Newsroom

Newsroom

Λίγα λόγια για την κοπέλα της διάσημης φωτογραφίας…

Marina Ginesta

marina ginesta

Η διάσημη φωτογραφία της Marina Ginesta, της 17χρονης αντιφασίστριας του Ισπανικού Εμφυλίου, είναι τραβηγμένη από το ξενοδοχείο Colon με θέα τη Βαρκελώνη στις 21 Ιουλίου του 1936. 

To όπλο που κρατάει στον ώμο της έχει κατασκευαστεί στο εργοστάσιο Oviedo στην Ισπανία, το οποίο προμήθευε με οπλισμό τον ισπανικό στρατό. Εργαζόταν ως μεταφράστρια για έναν σοβιετικό δημοσιογράφο της εφημερίδας Pravda κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου και αρχικά ήταν ενεργό μέλος της Σοσιαλιστικής Νεολαίας. 

Παρά την έντονη συμμετοχή της, γρήγορα διαφώνησε με την στρατηγική του Στάλιν στην Ισπανία και συντάχθηκε με άλλες οργανώσεις και πολιτικές ομάδες, για να καταλήξει τελικά στην αναρχική CNT. H συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Juan Guzman, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Γερμανία και είχε φωτογραφήσει τις Διεθνείς Ταξιαρχίες. 

Η συγκεκριμένη εικόνα έγινε τόσο διάσημη, επειδή χρησιμοποιήθηκε ως κεντρική φωτογραφία στο βιβλίο “Δεκατρία Κόκκινα τριαντάφυλλα” του Carlos Fonseca, όπως επίσης υπάρχει και στο βιβλίο “Unpublished images of the Civil War” (2002) μαζί με δεκάδες άλλες εκείνης της περιόδου. 

Η Marina Ginesta μετά το τέλος του πολέμου έζησε εξόριστη στο Παρίσι, μεταφράζοντας κείμενα στη γαλλική γλώσσα και επέστρεψε στη Βαρκελώνη πολύ αργότερα. Πέθανε σε ηλικία 94 χρονών στις 6 Ιανουαρίου του 2014. 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…