Newsroom

Newsroom

Λαϊκές αγορές παραγωγών και Ταμείο αλληλοβοήθειας αλιείας προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Επίσκεψη στο χώρο της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνεργαστεί με τη διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), τους εκπροσώπους των εμπόρων και τους εργαζόμενους.

5a4d068f1dc524290e8b45fe

«Ο αγροτοδιατροφικός χώρος είναι αυτός ο οποίος έχει τις δυνατότητες με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του, να βοηθήσει σημαντικά για την επαναφορά της χώρας μας στην κανονικότητα» δήλωσε κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του υπουργού σε μαζικό χώρο για το νέο έτος και όπως ο ίδιος σημείωσε, έχει «συμβολικό» χαρακτήρα. Ο κ. Αποστόλου είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνεργαστεί με τη διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), τους εκπροσώπους των εμπόρων και τους εργαζόμενους.

«Είμαστε στο ξεκίνημα μια χρονιάς που ο αγροτοδιατοφικός τομέας έχει αναλάβει ένα μεγάλο βάρος να συμβάλει αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Βρισκόμαστε στην αγορά του Ρέντη, τον μεγαλύτερο χώρο από πλευράς συγκέντρωσης και εμπορίας αγροτοδιατροφικών προϊόντων στη χώρα μας, που με τον τρόπο λειτουργίας του, όσον αφορά τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, αποτελεί ένα πρότυπο το οποίο το έχει ανάγκη η χώρα μας, το έχει ανάγκη ο αγροτικός χώρος», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε κατά τη σημερινή του επίσκεψη, τη στήριξη του τομέα από πλευράς κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, προχωρούν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία για την ίδρυση σε όλη την Ελλάδα των λαϊκών αγορών των παραγωγών.

«Η ψήφιση, παράλληλα, του συγκεκριμένου νόμου, θα μας δώσει και τη δυνατότητα να προχωρήσουμε μαζί με τους αλιείς στην υλοποίηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουμε ετοιμάσει και έχει μεγάλη ανάγκη ο αλιευτικός χώρος, όπως είναι η ίδρυση του Ταμείου αλληλοβοήθειας, για το οποίο η ΕΕ συνεισφέρει μέχρι το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο αυτό θα καλύπτει μελλοντικές ζημιές σε εισόδημα και εξοπλισμό από δυσμενή καιρικά και περιβαλλοντικά φαινόμενα» επεσήμανε ο υπουργός.

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ακόμη, πως η συνεργατική δραστηριότητα μέσα από τις δυνατότητες που δίνει το πλαίσιο λειτουργίας του συνεταιριστικού χώρου, αποτελεί προτεραιότητα.

«Η προσπάθειά μας είναι να λειτουργήσουν κατά τέτοιο τρόπο οι αγρότες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, όχι μόνο της εγχώριας αγοράς, αλλά και της διεθνούς αγοράς. Όσον αφορά ιδιαίτερα τις εξαγωγές- μιας και βρισκόμαστε σε αυτό το χώρο- πρέπει να σας πω ότι τα κηπευτικά, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μεγάλη συμβολή ώστε να φτάσουμε, την περασμένη χρονιά, σε ένα αποτέλεσμα εξαγωγών περισσότερο από 1,6 δισ. ευρώ. Πριν από τρία χρόνια είχαμε 2 δισ.ευρώ έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και σήμερα έχουμε πέσει κάτω από τα 400 εκατ. και βεβαίως η καινούρια χρονιά δείχνει ότι θα είναι ορόσημο, γιατί πλέον στοχεύουμε στο να μην υπάρχει έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων» εξήγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΑ, Μιχάλης Μυτιλινάκης, μίλησε για τον πρωταρχικό στόχο του οργανισμού, που είναι η αναβάθμιση των υποδομών του και η εξέλιξή τους, και εξήγησε πως έτσι θα προστεθεί αξία στα προϊόντα, διευκόλυνση για την επιχειρηματικότητα, ενώ ταυτόχρονα «θα προστεθούν τα στοιχεία της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, προκειμένου αυτό το δημόσιο εργαλείο, αυτή η υποδομή, να καταστεί ένα χρήσιμο όργανο για την κοινωνία και την εθνική οικονομία» επεσήμανε ο κ. Μυτιλινάκης.

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΚΑΑ, Στεφανία Γεωργακάκου Κουτσονίκου, μίλησε για τις θετικές προοπτικές που αναμένονται και για την επόμενη χρονιά, ενώ ανέφερε πως θα ξεκινήσουν άμεσα δύο έργα, όπως η διαδικασία για τα ψυγεία στην κεντρική αγορά, αλλά και η ένταξη στις ιχθυόσκαλες, του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, προκειμένου να καταγράφεται με μεγαλύτερη ακρίβεια το σύνολο των διακινούμενων ποσοτήτων και η διασφάλιση των εσόδων του οργανισμού.

«Είναι δύο έργα που θα ξεκινήσουν άμεσα και προχωράμε με όλα τα υπόλοιπα και πρώτο σταθμό την εκπόνηση του 5ετούς master plan του οργανισμού και την αναδιάρθωση της διοικητικής δομής ώστε να εξυπηρετήσει ακόμα καλύτερα τις αναπτυξιακές δράσεις που προγραμματίζονται», επεσήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΚΑΑ.

Ο υπουργός περιηγήθηκε στην αγορά και αντάλλαξε ευχές με τους εργαζόμενους.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…