Κυπριακό: Τεταμένο το κλίμα μετά την αποχώρηση Ακιντζί – για προειλημένη απόφαση μιλάει ο Αναστασιάδης

Έκκληση προς τον Τ/κ ηγέτη να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα για συνέχιση του διαλόγου απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε δήλωσή του στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του για την κατάληξη της σημερινής συνάντησης, η οποία όπως σημείωσε διεξαγόταν σε φιλικό κλίμα, ενώ τόνισε πως ''η εικόνα που απεκόμισα είναι πως υπήρχε μια προειλημμένη απόφαση, έτσι ώστε να δικαιολογείται η στάση που διατηρεί η τ/κ πλευρά''.

58a5c56e1dc5244f7a8b48fb

Υπήρξε διακοπή σε κάποια στιγμή, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, “σαν αποτέλεσμα μιας διαφωνίας μεταξύ των ΗΕ και της Ε/κ πλευράς”, κατά την οποία η Τ/κ αντιπροσωπεία αποχώρησε από την συνάντηση χωρίς λόγο και καμιά αιτία. Ο Πρόεδρος είπε μάλιστα ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ να πεισθεί ο Τ/κ ηγέτης να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ο κ. Ακιντζί ήταν ανένδοτος.

Ούτε ο Άιντε κατάλαβε πώς έφυγε ο Ακιντζί

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αλλιώς παρουσιάζονται τα πράγματα από την Τ/κ πλευρά, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ήταν μάρτυρες οι δημοσιογράφοι ότι ο κ. Ακιντζί έφυγε νωρίτερα και πως ο ίδιος επέστρεψε στο Προεδρικό ένα μισάωρο μετά.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση διευκρίνισε πως ο κ. Άιντε “στην προσπάθεια του να δημιουργήσει ένα κλίμα αλληλοκατανόησης και στην έκφρασή του για τις ανησυχίες της Τ/κ κοινότητας άφησε να νοηθεί ότι μπορεί να έχουν δίκαιο ή άδικο. Αντέδρασα και είπα ότι δεν επιτρέπεται στον ίδιο να θέτει έστω και καθ’ υποψία εν αμφιβόλω τις προθέσεις της ε/κ κοινότητας. Ζήτησα ολιγόλεπτη διακοπή και ενώ βρισκόμουν εκτός αίθουσας, αποχώρησε η τ/κ αντιπροσωπεία. Μάλιστα ο κ. Άιντε δεν το είχε αντιληφθεί και είχε παραμείνει στην αίθουσα”.

Το ενωτικό που τους δίχασε

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Ακιντζί. Είπε ότι ο Τ/κ ηγέτης του επανέλαβε τα όσα δημοσίως έλεγε σε σχέση με ανησυχίες της Τ/κ κοινότητας με αφορμή την απόφαση της Βουλής.

Σε απάντηση είπε, αναφέρθηκε εκτενώς και επεξήγησε γιατί δεν δικαιολογούνται οι ανησυχίες της Τ/κ κοινότητας. “Ανέφερα μεταξύ άλλων την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, υπερτονίζοντας ότι η Τ/κ πλευρά δεν δικαιούται να αμφισβητεί τις προθέσεις της ε/κ κοινότητας, αφού γίνεται ξεκάθαρο ότι η επιδιωκόμενη λύση δεν είναι η Ένωση ή η διχοτόμηση. Αντίθετα το Εθνικό Συμβούλιο είναι προσηλωμένο σε λύση στη βάση της ΓΣ του ΟΗΕ και ΣΑ”.

Ο Πρόεδρος, έκανε κατά τη συνάντηση επίσης εκτενή αναφορά σε γεγονότα που αφορούν ευαισθησίες των Ε/κ οι οποίες παραγνωρίζονται από τους Τ/κ, χωρίς ο ίδιος να ζητά διακοπή του διαλόγου ούτε αξίωση για διορθωτικές κινήσεις από τον Τ/κ ηγέτη.

“Υπερτόνισα τη σημασία της προόδου που έχει επιτευχθεί και πως προέχει η συνέχιση του διαλόγου. Υπογράμμισα επίσης ότι η πλευρά μας προσήλθε στη συνάντηση έτοιμη και προετοιμασμένη για ουσιώδη διαπραγμάτευση. Επεσήμανα πως δεν πρέπει να επιζητούνται προσχήματα για ανάληψη ευθυνών που φέρει η Τουρκία. Τέτοιες προσεγγίσεις, υποσκάπτουν τη διαδικασία και δεν εκφράζουν ειλικρινή προσέγγιση. Αυτό που αναμένουμε από την Τουρκία είναι να συμβάλει ουσιαστικά”.

Διαφωνία με αποφάσεις που δίνουν έδαφος για εκμετάλλευση

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη διαφωνία του με άστοχες αποφάσεις ή δηλώσεις που επιτρέπουν την προσχηματική εκμετάλλευση από την Τουρκία ή Τ/κ κοινότητα προκειμένου να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους.

“Η πλευρά μας παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Και καλώ τον Τ/κ ηγέτη να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα για συνέχιση του διαλόγου”.

Θα ενημερώσω τον ΓΓ για τα πραγματικά γεγονότα

Ο ΠτΔ ανέφερε ότι προτίθεται να ενημερώσει τον ΓΓ “για τα πραγματικά γεγονότα και είμαι σίγουρος ότι και ο κ. Άιντε θα ενημερώσει τα ΗΕ”.

“Δεν δέχομαι ότι μετά από 2 χρόνια εντατικών συνομιλιών, για ένα ασήμαντο γεγονός να διακόπτεται ο διάλογος κατά τον τρόπο που επιδιώκει ή που επιδίωξε η Τ/κ πλευρά” είπε ο κ. Αναστασιάδης, συμπληρώνοντας πως μέχρι σήμερα ουδέποτε ηγέρθη θέμα για τους εορτασμούς της 1ης Απριλίου. Και η απάντηση ήταν «αυτό προϋπήρχε». Υπερτόνισα ότι οι εορτασμοί ποτέ δεν ήταν συμβατοί και με αξίωση των Ε/κ για να επιδιώξουν την Ένωση. Ήταν απόδοση τιμής για τον αποικιοκρατικό αγώνα, που τελικά δεν οδήγησε στην Ένωση, αλλά σε υπερπρονόμια των Τ/κ”.

Αν όλοι επιθυμούμε αυτό που όλων είναι στόχος, είναι να εγκαταλείψουμε τις προφάσεις, για να δούμε πώς θα δώσουμε ελπίδα σε αυτή την πατρίδα, ανέφερε καταλήγοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πηγή: politis.com.cy


Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…