Κουρουμπλής για σκάνδαλο Novartis: "Έχω υποψίες ότι εμπλέκονται πάρα πολλά πρόσωπα, πολιτικοί, γιατροί και δημοσιογράφοι"

Για εμπλοκή πολλών προσώπων μεταξύ των οποίων πολιτικών, γιατρών και δημοσιογράφων έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής σχολιάζοντας το σκάνδαλο Novartis.

5874ab7d1dc524b14a8b4615 1

Στον απόηχο της εντολής για προκαταρκτική έρευνα για το σκάνδαλο Novartis από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου στον εισαγγελέα διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση, ο υπουργός είπε χαρκατηριστικά στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9Fm: «Έχω υποψίες ότι εμπλέκονται πάρα πολλά πρόσωπα, πολιτικοί, γιατροί και δημοσιογράφοι» προσθέτοντας πως οι αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες φαρμάκων παρουσίαζαν κέρδη 15% και οι πολυεθνικές συνήθως ζημιές.

«Ως βουλευτής έχω καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τις τεχνικές ελλείψεις αυτών των εταιρειών» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος συνολικά στις πολυεθνικές, για τις οποίες είπε ότι έχουν εισπράξεις πάνω από 50 δις τα τελευταία 10 χρόνια και δεν έχουν παρουσιάσει ποτέ κέρδη.

Οι αποκαλύψεις του Documento για το σκάνδαλο

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Documento, στο σκάνδαλο εμπλέκονται μεταξύ άλλων ένας πρώην πρωθυπουργός και τρεις πρώην υπουργοί, ενώ στο πλέγμα της διαφθοράς φαίνεται πως συμμετέχουν εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα, γιατροί, κρατικοί λειτουργοί, η επιτροπή τιμών φαρμάκων, αλλά και παρένθετες υπεράκτιες εταιρίες συμφερόντων της οικογένειας Γείτονα των γνωστών εκπαιδευτηρίων.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έρευνα του Documento για την υπόθεση Novartis, η φαρμακοβιομηχανία, μαζί με πολιτικά πρόσωπα και γιατρούς καθόριζαν τις τιμές των φαρμάκων και παράλληλα επέβαλλαν κατευθυνόμενη συνταγογράφηση πλασάροντας συγκεκριμένα φάρμακα στους ασφαλισμένους σε πολλαπλάσιες τιμές σε βάρος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Σημειώνεται ότι στις 16 Νοεμβρίου του 2012 είχε δοθεί υπουργική εντολή για τη διενέργεια έρευνας από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Η εντολή για έλεγχο, δόθηκε, όπως αποκάλυψε το Documento ώστε να ερευνηθεί το πώς παράγοντες του υπουργείου που σχετίζονται με το φάρμακο συμμετείχαν σε συνέδριο με έξοδα φαρμακευτικών. Ενώ όμως η αρχική εντολή ήταν να ερευνηθεί το θέμα εντός 90 ημερών, κάποιος αόρατος μεσολαβητής έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί η έρευνα σε μερικές μέρες.

Ο γενικός επιθεωρητής Μιχάλης Σαμπατακάκης υπέβαλλε πόρισμα μόλις οκτώ σελίδων. Ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε το πόρισμα «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό» και έδωσε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έρευνα.

Οι επιθεωρητές Φωτούλα Ντινάκη και Ελένη Ρίζου υπέβαλαν το δικό τους πόρισμα τον Ιανουάριο του 2013, το οποίο περιελάμβανε αποκαλυπτικές πτυχές της υπόθεσης. Από την έρευνα προέκυψε πως κρατικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι που θα έπρεπε να μην έχουν φυσική ή άλλη σχέση με τις φαρμακοβιομηχανίες –με τις οποίες θεωρητικά είναι σε αντίπαλες πλευρές– πληρώνονταν έμμεσα από αυτές.

Το παράδοξο βέβαια είναι ότι τα πορίσματα που αποκάλυψε το Documento δεν διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, αλλά ούτε και από τους διαδόχους του.

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

604e6647825e631a983d9b22 1

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

Ούτε λίγο ούτε πολύ κατέθεσε πως δεν έφταιγε το όχημα για το τροχαίο που στέρησε…