Newsroom

Newsroom

Κυπριακό: Κατατέθηκαν οι χάρτες στη Γενεύη

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η διαδικασία κατάθεσης των χαρτών για το Εδαφικό από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη.

58764c371dc524ce2a8b4784

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού» την κατάθεση των χαρτών.

«Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων έγινε ανταλλαγή χαρτών», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι χάρτες θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από εμπειρογνώμονες, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το βράδυ διεξάγονταν τρεις παράλληλες διαπραγματεύσεις:

• των ηγετών των δύο κοινοτήτων Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για το Εδαφικό

• των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης

• εκπροσώπων των δύο πλευρών, σε τρίτο δωμάτιο, για θέματα Ε.Ε.

Ο χάρτης των Τουρκοκυπρίων κρίνει τη διεξαγωγή της Διάσκεψης

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες για τις συνομιλίες, εφόσον ο χάρτης που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2%, δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο.

Στη Γενεύη έφτασε το βράδυ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Χριστοδουλίδης: Δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα ο χάρτης

«Υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα γραπτώς», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σε ένα πρώτο σχόλιό του μετά την κατάθεση χαρτών επί του εδαφικού, από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη.

Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να δικαιολογούν τη μη επανάληψη συνομιλιών.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στο γεγονός πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που έγινε ανταλλαγή χαρτών.

Σε ερώτηση για την τύχη της Μόρφου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δεν μπήκε σε λεπτομέρειες.

Συνάντηση Κοτζιά – Αναστασιάδη

Σύντομη συνάντηση είχε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, λίγο μετά την άφιξη της ελληνικής αποστολής και τη ολοκλήρωση των συνομιλιών του κ. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνομιλία του κ. Κοτζιά με τον κ. Αναστασιάδη, αλλά και με τον ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, θα συνεχιστεί σε δείπνο εργασίας.

Άιντε: Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει σε επίπεδο ΥΠΕΞ

Νωρίς το απόγευμα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είπε ότι η προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη διάσκεψη θα αρχίσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και, εάν υπάρχει επιτυχία, θα πάει στο ανώτατο επίπεδο. Επιπλέον, όπως εξήγησε, στο τραπέζι της διάσκεψης δεν θα βρεθούν οι χάρτες.

Σύμφωνα με τον κ. Άιντε, οι συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό είναι «σε καλό δρόμο» καθώς πολλά ζητήματα έχουν επιλυθεί, ωστόσο πρόσθεσε ότι « «χρειάζεται ακόμη δουλειά».

«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με ημερομηνία δημοψηφίσματος»

«Έχουμε ασχοληθεί με ορισμένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα, τα έχουμε θίξει σχεδόν όλα, έχουμε λύσει πολλά από αυτά και είμαστε κοντά στην επίλυση κάποιων άλλων … Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει» ανέφερε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι» τόνισε επίσης ο κ. Άιντε, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι η Διάσκεψη στη Γενεύη «είναι η καλύτερη ευκαιρία» η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του Κυπριακού.

Ελληνική πλευρά: Χάρτης με το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα της Κύπρου στο 28,2%

Χάρτη με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα της Κύπρου να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν φέρεται να έχει καταθέσει στη Γενεύη η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο χάρτης, όπως γράφουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις περιοχές Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα, ενώ φαίνεται πως υπάρχει ακόμη πρόταση12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους υπολογίζεται, βάσει της πρότασης αυτής, στις 90.000.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται από την άλλη να έχει παρουσιάσει χάρτη ο οποίος προβλέπει ότι το 29,2% θα παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Στην πραγματικότητα, όπως γράφει ο «Πολίτης» 92,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους είναι υπό διαπραγμάτευση για το κατά πόσο θα περιληφθούν υπό ελληνοκυπριακή ή τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες εν τω μεταξύ του τηλεοπτικού δικτύου «Σίγμα» και του δημοσιογράφου Χρίστου Χαραλάμπους ο χάρτης, ο οποίος επελέγη με τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου έπειτα από διαβούλευση, μεταξύ άλλων προτείνει:

-Ποσοστό εδάφους υπό τ/κ διοίκηση 28,2%

-Ποσοστό ακτογραμμής υπό ε/κ διοίκηση 50,4%

-Ποσοστό ακτογραμμής υπό τ/κ διοίκηση 49,6%

-Μόρφου και παράλια της, υπό ε/κ διοίκηση

-Κυθρέα και περιοχή Απ. Βαρνάβα υπό ε/κ διοίκηση

-Περιοχή Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς

-Περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου αλλά και σημαντικό μέρος της υπόλοιπης Αμμοχώστου υπό ε/κ διοίκηση

-Επιστροφή προσφύγων σε αριθμό 91.000

Φαίνεται παράλληλα, σύμφωνα με το «Σίγμα» πως δεν γίνεται σεβαστό το κριτήριο που είχαν θέσει οι τουρκοκύπριοι για αυτοκινητόδρομο ο οποίος θα χωρίζει τη Μόρφου, ώστε η μια πλευρά της είναι υπό ελληνοκυπριακή και η άλλη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Αντιθέτως, γίνεται σεβαστό το αίτημα των τουρκοκυπρίων για επαφές του με επαφή με τις βάσεις στη περιοχή Αγ. Νικόλα στην επαρχεία της Αμμοχώστου.

Άιντε: Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες

«Σε καλό δρόμο» είναι, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, οι συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό. Όπως ανέφερε, πολλά είναι τα ζητήματα που έχουν επιλυθεί, όμως «χρειάζεται ακόμη δουλειά».

«Έχουμε ασχοληθεί με ορισμένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα, τα έχουμε θίξει σχεδόν όλα, έχουμε λύσει πολλά από αυτά και είμαστε κοντά στην επίλυση κάποιων άλλων … Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει» ανέφερε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ ανέφερε ότι «δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι». Δήλωσε επίσης «απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή στη Γενεύη είναι η καλύτερη ευκαιρία» η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι δύο πλευρές, όπως είπε ο κ. Άιντε, θα συνεχίσουν τις συνομιλίες μέχρι τα μεσάνυχτα, ώστε να είναι προετοιμασμένες για την αυριανή Διάσκεψη, που θα είναι «ιστορική», γιατί είναι η πρώτη φορά που οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συναντηθούν με τις δύο πλευρές για αυτά τα δύο πολύ δύσκολα ζητήματα, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Βεβαίως, η συζήτηση δεν θα τελειώσει αύριο, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι θα ξεκινήσει αύριο, τόνισε.

Παράλληλα, επαίνεσε τους δύο ηγέτες για το ότι, παρά τα πολλά εμπόδια με τα οποία είναι αντιμέτωποι, είναι αποφασισμένοι να επιλύσουν από κοινού τα προβλήματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπογράμμισε, αφενός μεν ότι οι χάρτες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν είναι σωστοί και αφετέρου ξεκαθάρισε ότι οι χάρτες δεν θα βρεθούν στο τραπέζι της Διάσκεψης της Πέμπτης.

Πρόσθεσε πως είναι ευτυχής που στη Διάσκεψη θα έρθουν οι υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, λέγοντας ότι η Διάσκεψη θα αρχίσει σε αυτό το επίπεδο και εάν υπάρχει επιτυχία θα πάει στο ανώτατο επίπεδο.

«Στο παρά ένα» για ανταλλαγή χαρτών

Νωρίτερα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος στο εδαφικό, καθώς, όπως είπε, «είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά, που βρισκόμαστε στο παρά ένα για ανταλλαγή χαρτών με βάση αυτά που συμφωνούνται ανάμεσα στους δύο ηγέτες».

Έκανε γνωστό επίσης γνωστό ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν ξανά στις 17.45 και θα συνεχίσουν τη συνομιλία τους για το εδαφικό. Αν συμφωνήσουν, κάθε πλευρά θα υποβάλει τον δικό της χάρτη και στη συνέχεια θα εξεταστεί από τους εμπειρογνόμωνες αν ανταποκρίνονται σε ό,τι έχει συμφωνηθεί.

Ανέφερε παράλληλα ότι σήμερα συζητείται επίσης το θέμα της διακυβέρνησης και έχει σημειωθεί πρόοδος στον τρόπο με τον οποίο θα τροποποιείται το Σύνταγμα.

Σε κρύπτη του ΟΗΕ θα φυλαχθούν οι χάρτες

Οι χάρτες των δύο πλευρών πρόκειται να φυλαχθούν σε κρύπτη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, όπως δήλωσε στο μεταξύ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι χάρτες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είναι οι χάρτες των δύο πλευρών αφού αυτοί δεν έχουν ακόμα κατατεθεί.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα καθώς είναι η πρώτη φορά που κατατίθενται χάρτες από τους ίδιους τους Κύπριους. Ιστορική χαρακτήρισε και την αυριανή διάσκεψη αφού για πρώτη φορά θα συζητήσουν στο ίδιο τραπέζι για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οι Κύπριοι με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του από το επίπεδο εκπροσώπησης των εγγυητριών δυνάμεων το οποίο θα γίνει με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών. Η εκπροσώπηση είπε αρχίζει με το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο και προχωρά στην κορύφωση του στο υψηλότερο επίπεδο.

Ερωτηθείς αν αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού είπε ότι το ερώτημα θα το απαντήσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος. Ο Άιντε είπε ότι για να είναι επιτυχής η διάσκεψη δεν είναι η αναγκαία η ανακοίνωση ημερομηνιών για δημοψηφίσματα. Για το brainstorming για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις ανάμεσα στους ηγέτες, ο Ειδικός Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι είχε μια ποιότητα που δεν ξανασυνάντησε.

Έντονη δυσαρέσκεια για τις διαρροές

Νωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος με το θέμα της διαρροής χάρτη και απηύθυνε έκκληση στους λειτουργούς των ΜΜΕ να επιδείξουν υπεθυνότητα αφού όπως είπε οι διαρροές δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην διαδικασία. Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε αρκετές φορές ότι κάποιοι στη Γενεύη συμπεριφέρονται ανεύθυνα και δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη των εθνικών στόχων.

Κατά την πρωινή συνάντηση των ηγετών έγινε διάλογος στα θέματα διακυβέρνησης και περιουσιακού κατά την οποία επιτεύχθηκε πρόοδος σε κάποια των θεμάτων της διακυβέρνησης όπως στο θέμα της αλλαγής του συντάγματος, ενώ σε άλλα θέματα έχουν δοθεί πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους εμπειρογνώμονες που θα εργαστούν το απόγευμα για μεγαλύτερη πρόοδο.

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…