννων στην αποβάθρα του λιμανιού; Μοιάζει με ξένο, φαίνεται Αμερικάνος. Γιατί τριγυρνά νυχτιάτικα στα σοκάκια της μικρής συνοικίας μας; Τι δουλειά έχει ανάμεσα στα χαλάσματα του σπιτιού του Στάθη του Μοθωνιού; Γιατί στέκεται και περιμένει στη μέση του δρόμου και γιατί κοιτάζει “επιμόνως” και “επί μακρόν” το μισόκλειστο παράθυρο της Μιχάλαινας; Και πάνω από όλα, γιατί “έχει ξουραφισμένο το μουστάκι και τα γένια”;».

Μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς

«Ο “Αμερικάνος” είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς» σημειώνει ο  Θανάσης Σαράντος. «Θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής, αλλά και κάθε εποχής. Ο “Αμερικάνος” του Παπαδιαμάντη δεν είναι παρά ο έλληνας μετανάστης απανταχού της γης. Για μένα, πατρίδα είναι η γλώσσα μου. Ο ήρωας νοσταλγεί τη γλώσσα του και άρα τη χώρα του. Στην εποχή που το χρήμα δημιουργεί πατρίδες, μπορεί κάποιος να νιώσει πολίτης του κόσμου. Αλλά σε αυτήν την κατάσταση, που έχουν ονομάσει κρίση, νιώθω την ανάγκη να υπάρξει ο δικός μας πολιτισμός».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία – ερμηνεία: Θανάσης Σαράντος, μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης, μουσικός επί σκηνής: Παναγιώτης Κραμπής, απόδοση στη νοηματική: Αντώνης Χριστοφόρου, σκηνική επιμέλεια: Λίνα Μότσιου, βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κερεστεντζής, φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου – Γεράσιμος Νεόφυτος, παραγωγή: εταιρεία «ηθικόν ακμαιότατον».

Πληροφορίες:

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Αίθουσα «Θέατρο»: Πειραιώς 206, Ταύρος – Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: προπώληση: 10 ευρώ, κανονικό: 12 ευρώ, άνω των 65 – φοιτητές – ΑΜΕΑ, ηθοποιοί με ενημερωμένη κάρτα ΣΕΗ – θεατρολόγοι με ενημερωμένη κάρτα θεατρολόγων – κάτοχοι κάρτας πολιτισμού ΥΠ.ΠΟ.Α. – ομαδικό πάνω από 10 άτομα: 8 ευρώ, άνεργοι – πολύτεκνοι: 5 ευρώ.

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…