Newsroom

Newsroom

LIVE: Τον Ρ. Μορώνη προτείνει ο Ν. Βούτσης για το ΕΣΡ

Άλλη μία απόπειρα συγκρότησης του ΕΣΡ ξεκίνησε στις 17.00 κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά για την πρόταση της κυβέρνησης που ακούει στο όνομα, Βύρων Πολύδωρας. Ο λόγος που επικαλείται η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι η συνολική απόσυρση του νόμου Παππά.

581787cc1dc524dc2a8b4903

Όπως ήταν αναμενόμενο, «ναυάγησε» η πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου για την τοποθέτηση του Β. Πολύδωρα στο «τιμόνι» του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την υποψηφιότητά του και η πρόταση δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία. Σε μια αιφνιδιαστική “ρελάνς”, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έφερε νέα πρόταση για την συγκρότηση του ΕΣΡ, την οποία κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι δεν μπορεί να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία.

Για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο κ. Βούτσης προτείνει τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο τον Βασίλη Μουλόπουλο. Για να συμπληρωθεί η σύνθεση του ΔΣ του ΕΣΡ πρότεινε ως μέλος τον πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Νίκο Κιάο.  

Ως μέλη προτείνονται:

Νίκος Κιάος δημοσιογράφος

Πόπη Διαμαντάκου δημοσιογράφος

Βασίλης Καραποστόλης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Λίλιαν Μήτρου καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Αγγελική Σγώρα καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ιωάννης Τζαννετάκος δημοσιογράφος.

Σημειώνεται ότι συνεχίζει ως μέλος η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου.

Οι προτάσεις αυτές είναι προτάσεις που έχουν το αξιοκρατικό κριτήριο, δηλαδή τη γνώση του αντικειμένου, είπε ο Νίκος Βούτσης και διευκρίνισε ότι η πρόταση αυτή θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Θετικά αποτιμά ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός τη νέα πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ωστόσο, από το ΠΑΣΟΚ οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα ψηφίσει «παρών» αν δεν αποσυρθεί από τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ ο δημοσιογράφος Βασίλης Μουλόπουλος.

«Επιφυλάξεις για πρόσωπα πάντα θα υπάρχουν. Για να αποφορτίσουμε το κλίμα εμείς θα είμαστε θετικοί», είπε μιλώντας στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο κ. Κρεμαστινός.

Όπως είχε γίνει πολλάκις γνωστό από την κυβέρνηση, νωρίτερα σήμερα έφτασε στη Βουλή η πρόταση – γέφυρα, που θα έχει ως βάση τον νόμο Παππά, χωρίς να περιλαμβάνεται το αντισυνταγματικό άρθρο -σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ- 2α. Οπότε, όλες οι αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες επιστρέφουν στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. «Σήμερα φέρνουμε στη Βουλή τη διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή από το ΕΣΡ, που δεν υπήρχε τότε, στον Υπουργό Επικρατείας. Θα προχωρήσουμε στη συνολική αλλαγή του νόμου 4339/15, για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ» τόνισε το πρωί στο Real FM ο Νίκος Παππάς. 

Το πρωί ο κ. Πολύδωρας ξεκαθάριζε πως «προχωράμε όπως είχαμε συνεννοηθεί. Θα τιμήσω την τιμή που μου έκαναν», αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρέοδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, επισημαίνοντας ότι δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΕΣΡ.

Δείτε LIVE τη Διάσκεψη των Προέδρων

Η τροπολογία για το νόμο Παππά

Κατατέθηκε η τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία θα ψηφιστεί την Πέμπτη και ορίζει ότι η αναστολή -που επικαλούνται Δένδιας και Λοβέρδος- είναι έως την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ.

Η αναστολή αφορά:

  • Τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας.
  • Τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την πρώτη εφαρμογή του (δηλαδή από την Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης).



Η διάσκεψη

Ανοίγοντας τις διαδικασίες, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε δύο ζητήματα. Το ένα αφορούσε την απόφαση του ΣτΕ, με σχολιασμό στις παλαιότερες νομολογίες του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου αλλά και τη μη εφαρμογή τους από τις τότε κυβερνήσεις, ενώ το δεύτερο αφορούσε τον Βύρωνα Πολύδωρα.

«Υπήρχαν αλλεπάλληλες αποφάσεις και νομολογία του ΣτΕ το 2010 για τη μη νόμιμη διαδικασία της παράταση των προσωρινών αδειοδοτήσεων. Με αυτή την έννοια έχουμε να κάνουμε με μία προσπάθεια που έγινε και θα ξανά γίνει για την τακτοποίηση -κατά το σύνταγμα- ενός άναρχου τοπίου» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Δεν υπήρχε προσαρμογή στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας», αναφερόμενος στις κυβερνήσεις που αγνοούσαν τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Σχετικά με το ζήτημα ασυμβίβαστου που επικαλέστηκαν διάφορα site για την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα, ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε πως θα προκύψουν -όπως και στη συγκρότηση των υπόλοιπων ανεξάρτητων αρχών- τεκμηριώσεις περί ασυμβιβάστου, πριν εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ. 

Ο Νίκος Δένδιας, παίρνοντας το λόγο μετά τον πρόεδρο της Βουλής, είπε πως η ΝΔ διακατέχεται από καχυποψία για τις μέχρι τώρα κυβερνητικές επιλογές που έχουν οδηγήσει σε αυτό το αδιέξοδο. Ο κ. Δένδιας δίχως να αποσαφηνίζει τη στάση του κόμματος που εκπροσωπεί, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Επικρατείας, λέγοντας πως «ούτε την ελάχιστη γενναιότητα δεν έχει ο κ. Παππάς στο κείμενο των 6 γραμμών, που λάβαμε λίγο πριν μπούμε στην αίθουσα, καθώς απλά αναστέλλεται το επίμαχο άρθρο και δεν διαγράφεται».

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Παππάς καυτηρίασε τη στάση της ΝΔ, σημειώνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση πάντα βρίσκει τρόπο για να παρακωλύει τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Επικράτησε και μία μίνι ένταση μεταξύ Παππά και Δένδια, με τον τελευταίο να κάνει αναφορά στον Γκαίμπελς και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής να στρέφεται προς τον κ. Βούτση, λέγοντας: «Πετάγεται σαν την πορδή».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, παίρνοντας τη σκυτάλη, είπε με τη σειρά του πως η Δημοκρατική Συμπαράσταση εκφράζει τη δυσπιστία του προς το πρόσωπο Παππά, όμως η παράταξή του προσέρχεται στη Διάσκεψη προέδρων με σκεπτικό διαλόγου. Ο κ. Λοβέρδος έθεσε δύο όρους. Ο πρώτος είναι να αποσαφηνιστεί η οριστική κατάργηση του άρθρου 2α και να μην αναστέλλεται, όπως σημειώνεται στο κείμενο που έφτασε στους αντιπροσώπους των κομμάτων, ενώ ο δεύτερος ήταν να δεσμευτεί ο κ. Βούτσης ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην τεκμηρίωση αυτής της ρύθμισης. Κλείνοντας, πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ τον κ. Σωρτηρέλλη, διευκρινίζοντας μάλιστα πως αν δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι που έθεσε θα προτείνει άτομα που απλά θα εκτροχιάζουν τη συζήτηση. «Πολύδωρα εσείς, Λαφαζάνη εμείς» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τέτοιου είδους πρόσωπα θα προτείνει για να μην υπάρχει συναίνεση. «Μην το λέτε…» απάντησε με νόημα ο Νίκος Βούτσης. 

«Είναι πολιτικές και εξωπολιτικές οι διαστάσεις του φαινομένου να μην μπορούμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», είπε ο Γιώργος Βαρεμένος. «Θα φτάσουμε μέχρι του σημείου, πότε το δικαστήριο θα καθαρογράψει ή όχι την απόφαση;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση είναι μια λογική εκτροπής. «Φτάσαμε στο σημείο να ερωτάται κάποιος τι θα κάνουμε με το ΕΣΡ και να απαντάει εκλογές. Μπαίνουμε σε ατραπούς με αφορμή τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αρχής. Φτάσαμε εδώ. Πυροδοτείτε μια σύγκρουση, αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στα άκρα και να μετατρέψουμε ένα θέμα νομικό ή συνταγματικό, σε σύγκρουση με όρους εμφυλιοπολεμικούς», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι σαφές και πεντακάθαρο ότι δεν μπορεί να είμαστε διαχυμένοι στις εντυπώσεις. Ή καταργείται ή αναστέλλεται η διάταξη», τόνισε ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, για την τροπολογία της κυβέρνησης και ζήτησε να προβλεφθεί κατάργηση της διάταξης του νόμου 4339/2015 και όχι αναστολή, όπως η τροπολογία αναφέρει.

Η πρόταση που είχατε φέρει για τον κ. Μορώνη είχε τύχει ευμενέστατης αποδοχής, είπε ο κ. Λυκούδης και τόνισε ότι ο Γιάννης Τζαννετάκος θα μπορούσε να είναι πρόταση, όπως και ο κ. Σωτηρέλης, με το κύρος που έχει. «Μα στα αλήθεια, θεωρείτε ότι μπορεί ο κ. Πολύδωρας να είναι μια πρόταση συναινετική», είπε και τόνισε ότι η πρόταση με τον κ. Πολύδωρα δεν μπορεί να τύχει συναινέσεως. «Αναδιατυπώστε την τροπολογία και ξανασκεφτείτε το ζήτημα του προέδρου του ΕΣΡ» είπε ο κ. Λυκούδης.

«Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση. Σας λέω ευθύτατα ότι η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής της απόφασης του ΣτΕ, ώστε ενδιάμεσα να μην υπάρξουν αιτιάσεις εκ μέρους των υπερθεματιστών. Μετά από πολλή σκέψη και συζητήσεις με νομικούς επιλέχθηκε ο ορισμός αυτός περί αναστολής, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές» απάντησε ο Νίκος Βούτσης στις αναφορές που έγινε περί αναστολής και όχι κατάργησης του επίμαχου άρθρου. 

Η πρόταση Βούτση για το νέο ΕΣΡ

Πρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης 

Αντιπρόεδρος: Βασίλης Μουλόπουλος.

Μέλη

Νίκος Κιάος δημοσιογράφος

Πόπη Διαμαντάκου δημοσιογράφος

Βασίλης Καραποστόλης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Λίλιαν Μήτρου καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Αγγελική Σγώρα καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ιωάννης Τζαννετάκος δημοσιογράφος.

*Σημειώνεται ότι συνεχίζει ως μέλος η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου.

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…