Newsroom

Newsroom

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί από τη Βουλή, πρόταση μομφής σε βάρος Μεϊμαράκη ο οποίος απέρριψε πρόταση δυσπιστίας εναντίον Στουρνάρα [βίντεο-απευθεί

Κάντε κλικ εδω και δείτε ζωντανά τη συζήτηση Τελευταία ενημέρωση 19:15 Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί από τη Βουλή, καταγγέλλοντας πραξικοπηματική περαίωση…

tsipras 65

Κάντε κλικ εδω και δείτε ζωντανά τη συζήτηση

Τελευταία ενημέρωση 19:15 Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί από τη Βουλή, καταγγέλλοντας πραξικοπηματική περαίωση της συζήτησης από τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Τελευταία ενημέρωση 19:00 Αλέξης Τσίπρας: “Γιατί άλλαξε γνώμη ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης; Η κυβέρνηση τρέμει τη δυνατότητα να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για την πώληση των τραπεζικών μετοχών κάτω του κόστους και τόνισε πως ο Γ.Στουρνάρας έχει χάσει ήδη την εμπιστοσύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάθεσε πρόταση μομφής κατά του Ευάγελου Μεϊμαράκη για την απόφασή του να αρνηθεί την πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση.

Τελευταία ενημέρωση 18:55 Ο Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ιταμό ύφος από την πλευρά του Αλ. Τσίπρα που «απείλησε τον Πρόεδρο της Βουλής». Συνέχισε με ύβρεις εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και διάβασε τα πρακτικά από τη λήξη τη διακοπή της συνεδρίασης για να δείξει ότι δεν είχε γίνει αποδεχτεί το προεδρείο την πρόταση μομφής. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να μιλήσει για πέμπτη φάλαγγα και πως ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή. Ζήτησε να γίνει ψηφοφορία με ανάταση χεριών.

Τελευταία ενημέρωση 18:45

«Αν ψηφιστεί το άρθρο που αφορά στις τράπεζες αυτόματα σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στον υπουργό Οικονομικών» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και κατέληξε ότι «συνταγματικά και νομικά θα ήμασταν έξω από τους θεσμούς αν αποδεχόμασταν την πρόταση μομφής». Ζήτησε από το κυρίαρχο Σώμα να πάρει την τελική απόφαση.

Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για εκφοβισμό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του προεδρείου αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών. Ο Ευ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι σε απάντηση νομικών τονίζεται ότι η προηγούμενη πρόταση μομφής κάλυπτε και τους υπουργούς ως εκτελεστές της κυβερνητικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, επειδή η πρόταση μομφής κατά του Γ. Στουρνάρα αφορά τον υπουργό ως μέλος της κυβέρνησης (που στηρίζει το πολυνομοσχέδιο) και όχι προσωπικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Βορίδης διάβασε το σχετικό εδάφιο του Συντάγματος και είπε ότι αφού δεν έχει παρέλθει το εξάμηνο από την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, δεν ευσταθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών (επικαλούμενος τον κ. Παραρά, συνταγματολόγο). Στη συνέχεια είπε ότι ο υπουργός Επικρατείας δεν απεδέχθη την πρόταση δυσπιστίας αλλά αποδέχθηκε την πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ. «Μετατρέπουμε την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο σε πρόταση δυσπιστίας για την παρούσα κυβέρνηση» δήλωσε ο Μ. Βορίδης πριν επιτεθεί χυδαία στην αξιωματική αντιπολίτευση («επίπεδο 15μελούς σχολείου»).

Τελευταία ενημέρωση 18:00 Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απόντος του πρωθυπουργού κι επικαλούμενος τοΣύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση μομφής. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάθεσε πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου της Βουλής.

Τελευταία ενημέρωση 17:30 Νέο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Γιάννη Στουρνάρα. Με το σκεπτικό πως είναι όμοια με αυτή που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Νοεμβρίου και με βάση το άρθρο 142 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

 

 

Τσίπρας: «Ξεπερνάτε τις χειρότερες παραδόσεις της συντηρητικής παράταξης (διαβάστε όλη την ομιλία)

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχουν δει πολλά τα μάτια μας αυτά τα τέσσερα χρόνια του μνημονίου, αλλά αυτό που επιχειρείτε σήμερα ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.

Επιχειρείτε σαν τους κλέφτες, στα κρυφά και με διαδικασίες του κατ επείγοντος, να προχωρήσετε σε ένα ακόμη έγκλημα.

Έγκλημα οικονομικό, κοινωνικό, εθνικό.

Και επιχειρείτε, με ένα νομοσχέδιο σκούπα, που φανερώσατε στις δύο τα ξημερώματα του Σαββάτου, να πιάσετε στον ύπνο τους βουλευτές αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και να προχωρήσετε σε μια διπλή εκκαθάριση.

Εκκαθάριση στις τράπεζες από τη μια και στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά από την άλλη.

Ολοκληρώνετε έτσι με το χειρότερο τρόπο το εγκληματικό psi, που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και χρέωσε με 50 δις τον ελληνικό λαό, προκειμένου να κρατήσει τις τράπεζες στη ζωή.

Ολοκληρώνετε με το χειρότερο τρόπο την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των επαγγελματικών ομάδων, που ξεκίνησε από το πρώτο μνημόνιο, πριν από τέσσερα χρόνια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση σήμερα καλούνται να γράψουν τις πιο μαύρες σελίδες της δικής τους ιστορίας, που ξεπερνούν κατά πολύ αντίστοιχες άλλων εποχών.

Αυτό που στην ουσία επιχειρείτε είναι να ξεπουλήσετε οριστικά τη χώρα, κομμάτι-κομμάτι στη ξένη και ντόπια διαπλοκή, με αντάλλαγμα τη στήριξη των δανειστών μήπως και γλυτώσετε την εκλογική συντριβή του Μάη.

Πρόκειται για μια ντροπιαστική συνθηκολόγηση ανάμεσα στη κυβέρνησή σας και στη Τρόικα. 

Για  ένα προεκλογικό δούναι και λαβείν της κυβέρνησης και της τρόικας σε βάρος του ελληνικού λαού.

Πρόκειται για την οργάνωση μιας μεγάλης εκστρατείας εξαγοράς ψήφων και συνειδήσεων.

Ξεπερνάτε τις χειρότερες παραδόσεις της συντηρητικής παράταξης.

Ακόμα και τον αείμνηστο Γεώργιο Ράλλη, που λίγες μέρες πριν την εκλογική του συντριβή το 1981, μοίραζε επιταγές στους αγρότες ανά την επικράτεια, υπεξαιρώντας στην ουσία δημόσιους πόρους, μήπως και γυρίσει το αποτέλεσμα.

Αλλά δε μάθατε τίποτα από την ιστορία.

Έχετε κοντή μνήμη.

Γιατί ο ελληνικός λαός έχει περηφάνια και αξιοπρέπεια.

Και θα σας δώσει για άλλη μια φορά την απάντηση που σας αξίζει στη κάλπη.

Πόσο δε μάλλον που αυτή τη φορά ξεπερνάτε κάθε όριο εξευτελισμού και εξαπάτησης.

Ζητήσατε τη χάρη στη τρόικα να σας αφήσει να μοιράσετε μια βδομάδα πριν τις εκλογές 450.000.000

Αυτό μας το φανερώσατε με τυμπανοκρουσίες.

Είναι το λαβείν στην άθλια συνθηκολόγησή σας.

Το δούναι όμως το κρύβετε.

Αλλά δε θα μπορείτε για πολύ.

Το νομοσχέδιο που φέρατε νύχτα, αποτελείται από εκατοντάδες σελίδες και αριθμεί τρία μόνο άρθρα

Σε λίγες παραγράφους του άρθρου 1, περιγράφεται το λαβείν της κυβέρνησης , τα 450.000.000 , με τα οποία ευελπιστείτε να ανατρέψετε τη λαϊκή βούληση και να εξαγοράσετε το ελεύθερο φρόνημα του ελληνικού λαού.

Λίγες μόνο παράγραφοι για το λαβείν.

600 περίπου σελίδες και 2,5 άρθρα για το δούναι.

 Αναλυτικότατη η καταγραφή των ανταλλαγμάτων που έδωσε για να αγοράσει το σωσίβιο της εκλογικής της συντριβής.

Στο δούναι συμπεριλαμβάνονται :

Η ζωή και ο επαγγελματικός αφανισμός όλων σχεδόν των τάξεων της εργασίας και του μόχθου. 

Η παραγωγική ραχοκοκαλιά της χώρας παραχωρούνται στο μεγάλο κεφάλαιο, στην ολιγαρχία του πλούτου

      Κτηνοτρόφοι. Από το 25-30% που κατέχει η ελληνική παραγωγή στην κατανάλωση της χώρας το υπόλοιπο είναι όλο εισαγόμενο.

Με τις διατάξεις που θέλετε να ψηφίσετε σε σύντομο χρόνο θα είναι συνολικά εισαγόμενο από μεγάλες πολυεθνικές και ντόπιους ολιγάρχες.

Οι ρυθμίζεις αφανίζουν συνολικά την μικρή ελληνική κτηνοτροφία.

      Μικροπαραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας:

Αυτοί που αναμένουν να αγοράσουν τη ΔΕΗ φτηνά και να ελέγξουν μονοπωλιακά την παροχή ενέργειας στη χώρα, απαίτησαν και πέτυχαν την πλήρη διάλυση των μικρών παραγωγών που θα χάσουν όχι μόνο την μικρή επιχείρησή τους αλλά την ίδια τους την ύπαρξη κάτω από το βάρος των οικονομικών υποχρεώσεων τους.

      Ταξί, φαρμακεία, φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, αρτοποιοί, βιβλιοπώλες, ημερομίσθια:

Όλα παραχωρημένα σε μια λαίλαπα αρπαγής της ζωής και του μόχθου καθημερινών ανθρώπων που θα πληθύνουν τη στρατιά των ανέργων, των  μεταναστών , των αυτόχειρων.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, που δεν είναι καθόλου αμελητέα και αφορούν τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, η χοντρή εκκαθάριση, αφορά δύο κατηγορίες παραχωρήσεων που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα του μνημονιακού σχεδιασμού:

Α) η ολοκλήρωση της εργασιακής απορρύθμισης

Β) την εκχώρηση των συστημικών τραπεζών σε κερδοσκοπικά funds και ντόπια συμφέροντα, που θα σημάνει την απόκτηση του ελέγχου στο σύνολο σχεδόν της ιδιωτικής περιουσίας συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας.

Με δυο λόγια θα σημάνει τη πλήρη εκχώρηση του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.

Έλα όμως που αυτό το ξεδιάντροπο δούναι και λαβείν, σας στερεί κάθε σοβαρό επιχείρημα ότι κερδίζει ο έλληνας φορολογούμενος, ο ελληνικός λαός από αυτή τη συμφωνία.

Τη στιγμή που λέτε ότι θα μοιράσετε στους φορολογούμενους 450 εκ., την ίδια στιγμή με αυτό εδώ το νομοσχέδιο κλέβετε από τσέπη των φορολογούμενων πολλά δις, που θα αναγκαστούν να πληρώσουν.

Με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων μέσω της κατάργησης φόρων.

Με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που μειώνει τα ετήσια έσοδα των ταμείων.

Με τα λεφτά του δημοσίου που δόθηκαν στις τράπεζες και θα τα καταπιούν οριστικά τα κερδοσκοπικά συμφέροντα που θα τις ελέγχουν.

Και εδώ αποδεικνύεται πόσο κάλπικη, ψεύτικη και απατηλή είναι η κυβερνητική προπαγάνδα που επιχειρεί να πείσει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα είδος πράξης απελευθέρωσης του ελληνικού λαού.

Η βασική σας προπαγάνδα λέει ότι φτάνετε σιγά σιγά στο τέλος του καταστροφικού σας έργου και άρα αφού δε θα έχετε πια τι να απορυθμίσετε, θα τελειώσει το μνημόνιο.

Αλήθεια;

Θα τελειώσει το μνημόνιο;

Θα τελειώσουν και τα μέτρα που επιβλήθηκαν τέσσερα χρόνια τώρα και έκαναν την Ελλάδα αγνώριστη;

Θα τελειώσουν τα χαράτσια;

Θα τελειώσουν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις;

Θα τελειώσουν οι νόμοι που διαλύουν εργασιακές σχέσεις;

Το μνημόνιο με εσάς δε τελειώνει, γίνεται καθεστώς, μονιμοποιείται. 

Μονιμοποιείται γιατί γίνεται μόνιμος ο ελάχιστος μισθός με τη κατάργηση των τριετιών.

Μονιμοποιείται γιατί διαλύονται τα ταμεία επικουρικής και κύριας ασφάλισης και πάμε σε μόνιμες συντάξεις των 360 ευρώ.

Μονιμοποιείται γιατί φορτώνεται ξανά με τη βούλα του νόμου 10 με 12 δις χασούρα στις πλάτες του λαού με την επιχειρούμενη επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών, σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που πλήρωσε ο λαός μας μέσω του ΤΧΣ.

Αλλά όλα σας τα σχέδια έχουν κοντά ποδάρια.

Κυριακή κοντή γιορτή.

Τα μέτρα σας αυτά δε θα έχουν πολύ χρόνο ζωής.

Τελειώνουν οριστικά στις 25 του Μάη.

Η εκλογική σας συντριβή θα οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το λαό, θα γκρεμίσει το καθεστώς του μνημονίου, θα γκρεμίσουμε το καθεστώς της διαπλοκής και της ολιγαρχίας, ντόπιας και ξένης που υπηρετείτε. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι μάσκες έπεσαν.

Μας είπατε ότι διαπραγματευτήκατε σκληρά.

Την διαπραγμάτευση για το γάλα μας την περιέγραψε ο κ. Χαρακόπουλος, που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση.

Και τη διαπραγμάτευση για τα φάρμακα την περιέγραψε η οργάνωση φαρμακοποιών της ΝΔ που επίσης παραιτήθηκε από το κόμμα του κ. Σαμαρά και είπε ότι «εξυπηρετείτε συμφέροντα 2-3 μεγαλοεπιχειρηματιών».

Μετά τις αποκαλύψεις Χαρακόπουλου ο κος Χατζηδάκης πρέπει να μας εξηγήσει ποιανού συμφέροντα εξυπηρετεί.

Η παραμονή του στη κυβέρνηση αποτελεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξης.

Αλλά ακόμα μεγαλύτερο θέμα αποτελεί η παραμονή του υπουργού των οικονομικών στη θέση του.

Αυτό που κάνει με τις τράπεζες δεν έχει προηγούμενο.

Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και πουθενά στο κόσμο.

Και στις ΗΠΑ και στην Ισπανία υπήρξε ανακεφαλαιοποίηση από το δημόσιο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ισπανία τα αντίστοιχα ταμεία πούλησαν με κέρδος;

Αλλά προσέξτε:

Ξέροντας ότι πρόκειται για έγκλημα όχι μόνο με την πολιτική, αλλά και με την ποινική έννοια, επιχειρείτε να αμνηστεύσετε προκαταβολικά όλους τους εμπλεκόμενους.

Αποδεικνύοντας έτσι όχι μόνο πόσο αδίστακτοι, αλλά και πόσο φοβισμένοι και ενοχικοί είστε μπροστά στη λαϊκή ετυμηγορία και την επερχόμενη Νέμεση.

Διότι εμείς δεν πρόκειται φυσικά να αφήσουμε ούτε τις τράπεζες που έχει πληρώσει με το αίμα του ο ελληνικός λαός στα χέρια εκείνων που θέλουν να τον ελέγχουν στο διηνεκές με τα δικά του χρήματα.

Αλλά ούτε και τους υπεύθυνους, απλώς στα χέρια της λαϊκής περιφρόνησης.

Δηλώνουμε από τώρα ότι με κάθε ευθύνη, με σεβασμό στο σύνταγμα, στους νόμους στην ελληνική δικαιοσύνη, ότι ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε αποφασισμένοι και ακλόνητοι.

Οι υπεύθυνοι θα καθίσουν στο σκαμνί.

Θα δώσουν λόγο για τις υπογραφές και την εμπλοκή τους εκείνοι που διαπράττουν αυτό το έγκλημα εις βάρος των Ελλήνων.

Αλλά κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε, να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι ο κος Στουρνάρας θα φέρνει νόμο που υποθηκεύει το μέλλον της οικονομίας μας και εμείς θα το συζητάμε εδώ, μέσα σε τρεις ώρες ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε.

Ο κος Στουρνάρας δεν είναι αυτουργός μόνο αυτού του εγκλήματος.

Είναι ένας από τους κύριους  υπεύθυνους για την ανθρωπιστική καταστροφή και την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Είναι ο άνθρωπος που άκουσε το forget it Γιάννης από τον κ. Σόιμπλε και το αποδέχτηκε σκύβοντας το κεφάλι.

 Σήμερα μας είπε ότι έβγαλε την ελληνική οικονομία από τον τάφο.

Όχι κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι.

Σήμερα βάζει την ελληνική οικονομία ακόμη πιο βαθειά στον τάφο.

Έχουμε πολιτική υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό και τη χώρα να μην του επιτρέψουμε να συνεχίσει το έργο του.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταθέσουμε σήμερα πρόταση δυσπιστίας κατά του κυρίου εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής οικονομίας και των ελλήνων πολιτών, εναντίον του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Κύριε πρόεδρε,

Ενημερώνω και εσάς και το σώμα ότι αξιοποιώντας το άρθρο 142, παράγραφος 2, του κανονισμού της Βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει στο σώμα πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού των οικονομικών.

Με βάση το κανονισμό σας ζητάμε να διακόψετε τη διαδικασία.

Και ζητάμε από τη κυβέρνηση, να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας μετά το προβλεπόμενο από τον κανονισμό της Βουλής, χρόνο συζήτησης της πρότασής μας».

Διακόπηκε για ένα μισάωρο η συζήτηση στη Βουλή. Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης απάντησε πως η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόκληση ΣΥΡΙΖΑ και τον θεωρούν υπεύθυνο για την πιθανή καθυστέρηση της επόμενης δόσης. Ο κ. Τσίπρας ανταπάντησε πως η κυβέρνηση επαναφέρει, ως φάρσα, το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα για την καταβολή της δόσης και τόνισε ότι η Βουλή έχει διαδικασίες τις οποίες δεν τις επιβάλλουν οι δανειστές, η χώρα δεν έγινε ακόμα προτεκτοράτο.

Αιφνιδιασμένη η κυβέρνηση άκουσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και να ζητά να διακοπεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας για το πολυνομοσχέδιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως διαλύει επαγγελματικές ομάδες και ξεπουλά κομμάτι κομμάτι τη χώρα. «Γράφετε τις πιο μαύρες σελίδες της συντηρητικής παράταξής σας» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με αυτό το πολυνομοσχέδιο «σκούπα», των 600 σελίδων και κατατέθηκε με διαδικασίες εξπρές επιχειρείται διπλή εκκαθάριση, λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται το εγκληματικό PSI, η εκχώρηση του τραπεζικού συστήματος και η διάλυση επαγγελματικών ομάδων. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για εκχώρηση του δημόσιο πλούτου, η οποία παράλληλα προπαγανδίζει το πλεόνασμα.«Είναι μια ντροπιαστική συνθηκολόγηση μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας», είπε.

Επίσης επιτέθηκε και σε αυτούς που εκφράζουν την κεντροαριστερά, λέγοντας ότι στηρίζουν  μια κυβέρνηση  που συντάσσεται με το αντικομμουνιστικό δόγμα Μπαλτάκου, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα είναι ημέρα μνήμης της εκτέλεσης του  Μπελογιάννη και των συντρόφων του.

Διαβάστε τι είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας:

«Ξεπερνάει κάθε προηγούμενο αυτό που επιχειρείται σήμερα. Σαν τους κλέφτες, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προχωράτε σε ένα ακόμα έγκλημα: Επιχειρείται με το νομοσχέδιο -σκούπα που φανερώσατε στις 2 τα ξημερώματα (!) να πάρετε αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα. Επιχειρείται διπλή εκκαθάριση: Από τη μια στις τράπεζες και από την άλλη στα ασφαλιστικά ταμεία & τις εργασιακές σχέσεις».

«Κρατάτε κρυφές τις διατάξεις με τις οποίες εκποιείται ο δημόσιος πλούτος και προπαγανδίζεται το προεκλογικό πλεόνασμα. Οι βουελυτές της πλειοψηφίας καλούνται από τη ΝΔ του Σαμαρά να γράψουν την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της συντηρητικής παράταξης, καθώς θα ξεπουλήσετε τη χώρα κομμάτι-κομμάτι στη ντόπια και ξένη διαπλοκή με αντάλλαγμα τη στήριξη της τρόικας στις εκλογές. Ξεπερνάτε τις χειρότερες παράδοσης της συντηρητικής παράταξης με τη στήριξη μια μεταλλαγμένης κεντροαριστεράς η οποία συντάσσεται με το δόγμα Μπαλτάκου, το δόγμα του αντικομμουνισμού που σήμερα είναι ανεπίσημη κυβερνητική θεωρία. Έχετε όμως κοντή μνήμη και ο λαός θα σας δώσει την απάντηση στην κάλπη. Ζητήσατε τη χάρη στην τρόικα να σας αφήσει να μοιράσετε μία μέρα πριν τις εκλογές μερικά ψίχουλα».

«Οδηγείτε σε αφανισμό ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους κατ’ απαίτηση μεγάλων συμφερόντων. Μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες με μεγάλοι παράδοση στη χώρα διαλύονται. Αυτό όμως που δε μπορεί να γίνει αποδεκτό με τίποτα είναι η ιδεοληπτική ολοκλήρωση της εργασιακής απορρύθμισης με την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και η εκχώρηση των συστημικών τραπεζών σε κερδοσκοπικά funds και ντόπια συμφέροντα και μαζί με αυτές την εκχώρηση της καρδιάς της ελληνικής οικονομίας».

«Είναι κάλπικο, ψεύτικο και απατηλό το επιχείρημα περί απελευθέρωσης του ελληνικού λαού καθώς αφού θα έχετε λεηλατήσει τα πάντα θα τελειώσει το μνημόνιο. Όμως δεν τελειώνει με εσάς το μνημόνιο αλλά γίνεται καθεστώς! Γιατί φορτώνεται δεκάδες δισεκατομμύρια με την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Όμως ο σχεδιασμός σας έχει κοντά ποδάρια. Τα μέτρα σας τελειώνουν οριστικά στις 25 του Μάη, όταν η εκλογική σας συντριβή θα οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις». 

Με διαξιφισμούς ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ ζήτησαν να υπάρξουν περισσότεροι ομιλητές και μεγαλύτερη διάρκεια της συζήτησης.

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός του Παναγιώτης Λαφαζάνης προειδοποιώντας ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση αυτά που θα γίνουν στη Βουλή «δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Δεν παράγουν τίποτα, μία τρύπα στο νερό είναι. Επιφυλασσόμαστε».

«Το μνημόνιο βλάπτει τη Δημοκρατία», εκτίμησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
«Επιβεβαιώνεται η λαϊκή ρήση ότι η αντιλαϊκή πολιτική συνδέεται άμεσα με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις», είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Οι ομιλητές:

14:50 Για κήρυγμα νεοφιλελευθερισμού από την πλευρά του Μ. Βορίδη έκανε λόγο ο Ν. Μαριάς (ΑΝΕΛ) που εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του κόμματός του στις ρυθμίσεις του «νέου μνημονίου» που σφραγίζει τη δημιουργία «κοινωνικού νεκροταφείου» στην Ελλάδα.

14:25 Ο Ευ. Τσακαλώτος απάντησε στις προκλήσεις Βορίδη λεγόντας ότι «δεσμεύεται να μην ξαναμιλήσει για το κολέγιο» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουκουλόπουλος.

 14:15 Η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή της απάντησης των Βρυξελλών στο χθεσινό ελληνικό αίτημα για αλλαγή της συμφωνηθείσας ρύθμισης για το γάλα και υιοθέτηση της συμφωνίας της περασμένης Τετάρτης μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη (πηγή: Ναυτεμπορική).

14:10 Ειρωνείες εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Μ. Βορίδη. Προσωπικοί χαρακτηρισμοί εναντίον του Π. Λαφαζάνης από τον Μ. Βορίδη που έδωσε βάρος στο κοινωνικό μέρισμα που «μοιράζει» η κυβέρνηση. Επέρριψε, ως συνήθως, τις ευθύνες για την καταστροφή στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς (!) και μίλησε για σωτηρία της χώρας και σταθεροποίηση της οικονομίας. «Κρατιστές» και «μαυρογυαλούροι του ΣΥΡΙΖΑ», ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς του Μ. Βορίδη για την αξιωματική αντιπολίτευση.

13:55 Πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά να ψηφίζεται νομοσχέδιο 800 σελίδων σε λίγες ώρες είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Έχετε επιβάλει μια ιδιότυπης μορφής δικτατορία στην Ελλάδα φέροντας ένα πολυνομοσχέδιο που αντιπροσωπεύει το τρίτο μνημόνιο, χωρίς μάλιστα να προλάβουν να το διαβάσουν οι βουλευτές» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε εκτενώς στις ρυθμίσεις του «πολυνομοσχεδίου – εκτρώματος» και ιδιαίτερα στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, την ουσιαστική κατάργηση των τριετιών, την επέκταση της υπενοικίασης εργαζομένων και την εξυπηρέτηση μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων που θα απασχολούν νοικιαζόμενους εργαζόμενους στα μεγάλα έργα όπως οι αυτοκινητόδρομοι. Μετατρέπετε τους επαγγελματίες σε υπαλλήλους των μεγάλων εταιρειών πρόσθεσε ο Π. Λαφαζάνης αναλύοντας τις εξοντωτικές επιπτώσεις της «απελευθέρωσης» των επαγγελματικών κλάδων όπως των φαρμακοποιών, των αρτοποιών, των περιπτερούχωνκαι άλλων. Έχετε σηκώσει τα χέρια ψηλά στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες σημείωσε ενώ όσον αφορά τις τράπεζες μίλησε για σκάνδαλο ποινικών διαστάσεων. «Δώσατε δανεικά 39 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τώρα, αντί να διασφαλίσετε τα λεφτά του δημοσίου, τα χαρίζετε σε ιδιωτικά συμφέροντα καθώς το ΤΧΣ διαθέτει τις μετοχές κάτω από την τιμή κτήσης. «Δεν αναγνωρίζουμε το νομοσχέδιο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», κατέληξε ο Π. Λαφαζάνης.

13:35 Παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα που υπεραμύνθηκε των καταστροφικών ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου κάνοντας λόγο για «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές».

13:25 Παρέμβαση Στουρνάρα ο οποίος κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις. Ακολούθησε η ομιλία του Π. Μουτσινά από τους Δημοκρατικούς Ανεξάρτητους Βουλευτές: «Δίνετε ελεημοσύνη στους φτωχούς που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές».

12:45 Ακολούθησαν κατά σειρά οι εισηγητές των Αν. Ελλήνων (Ρ. Μακρή), Χρυσής Αυγής, ΔΗΜΑΡ (Α. Ξηροτύρη), σε λίγο η σειρά του ΚΚΕ.

12:05 Στο βήμα ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, σε πλήρη υπεράσπιση των μνημονιακών πολιτικών.

11:55 Ο Ευ. τσακαλώτος σχολίασε ότι το πολυνομοσχέδιο είναι «πιο μνημόνιο πεθαίνεις!» καθώς όχι μόνο δε μας βγάζει από τα μνημόνια αλλά οδηγεί σε πλήρη διάλυση την κοινωνία και την οικονομία συνεχίζοντας την εσωτερική υποτίμηση που μετατρέπει την Ελλάδα σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Προλεταριοποιεί τα μεσαία στρώματα και εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα ισοπεδώνοντας την αγορά εργασίας επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του Κ. Χατζηδάκη που βλέπει τα αγαθά όπως το φάρμακο και το βιβλίο ως προϊόντα. Αναφορικά με τις τράπεζες ο Ευ. Τσακαλώτος είπε ότι με το πολυνομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα να ξαναγίνουν ιδιωτικές με τη μικρότερη δυνατή τιμή και ενώ ο ελληνικός λαός έδωσε τόσα λεφτά για τη διάσωση των τραπεζιτών. Παρέθεσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το τραπεζικό σύστημα και τόνισε ότι ανάπτυξη χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία δε γίνεται. «Το πρόβλημα της ρευστότητας θα λυθεί όταν λύσουμε το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης» επισήμανε χαρακτηρίζοντας δραστηριότητα κοιής ωφέλειας το τραπεζικό σύστημα για το οποίο πρέπει να έχει λόγο η κοινωνία. «Οι πολίτες έχουν να διαλέξουν μεταξύ μιας κυβέρνησης που οραματίζεται μια κοινωνία φτηνής εργασίας χωρίς δικαιώματα και της Αριστεράς που θέλει να ξαναχτίσει την κοινωνία χωρίς αυταρχισμό και κυριαρχία των αγορών. Ο ίδιος ο κόσμος της εργασίας θα είναι το υποκείμενο της χειραφέτησης» κατέληξε ο Ευ. Τσακαλώτος.

11:50 Πολυνομοσχέδιο: Γενική και αφηρημένη η διάταξη για το μέρισμα, λέει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής 

11:40 Στο βήμα ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, αναφέρεται στην «ευθύνη απέναντι στη χώρα».

11:30 Για διαδικασίες που αρμόζουν σε δικτατορικά καθεστώτα έκανε λόγο ο Π. Λαφαζάνης τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τις αντισυνταγματικές διαδικασίες που ευτελίζουν το κοινοβούλιο. Ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι βουλευτές για το πολυνομοσχέδιο – σκούπα. Αντίστοιχες ενστάσεις για την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος εξέφρασαν ο Ν. Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) καταγγέλλοντας την απαξίωση του κοινονοβουλίου από την κυβέρνηση.

 

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Ektakti Epikairotita 0 1

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Δύσκολες θα είναι οι καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας την Παρασκευή και το…

Αναστάσης Μανιουδάκης: Να υπάρξει Δικαιοσύνη για την αστυνομική δολοφονία του πατέρα μου (video)

Μανιου

Αναστάσης Μανιουδάκης: Να υπάρξει Δικαιοσύνη για την αστυνομική δολοφονία του πατέρα μου (video)

«Η απώλεια του οπτικοακουστικού υλικού οφείλεται σε απόρριψη του αιτήματος της οικογένειας από τον Εισαγγελέα»,…

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

Βραζιλία

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

«Θείε με ακούς; Πρέπει να υπογράψεις. Δεν μπορώ να υπογράψω για σένα», φαινόταν να λέει…

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

Αναστασοπούλου

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

«Να πούμε ότι υπάρχουν κάποια πρόσωπα που δέχονται ασύλληπτη επίθεση από τους λεγόμενους "κομματικούς στρατούς"…