Newsroom

Newsroom

"Κρυφή" υπηρεσία πληρωμών στο Messenger του Facebook

Μία υπηρεσία πληρωμών που θα επιτρέπει στους φίλους να στείλουν ο ένας χρήματα στον άλλον φαίνεται να είναι «κρυμμένη» στο…

facebook 23

Μία υπηρεσία πληρωμών που θα επιτρέπει στους φίλους να στείλουν ο ένας χρήματα στον άλλον φαίνεται να είναι «κρυμμένη» στο Messenger του Facebook, σύμφωνα με τον Άντριου Οντ, φοιτητή επιστήμης υπολογιστών του Stanford.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Techcrunch, το μόνο που χρειάζεται να κάνει το Facebook είναι να ενεργοποιήσει το χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από screenshots και βίντεο τα οποία τράβηξε ο Οντ μέσω του Cycript (εργαλείο «εξερεύνησης» εφαρμογών iOS για developers) και ανέβασε στο Twitter.

Η payment option του Messenger επιτρέπει στους χρήστες να στείλουν χρήματα με τρόπο αντίστοιχο αυτού με τον οποίο στέλνουν φωτογραφίες. Υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής μίας κάρτας debit στο Messenger, ή η χρήση κάποιας η οποία είναι ήδη καταχωρημένη στο Facebook, ενώ υπάρχει ένα in-app pincode για επιπλέον ασφάλεια στις πληρωμές.   

Όπως σημειώνεται, δεν είναι ξεκάθαρο εάν το Facebook θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το Messenger προχωρώντας σε μικρές χρεώσεις για μεταφορές ποσών ή αν θα τις κρατήσει δωρεάν για να ενισχύσει τη χρήση της εφαρμογής. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ότι μία τέτοια κίνηση θα φέρει τον «βασιλιά» των κοινωνικών δικτύων σε μια αρένα όπου κυριαρχούν ονόματα όπως το PayPal, το Venmo, το Square Cash κ.α. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε δηλώσει ότι θα υπάρξει κάποια επικάλυψη μεταξύ του Messenger και των πληρωμών, ωστόσο είχε προειδοποιήσει τη Wall Street να μην «αναστατωθεί» πολύ, γιατί υπάρχει πάρα πολλή δουλειά ακόμα μπροστά.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Techcrunch την παρουσία κώδικα για πληρωμές στο Messenger είχε πρώτα εντοπίσει ο Τζόναθαν Ζντζιάρσκι, ερευνητής ασφαλείας, τον προηγούμενο μήνα. Από πλευράς του, ο Οντ χρησιμοποίησε το Cycript για να διερευνήσει τον κώδικα στο iPhone του και να ενεργοποιήσει το χαρακτηριστικό προκειμένου να τραβήξει screenshots και βίντεο. Σημειώνεται ότι η εταιρεία αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια.

«Παίζοντας» με το χαρακτηριστικό και τον κώδικά του ο Οντ διαπίστωσε ότι απλά χρειάζεται το πάτημα για την έναρξη διαδικασίας πληρωμής, με τον χρήστη να γράφει το ποσό που θέλει να στείλει και να προχωρά στην αποστολή του. Η συναλλαγή διατηρείται μυστική, δηλαδή δεν υπάρχει κάποιου είδους δημοσίευση/ εμφάνιση στο News Feed. Στην έκδοση που διερεύνησε ο Οντ, οι πληρωμές φαίνονται να λειτουργούν μόνο με χρεωστικές κάρτες, όχι πιστωτικές ή λογαριασμούς τράπεζας. Σε σημείωμα που βρέθηκε στον κώδικα αναφέρεται ότι βραχυπρόθεσμα θα υποστηρίζονται μόνο πληρωμές από άτομο σε άτομο, ωστόσο κάποια στιγμή θα ακολουθήσει δυνατότητα για ομαδικές πληρωμές.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το εν λόγω χαρακτηριστικό θα εμφανιστεί στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους μήνες, και μετά θα ακολουθήσουν και άλλα μέρη του κόσμου- αν και ο συγκεκριμένος κώδικας μπορεί να υπάρχει απλά για τα πρώιμα στάδια εσωτερικών δοκιμών, οπότε και θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να «ανοίξει» στο ευρύ κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν το εν λόγω χαρακτηριστικό αποδειχθεί επιτυχημένο, τότε, πέρα από το ότι θα ενισχύσει τη θέση του Messenger στον «πόλεμο» των messaging εφαρμογών, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας μεγάλης «συλλογής» αριθμών καρτών (και άλλων τρόπων πληρωμών) από το Facebook, κάτι που θα βελτίωνε τις συνθήκες για την έλευση του πλήκτρου «Buy», για αγορές απευθείας από το News Feed.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…