Μας… δουλεύει ο Ερντογάν: "Δεν είμαι βασιλιάς, είμαι μόνο ένας πρόεδρος!"

Για έλλειψη ειλικρίνειας απέναντι στην Τουρκία στο προσφυγικό κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD.

578beb6f1dc524a97a8b463a

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των απολύσεων δεκάδων χιλιάδων δημόσιων λειτουργών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τόνισε ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα αποτελέσει απόφαση του τουρκικού λαού και όχι του ιδίου, καθώς, όπως είπε, δεν είναι βασιλιάς για να αποφασίζει μόνος του.

«Η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν το πιο κρίσιμο σημείο της πολιτικής μου ζωής», δήλωσε ο Ερντογάν. «Εκφράζω τη λύπη μου για την επίθεση εναντίον του λαού. Μια τέτοια κατάσταση δεν είχε ξαναζήσει το παλάτι», πρόσθεσε, και χαρακτήρισε τον αντίπαλό του, ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, «τρομοκράτη». Αιτιολόγησε δε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης λέγοντας ότι υπάρχει μια οργάνωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και ότι η ταυτότητα των μελών της είναι γνωστή. «Επειδή ήταν γνωστοί, μπορούσαμε και να αντιδράσουμε γρήγορα. Εναντίον του Γκιουλέν αντέδρασε το κράτος», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί για τρεις μήνες, διευκρίνισε ότι αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. «Πρέπει να δούμε. Αν υπάρξει εξομάλυνση, δεν χρειαζόμαστε άλλους τρεις μήνες», δήλωσε, ενώ όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει για το μέλλον της χώρας του το γεγονός ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 45.000 δημόσιοι λειτουργοί, ενώ 21.000 δάσκαλοι σε ιδιωτικά σχολεία έχουν χάσει την άδειά τους, ο κ. Ερντογάν απέρριψε την υπόθεση ότι η κατάσταση απειλεί το μέλλον της Τουρκίας. «Το υπουργείο Παιδείας θα διορίσει σύντομα 20.000-30.000 δασκάλους», εξήγησε, ενώ απέρριψε και τις εκτιμήσεις για οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Κληθείς να απαντήσει εάν σκοπεύει να επαναφέρει τη θανατική ποινή, ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι μόνο στην Ευρώπη έχει καταργηθεί και ότι υπάρχει σχεδόν παντού στον κόσμο. Τόνισε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν έχει τη δικαιοδοσία να την επαναφέρει. «Δεν είμαι βασιλιάς, Είμαι μόνο ένας πρόεδρος. Η Τουρκία δεν είναι βασίλειο. Έχουμε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου και ένα τέτοιο κράτος πρέπει να ακούει τις επιταγές του λαού. Το να είναι κανείς ένας ισχυρός πρόεδρος δεν σημαίνει ότι δρα εναντίον του συντάγματος», δήλωσε, αλλά υπογράμμισε ότι ο λαός θέλει την επαναφορά της ποινής του θανάτου και για αυτό θα πρέπει να αποφασίσει η Βουλή.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και στην συμφωνία του με την ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς, καθώς έχουν δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρούν. Η Τουρκία, συνέχισε, έχει δαπανήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τρία εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί, ενώ δεν έχει λάβει σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ, παρά μόνο συμβολικά ποσά, 1-2 δισεκατομμύρια, ενώ του έχουν υποσχεθεί τρία δισεκατομμύρια ευρώ. «Εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Αλλά έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους οι Ευρωπαίοι;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος και ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους.

Όταν ερωτήθηκε από ποιόν περιμένει τη χρηματοδότηση, επεσήμανε ότι πρόκειται για υποχρέωση που έχει αναλάβει συνολικά η ΕΕ, και ανέφερε: «Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ήδη υπήρξε μια στήριξη 400 εκατομμυρίων. Ποιός τα πήρε; Το ελληνικό κράτος. Εμείς δεν θέλουμε αυτή τη βοήθεια για το δικό μας κράτος, αλλά για τους πρόσφυγες οι οποίοι ζουν στην Τουρκία. Και δεν έχουμε πρόβλημα με το αν μας έδωσαν ή όχι αυτά τα χρήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους Σύρους και τους Ιρακινούς πρόσφυγες», υπογράμμισε και έκανε λόγο για ηθικό ζήτημα των Ευρωπαίων που κλείνουν τα σύνορά τους, διερωτώμενος τί θα συνέβαινε αν η Τουρκία επέτρεπε να φύγουν οι πρόσφυγες που φιλοξενεί.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες επιθέσεις στην Γερμανία, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον γερμανικό λαό, κατηγόρησε ωστόσο την Γερμανία ότι δεν κάνει κάτι εναντίον της τρομοκρατίας και ανέφερε ενδεικτικά ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) αφήνεται να κινείται ελεύθερα. Ο ίδιος, είπε, έχει παραδώσει στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ 4.000 αρχεία με ονόματα. «Αυτοί οι άνθρωποι ζουν σήμερα στο Βέλγιο, στη Γαλλία και στην Ολλανδία. Μεταφέρουμε τις πληροφορίες, αλλά αν δεν αγωνιστούμε από κοινού, τότε θα έχουν προβλήματα η Γερμανία και άλλες χώρες», πρόσθεσε και εξέφρασε την έντονη αντίρρησή του για την χρήση του όρου «ισλαμιστική τρομοκρατία», καθώς, όπως εκτιμά, παραπέμπει σε υποθέσεις ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες, ενώ κανείς δεν μιλάει π.χ. για «χριστιανική τρομοκρατία».

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ