Newsroom

Newsroom

Κουστουμάκι υποκρισίας από ράφτη Παναμά

Τετρακόσιες offshore εταιρείες και τους έλληνες ιδιοκτήτες τους αποκαλύπτουν τα Panama Papers. «Πρόκειται για νόμιμες εταιρείες με νόμιμη και δηλωμένη δραστηριότητα» απαντούν οι ιδιοκτήτες. Για την ακρίβεια, όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν απαντούν το άλλο πως «άνοιξα βρε αδερφέ μια εταιρεία για να πάρω μια δουλειά αλλά δεν την πήρα και την έκλεισα».

5731a3c81dc524725c8b47fb

Του Κώστα Βαξεβάνη

Δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση πως μια offshore εταιρεία είναι μια νόμιμη εταιρεία. Δηλαδή έχει καταστατικά, ιδιοκτήτες, πράξεις σύστασεις και κάθε νόμιμο στοιχείο που απαιτείται. Το ερώτημα δεν είναι αν είναι νόμιμη η εταιρεία αλλά ο ιδιοκτήτης και τα χρήματά του.

Η πλειοψηφία των offshore δεν έχει καμιά παραγωγική πραγματική δραστηριότητα. Χρησιμοποιούνται ως οχήματα μεταφοράς χρημάτων. Οι ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών, δεν επιλέγουν αυτή τη μορφή γιατί ιδρύονται γρήγορα και φορολογούνται λίγο. Τις επιλέγουν γιατί μέσα από αυτές τις μορφές κρύβονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες και το χρήμα.

To μαύρο χρήμα δεν αποταμιεύεται πλέον σε Ελβετικές Τράπεζες γιατί δεν έχει νόημα αφού πρέπει να πληρώνουν αρνητικά επιτόκια, δηλαδή ποσά για την παραμονή του χρήματος στις Τράπεζες. Επενδύεται σε περίεργα και δαιδαλώδη προιόντα σε όλο τον πλανήτη.

Μια offshore λοιπόν, ιδρύεται στις Σεϋχέλλες, ενδιάμεσος μπορεί να είναι ένα δικηγορικό γραφείο στον Παναμά και να επενδύει σε ένα προϊόν στο Χονγκ Κονγκ. Συνήθως αυτή η επένδυση δεν γίνεται από μία εταιρεία που στέλνει απευθείας το χρήμα, αλλά από ένα εναλλασσόμενο σχήμα εταιρειών (πολλές φορές έχουν τον αθώο τίτλο Ίδρυμα), που κρύβονται η μία μέσα στην άλλη όπως οι ρώσικες μπαμπούσκες. Ο πυρήνας παραμένει μικρός και κρυμμένος.

Μια ματιά στη λίστα των Panama Papers, αποκαλύπτει όμοιους ή και τους ίδιους πρωταγωνιστές με αυτούς της λίστας Λαγκάρντ, οι οποίοι αφού κρύφτηκαν με επιμέλεια, φωνάζουν τώρα πως είναι νόμιμοι. Αν είναι έτσι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ούτε να τα βάζουν με αυτούς που αποκαλύπτουν τις offshore τους αφού όπως λένε και οι ίδιοι είναι μια νόμιμη εταιρεία.

Μεγαλοδικηγόροι, γόνοι πολιτικών, τραπεζίτες, η οικονομική ελίτ, παράγοντες του Δημόσιου βίου αλλά και της showbiz, όπως και στη λίστα Λαγκάρντ είναι το περιεχόμενο της νέας λίστας. Διάλεξαν πολύπλοκα σχήματα και εξωτικές εταιρείες για να αποταμιεύσουν το μεροκάματό τους; Έτσι υποστηρίζουν.

Δεν είναι θέμα ηθικής ή νομιμότητας όπως θα έλεγε ο Βουλγαράκης. Είναι θέμα ουσίας. Όταν ο Σταύρος Ψυχάρης έχει offshore εταιρείες στις οποίες έχει τα περιουσιακά του στοιχεία, προφανώς και οι εταιρείες αυτές είναι νόμιμες και δηλωμένες. Τα περιουσιακά του όμως στοιχεία που εμφανίζονται στις offshore,είναι και νομίμως αποκτηθέντα;

Προφανώς και δεν μιλάμε για τη νομιμότητα των εταιρειών και των εγγράφων, αλλά των ίδιων των πρωταγωνιστών και των περιουσιών τους. Αυτό είναι που πρέπει να ελεγχθεί. Εκτός αν πιστεύουν πως ο έλεγχος είναι μια παράνομη πράξη. Καμία ελευθερία της οικονομίας δεν απειλείται από τον έλεγχο. Μόνο η παρανομία. Τα υπόλοιπα είναι κουστουμάκι υποκρισίας για να κρύψουμε τις παρανομίες. Φυσικά ραμμένο από ράφτη Παναμά.

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…