Κρέτσος: Οι καναλάρχες έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στην εθνική οικονομία – Τα χρέη τους φτάνουν τα 950 εκατ. ευρώ

Έξω από τα δόντια μίλησε για τα τεράστια χρέη των καναλιών και τη ζημιά που έχουν προκαλέσει στην εθνική οικονομία οι «μιντιακοί ολιγάρχες» ο Λευτέρης Κρέτσος.

570f642c1dc524534c8b459f

Σε ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα “Μ.Μ.Ε. και Διαπλοκή” που διοργανώθηκε χθες από την Ο.Μ του ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Παρασκευής και Χαλανδρίου, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τόνισε πως τα χρέη των καναλιών αγγίζουν τα 950 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός το οποίο έχει επιφέρει τεράστια ζημιά στην εθνική οικονομία.

«Τα συσσωρευμένα χρέη των καναλιών είναι γύρω στα 950 εκατομμύρια, οι δημοσιογράφοι έχουν ένα ποσοστό ανεργίας και υποαπασχόλησης σε ποσοστό 50%, η διαφημιστική αγορά έχει μειωθεί κατά 60 %», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κρέτσος κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «υπηρεσίες οικονομικού συμφέροντος» οι οποίες «μπλοκάρουν τη χώρα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Πρόκειται για απιστία σε βάρος του δημοσίου», πρόσθεσε.

Ο γ.γ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μίλησε ακόμη για φαινόμενα ολιγοπωλιακών ή μονοπωλιακών καταστάσεων στον τρόπο μέτρησης της τηλεοπτικής συμπεριφοράς ή στις ακροαματικότητες για το ραδιόφωνο.

«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεχόμαστε επιθέσεις πολλές φορές με πολύ ανόητα επιχειρήματα και μάλιστα με μια τεράστια υποκρισία», τόνισε ενώ συμπλήρωσε πως «Είναι ντροπή να προσπαθούν να βρούνε τρόπους για να υποστηρίξουν ότι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδεις δεν είναι συνταγματικός».

«Στο χώρο των ΜΜΕ οφείλω να πω αυτή η κυβέρνηση έχει να επιδείξει έργο», συνέχισε ενώ κατέληξε: «Δυστυχώς η συζήτηση που δεν έγινε είναι για το τι τηλεόραση επιθυμούμε, πώς θα προαχθεί η κριτική σκέψη των πολιτών, πώς θα αναδειχθούν οι τοπικές ιδιαιτερότητες κι αυτός ο πλούτος που έχει αυτός ο τόπος κι από λαογραφικής πλευράς κι από πολιτιστικής κι από γλωσσικής».

Προχωρά ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο κ. Κρέτσος ξεκαθάρισε επίσης πως ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα προχωρήσει.

«Εμείς λειτουργούμε απολύτως συνταγματικά κι ό,τι κάνουμε είναι απολύτως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο» δήλωσε και υπογράμμισε ότι η τηλεόραση έχει μια κοινωνική αποστολή.

Το μητρώο live media

Όπως αποκάλυψε Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας «μαζί με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες προχωρούν κι άλλες σημαντικές ρυθμίσεις όπως το μητρώο live media που θα ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου».

«Θα αφορά για επιχειρήσεις που λειτουργούν στο διαδίκτυο. Θα λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας και μηχανισμός διαφάνειας για την κρατική διαφήμιση. Έχουμε ξεκινήσει διαβούλευση για τις άδειες του ραδιοφώνου, έχουμε προχωρήσει κάποιες διαδικασίες όσον αφορά τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες κι αυτές χειραγωγούν την κοινή γνώμη, προσπαθούμε να περιορίσουμε τα φαινόμενα αργομισθίας και πολυθεσίας στα δημόσια ΜΜΕ και έχουμε την σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων που θα συμβάλλει ώστε να διασωθεί, να ψηφιοποιηθεί οτιδήποτε υπάρχει είτε ως εικόνα, φωτογραφία, ήχος και θα ενισχύσει αυτό που λέμε δημιουργική ‘βιομηχανία’».

«Υπάρχει και η πρωτοβουλία του κ. Δραγασάκη για την υποχρέωση να βγαίνουν στην Διαύγεια διαφημιστικές δαπάνες των τραπεζών και τέλος ενώ υπήρχε ο νόμος Βενιζέλου που έλεγε ότι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να καταθέσουν στον υπουργό Τύπου την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης ανά Μέσο Ενημέρωσης δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Για πρώτη φορά κατέθεσε ο ΕΟΤ διαφημιστική δαπάνη, όπως και η Περιφέρεια Αττικής», είπε.

Ο κ. Κρέτσος επεσήμανε ότι οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό «για αυτό και κάνουμε ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό. Όπως η Cosco δίνει ένα τίμημα έτσι κι ο καναλάρχης γιατί να μην δώσει ένα τίμημα;

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μίλησε και για την δημιουργία μιας ανοιχτής βάσης δεδομένων «να μπορεί κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε 400.000 καταχωρήσεις άρθρων για το τι έχει γράψει ο διεθνής Τύπος για την Ελλάδα από το 2007 μέχρι το 2015», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει μεταξύ άλλων κάποια «πολύ ηχηρά νούμερα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΦΩΤΟ: 

(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομάκου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…