Newsroom

Newsroom

Κβαντικός υπερυπολογιστής για "σπάσιμο" κάθε κρυπτογράφησης απο την NSA

Έναν κβαντικό υπερυπολογιστή ο οποίος θα είναι ικανός να «σπάσει» σχεδόν κάθε είδους κρυπτογράφηση που χρησιμοποιείται στον κόσμο αναπτύσσει η…

nsa 3

Έναν κβαντικό υπερυπολογιστή ο οποίος θα είναι ικανός να «σπάσει» σχεδόν κάθε είδους κρυπτογράφηση που χρησιμοποιείται στον κόσμο αναπτύσσει η NSA, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο επικαλείται έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν.
Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα, η συγκεκριμένη προσπάθεια κατασκευής ενός τέτοιου συστήματος εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος, ύψους 79,7 εκατ. δολαρίων, με τίτλο «Penetrating Hard Targets» (διεισδύοντας σε καλά προστατευμένους στόχους». Μεγάλο τμήμα των εργασιών πάνω σε αυτό πραγματοποιούνται σε ένα εργαστήριο στο Κόλετζ Παρκ στο Μέριλαντ.
Ο κβαντικός υπολογιστής αποτελεί έναν από τους πλέον φιλόδοξους στόχους της επιστημονικής κοινότητας, καθώς θεωρείται ότι θα επιφέρει δραματικές αλλαγές σε τομείς όπως η ιατρική και η επιστημονική έρευνα γενικότερα – αλλά και το «σπάσιμο» κρυπτογραφήσεων, καθώς τέτοιου είδους τεχνολογία θα επέτρεπε την παραβίαση κάθε κρυπτογραφικού συστήματος προστασίας που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή.
Αν και δεν είναι γνωστή η έκταση της προόδου της NSA πάνω στο ζήτημα, σύμφωνα με την Washington Post τα έγγραφα υποδεικνύουν ότι η υπηρεσία δεν βρίσκεται πιο μπροστά σε σχέση με άλλα επιστημονικά εργαστήρια τα οποία εργάζονται πάνω στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Φαίνεται απίθανο η NSA να βρίσκεται πολύ μπροστά σε αυτό τον τομέα και να μην το γνωρίζει κανείς» λέει σχετικά ο Σκοτ Άαρονσον, επίκουρος καθηγητής ηλεκτρολογίας/ μηχανολογίας και επιστήμης υπολογιστών του ΜΙΤ.
H ίδια η υπηρεσία φαίνεται να θεωρεί ότι βρίσκεται σε επίπεδο αντίστοιχο των εργαστηρίων που πραγματοποιούν έρευνες πάνω στον κβαντικό υπολογιστή με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. και της ελβετικής κυβέρνησης, σημειώνοντας σταθερή πρόοδο αλλά χωρίς προοπτική κάποιου σημαντικού επιτεύγματος στο κοντινό μέλλον.
Όπως επισημαίνεται από την Washington Post, η NSA δεν προέβη σε σχόλια σχετικά με το δημοσίευμα. naftemporiki.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…