Mάχη για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

«Μάχη» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δόθηκε στη Βουλή, στη συζήτηση επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες.

585ac9ad1dc5243e2e8b4d06

Η
συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής
ξεκίνησε στις 13:00,
με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης
Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να προβλέπει
μία “ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική”
συζήτηση επί του θέματος, με συνέντευξή
του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Η
συζήτηση «θα αναδείξει, πιστεύω, κάθε
είδους ευθύνη για τη λεηλασία που έλαβε
χώρα για πάρα πολλά χρόνια σε βάρος του
ελληνικού λαού», τονίζει ο Δ.
Παπαγγελόπουλος, διαμηνύοντας: «Η ΝΔ
και το ΠΑΣΟΚ πριν πουν οτιδήποτε για
τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ
από τις τράπεζες, πρέπει να πουν στον
λαό ποιοι πήραν τα δάνεια, γιατί τα
πήραν, τι τα έκαναν, αν θα τα επιστρέψουν
και πότε».

Υπενθυμίζεται
ότι το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής
έχει διαβιβαστεί σε εισαγγελέα,
προκειμένου να διερευνηθούν τα όσα
αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των
καταθέσεων στην επιτροπή.

Δείτε live τη συνεδρίαση:

>

Μετά το άνοιγμα της διαδικασίας από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, παρά τις τυπολατρικές παρεμβάσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης

«Η Εξεταστική Επιτροπή υπηρέτησε μια αναγκαιότητα. Την ανάδειξη και πάταξη της διαπλοκής για την οποία δεν υπήρχε πλήρη εικόνα στην κοινωνία. Όσα αποκαλύφτηκαν αποτελούν μέρος μιας τοιχογραφίας των σχέσεων που αναπτύχθηκαν, μέσω της υπόγειας διακλάδωσης ΜΜΕ, κομμάτων και διοικήσεων τραπεζών» είπε αρχικά. 

Λάβρος ήταν κατά των προηγούμενων ηγεσιών ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, επιρρίπτοντας συγκεκριμένες ευθύνες στα εκτελεστικά τους όργανα και συγκεκριμένα κατά όσων διετέλεσαν οικονομικοί υπεύθυνοι των δύο κομμάτων, αλλά και διοικητικών στελεχών τραπεζών και ΜΜΕ.

«Προϊόντα της διαπλοκής ήταν οι σκανδαλώδεις δανεισμοί» τόνισε, καταρρίπτοντας στη συνέχεια την επιχειρηματολογία όσων ακόμα κάμπτονται ότι δεν υπήρχε ποτέ το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής. Η εποχή των παχιών αγελάδων ή η ψευδεπίγραφη ερώτηση: «Τι να κάνουμε και πώς να προβλέπαμε τέτοιες δημοσιονομικές αλλαγές;», είναι κάποια από τα επιχειρήματα πολιτικών στελεχών των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που στηλίτευσε ο κ. Μπαλωμενάκης.

«Ο κατά παράβαση υπερδανεισμός λειτούργησε ως συνδετικός κρίκος και συγκεκριμένα ο παραβατικός τραπεζικός δανεισμός αποτέλεσε τον κανόνα, που είχε πάρει γενικευμένο χαρακτήρα» παρέθεσε, προσθέτοντας: «Η παραβατική δανειοδότηση συνέχισε και την περίοδο της κρίσης με συνεχόμενες και τρανταχτές παραβιάσεις».

«Τα κόμματα της διαπλοκής και συγκεκριμένα ΜΜΕ βρήκαν αντίδοτο στις οικονομικές δυσχέρειες μέσω του υπέρμετρου δανεισμού» υποστήριξε. «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διπλασίαζαν τα έσοδά τους, εκτοξεύοντας σε λίγα χρόνια τα χρέη τους. Ο λαός αξίζει να θυμάται ποιοι ηγούνταν», με τον πρόεδρο της Επιτροπής να αναφέρει τα ονόματα Σαμαράς και Παπανδρέου. «Αντί να σωφρονιστούν, κάτι που είχε πει και ο κ. Σαλαγιάνης του ΠΑΣΟΚ, νομοθέτησαν την απαλλαγή τους από τα χρέη», με τον κ. Μπαλωμενάκη να παραθέτει τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν το 2012 και το 2013.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως ο υπερδανεισμός των δύο κομμάτων εξυπηρέτησε τις μετακινήσεις ψηφοφόρων κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις, όπως επίσης και τις διαφημιστικές προεκλογικές καμπάνιες. 

«Ίσως από άγνοια, ίσως από σκοπιμότητα καλλιεργήθηκε η σύγχυση για τις προσωποποιημένες πολιτικές ευθύνες που ορίζει ο νόμος και στις ευρύτερες πολιτικές ευθύνες που εντοπίστηκαν. Αυτές οι ευθύνες εντοπίστηκαν και αφορούν διπλο -τριπλοεκχωρήσεις της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, αλλά και στον κρατικό μηχανισμό που δεν έδινε απαντήσεις τις σχετικές απαντήσεις στις τράπεζες» είπε, για να συμπληρώσει λέγοντας:

«Προκύπτουν ευθύνες σε αυτούς που κατονομάζει το πόρισμα Καλούδη, το οποίο ζητάμε να διερευνηθεί και πάλι. Εκείνων που ενορχήστρωσαν το σκάνδαλο των σκανδάλων, δηλαδή της ΑΤΕ. Ενδεχομένως προκύπτουν ποινικές ευθύνες στα ηγετικά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ για τα εκατομμύρια που βρέθηκαν στα ταμεία του κόμματος», μιλώντας για ένα περίσσευμα που είχε βρεθεί στα ταμεία του κόμματος και δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί με τίποτα. 

«Αρχίζει ένας κύκλος δικαστικών ερευνών για να αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Για όσους προκύψει άμεση και έμμεση σχέση θα κληθούν για ανάκριση. Αυτή είναι η απάντησή μας για όσους ανέκραξαν ¨άνθρακες ο θησαυρός¨» κατέληξε ο κ. Μπαλωμενάκης. 

Πού πήγαν τα λεφτά;

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δημήτρης Καμμένος ρωτώντας: «Πού πήγαν τα λεφτά, περίπου 1,2 δισ. ευρώ, των κομμάτων. Για ποιο λόγο ζητούσατε τόσο μεγάλα δάνεια ενώ υπήρχε η κρατική επιχορήγηση; Δεν έχει απαντηθεί αυτό το τεράστιο πολιτικό ερώτημα. Με την εξετατική ξύπνησαν οι τράπεζες μετά από χρόνια και αναγκάστηκαν να καταγγείλουν τα δάνεια, όπως η Τράπεζα Πειραιώς». 


Μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ εντόπισε ευθύνες ο Μηταράκης

Κατά τον εκπρόσωπο της ΝΔ και μέλος της εξεταστικής, τίποτα το μεμπτό δεν υπήρχε στον υπερδανεισμό των κομμάτων και «δεν προέκυψε οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση για τα δάνεια σε ΜΜΕ». «Δεν υπάρχουν θαλασσοδάνεια και δανεικά κι αγύριστα», κατά τον βουλευτή της ΝΔ.

«Το κείμενο της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ) ξεχειλίζει από υποκρισία και δεν στηρίζεται σε γεγονότα και στοιχεία», ισχυρίζεται ο Ν. Μηταράκης που εκτοξεύει τη γνωστή λάσπη για την off shore της Αυγής και κάνει λόγο για επιστολή του Αλ. Τσίπρα το 2010 στην Εθνική τράπεζα για «δανεισμό κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών του» ΣΥΡΙΖΑ.

Αναμασά τα περί «νομικά έωλου τρόπου μεταβίβασης του κτιρίου της Κουμουνδούρου στον ΣΥΡΙΖΑ» και κάνει λόγο για προνομιακή αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ από την Εθνική Τράπεζα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις αλλά και ειρωνεία στα έδρανα της πλειοψηφία. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εκβιάσει τους τραπεζίτες, ισχυρίζεται ο Ν. Μηταράκης και αναφέρει ότι πλέον ουδείς τραπεζικός προτίθεται σε λογικές ρυθμίσεις δανείων και ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε ομηρία εκτός των περιπτώσεων όπου υπάρχουν κυβερνητικές «πλάτες», βλέπε Καλογρίτσας.

Επίσης, κατά τον Μηταράκη, «η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τα ΜΜΕ και επιτίθεται σε όποια της κανουν κριτική, για παράδειγμα το Πρώτο Θέμα». Ο Ν. Μηταράκης απέδωσε την αδυναμία εξόφλησης των οφειλών της ΝΔ στην ραγδαία μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων για την οποία επαίνεσε τον Αντ. Σαμαρά που «έβαλε πάνω από το κόμμα του τη χώρα».

«Στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ»

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, όντας στην ίδια γραμμή με το Πρώτο Θέμα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «κοπτοραπτική και μεθοδεύσεις» στο πόρισμα και θεωρώντας ότι υπήρχε σχεδιασμός από την κυβέρνηση ενώ οι διαπιστώσεις του πορίσματος είναι «ήδη γνωστές».

Επίσης, έκανε λόγο για «στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ» που «πήρε την ευθύνη για να μη χρεοκοπήσει η χώρα του 2010». «51 σελίδες για το ΠΑΣΟΚ στο πόρισμα, μας στοχοποιείτε». 

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ υπερηφανεύτηκε για την προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να μειώσει τις εκλογικές δαπάνες με τη ψήφιση της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. 

Κατηγόρησε, δε, για διαστρέβλωση της κατάθεσης Σαλαγιάννη στην Επιτροπή, ενώ συνέχισε να επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης: Ένταση στη Βουλή: Δεν κατέβαινε από το βήμα ο Κασιδιάρης, του έκλεισε το μικρόφωνο ο Βούτσης

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…