Newsroom

Newsroom

Manchester United: Η ιστορία της φανέλας με το νούμερο 7

Θέλει «ψυχή» για να φορά κάποιος το νούμερο 7 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η απόφαση του Ζοζέ Μουρίνιο να παραδώσει μία από τις πιο «βαριές» φανέλες στην ιστορία του ποδοσφαίρου στον Αλέξις Σάντσες προδίδει την ανάγκη να βρεθεί -επιτέλους- ο διάδοχος του Κριστιάνο Ρονάλντο, του τελευταίου των πολύ σπουδαίων ποδοσφαιριστών που τη φόρεσαν.

5a6cde5a1dc524730f8b4584

 Από το 2009, όταν ο “CR7” έφυγε για τη Ρεάλ Μαδρίτης, η φανέλα αναζητούσε το νέο της -ξεχωριστό- ιδιοκτήτη. Κάποιοι την τίμησαν (Μάικλ Όουεν, Αντόνιο Βαλένσια), αλλά δεν βρέθηκε ποτέ κάποιος να σταθεί στο ύψος των προκατόχων του. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν… αξιέπαινες προσπάθειες, ειδικά στην περίπτωση του Άνχελ Ντι Μαρία το 2014, αλλά και του πολλά υποσχόμενου Μέμφις Ντεπάι έναν χρόνο αργότερα. Η αποτυχία ήταν… παταγώδης, αφού κι οι δύο μαζί αθροιστικά πέτυχαν 5 γκολ σε 2,5 χρόνια και 60 αγώνες πρωταθλήματος!

Το περασμένο καλοκαίρι ο Ζοζέ Μουρίνιο κράτησε στο… ντουλάπι το «Νο7». Αλλοί τον είπαν προληπτικό, άλλοι ότι περίμενε μέχρι τελευταία στιγμή έναν σταρ σαν τον Αντουάν Γκριζμάν για να του την παραδώσει. Η προτίμηση στον Σάντσες αποτελεί και μία προσπάθεια σηματοδότησης της νέας εποχής που θα συνδέσει τη σημερινή Γιουνάιτεντ με την ομάδα που κυριαρχούσε σε παγκόσμιο επίπεδο την προηγούμενη δεκαετία.

Ο Χιλιανός θα επιδιώξει, λοιπόν, να διαδεχθεί τον Τζορτζ Μπεστ, τον Μπράιαν Ρόμπσον, τον Ερίκ Καντονά, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ως ο άνθρωπος που θα φορά στην πλάτη έναν αριθμό… βαρύ σαν ιστορία. Η αξία και οι μνήμες που κουβαλά το «7» των «κόκκινων διαβόλων» δεν υπάρχουν σε καμία άλλη αντίστοιχη φανέλα συλλόγου και μπορούν να συγκριθούν μόνο με το «δεκάρι» της Βραζιλίας ή της Αργεντινής, καθώς κάτοχοί τους υπήρξαν οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ο πλανήτης.

Μια φανέλα την οποία προτιμούσε και ο «μυθικός» Ντένις Λόου στην αρχή της καριέρας του στη Χάντερσφιλντ και την Τορίνο, ενώ έχουν φορέσει ποδοσφαιριστές που μπορεί να μην έγιναν «θρύλοι», αλλά έκαναν μεγάλη καριέρα, όπως ο Στιβ Κόπελ, βασικό στέλεχος της Γιουνάιτεντ και της εθνικής Αγγλίας από το 1974 έως το 1983, και ο Γουίλι Μόργκαν, που πήρε το «7άρι» από τον Μπεστ, όταν ο Βορειοϊρλανδός πήγε στις ΗΠΑ (Λος Αντζελες Αζτεκς) το 1974. Ο πρώτος απ’ όλα αυτά τα μεγάλα αστέρια ήταν, ωστόσο, ο Τζόνι Μπέρι, μέλος της ασυναγώνιστης Γιουνάιτεντ τη δεκαετία του 1950. Γλύτωσε από την τραγωδία του Μονάχου το 1958, όμως τα τραύματα που αποκόμισε από το αεροπορικό δυστύχημα ήταν τόσο σοβαρά, που τον ανάγκασαν να τερματίσει την καριέρα του, καθώς ήταν πλέον 32 ετών.

Από τότε η φανέλα με το νούμερο 7 «περιπλανήθηκε» αρκετά ανάμεσα στα «μωρά του Σερ Ματ Μπάσμπι», μέχρι που το 1963 ένας πιτσιρικάς από το Μπέλφαστ εμφανίστηκε στο «Ολντ Τράφορντ» και την έκανε δική του. Ήταν μόλις 16 ετών και τον φώναζαν Μπεστ, Τζορτζ Μπεστ.

Η ιστορία της φανέλας με το νούμερο 7


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…