Κοτζιάς: Δεν είμαστε κότες, πορευόμαστε χωρίς να υποχωρούμε

«Στη διαπραγμάτευση, θα το έλεγα πολύ λαϊκά, δεν είμαστε καθόλου «κότες», ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε αγαθά Δικαίου, δικαιώματα ανθρώπων και δικαιώματα κράτους και με αυτό πορευόμαστε χωρίς να υποχωρούμε.

58948a2c1dc524dc0f8b48fa

Δεν είμαστε δογματικοί στις τοποθετήσεις μας, έχουμε την απαραίτητη ευελιξία για να γίνουν καλοί συμβιβασμοί, αλλά δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις για να γίνουν κακοί και σκάρτοι συμβιβασμοί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha σχετικά με το Κυπριακό.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα, αφενός διότι «για πρώτη φορά αλλάξαμε την ατζέντα των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ξαναβάλαμε τον πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος πάνω στο τραπέζι» και αφετέρου «για πρώτη φορά έχουμε πάει με τόσο καλά μελετημένο τρόπο σε μία διαπραγμάτευση, έχουμε εξετάσει τη διεθνή εμπειρία όλων των συγκρουσιακών περιπτώσεων ή των περιπτώσεων που αντιστοιχούν στο Κυπριακό ή σε πτυχές του Κυπριακού».

Όπως υπογράμμισε, στο Κυπριακό η Τουρκία γίνεται όλο και πιο «ειλικρινής», εξηγώντας εξήγησε ότι οι Τούρκοι, το τελευταίο διάστημα, «ορίζουν το Κυπριακό πρόβλημα ως ικανοποίηση δικών τους γεωστρατηγικών βλέψεων». Πρόσθεσε, δε, ότι «με κανέναν τρόπο δεν είμαστε στη διαπραγμάτευση για να λύσουμε γεωστρατηγικά ζητήματα της Τουρκίας» και η δική του απάντηση είναι πως στο Κυπριακό «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμό, ώστε να πάρει την πορεία ενός πραγματικά κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους η Κύπρος».

«Αφήνουμε ανοιχτούς διαύλους με την Άγκυρα ώστε να μην προκύψει ατύχημα»

Όσον αφορά τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με την Τουρκία και την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ανάγκη να κρατήσει η χώρα «ανοιχτούς όλους τους δίαυλους επικοινωνίας» με την Άγκυρα «ώστε να μην προκύψει από ατύχημα ένα θερμό επεισόδιο».

«Εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, οι γείτονές μας είναι πολύ νευρικοί», αλλά πρέπει «να καταλάβουν ότι χρειάζονται σχέσεις καλής γειτνίασης, στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, και ότι δεν πρέπει να βγάζουν την εσωτερική τους κρίση προς τα έξω».

«Κάθε υπουργείο έχει ένα μέσο με το οποίο δρα, το δικό μας μέσο λέγεται διπλωματία και διαπραγμάτευση. Η χώρα είναι καλά όταν το δικό μας το μέσο, η διπλωματία και η διαπραγμάτευση, είναι το μέσο με το οποίο αναπτύσσονται οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα» πρόσθεσε.

Ο ΥΠΕΞ παρατήρησε ότι «η ένταση στο Αιγαίο δεν είναι η μεγαλύτερη που είχαμε ποτέ», θυμίζοντας ότι «στην εποχή Ερντογάν δεν είχαμε θερμά επεισόδια στο Αιγαίο».

Οι Τούρκοι «πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορούν να έχουν» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς εξηγώντας: «Είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τη νευρικότητα του γείτονά μας. Νομίζω ότι και εκείνος πρέπει να αντιληφθεί -και συχνά αντιλαμβάνεται- ότι οι καλές σχέσεις γειτνίασης με την Ελλάδα είναι και οι μόνες τις οποίες μπορεί να έχει αυτή την περίοδο. Διότι, όπως γνωρίζετε, μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν τσακωμένοι με τους Ρώσους, τσακωμένοι στη Συρία,τσακωμένοι στο Ιράκ, ενώ με τους Αρμένιους δεν έχουν πολλές σχέσεις.

Παράλληλα αποσαφήνισε ότι «εμείς έχουμε καταστήσει γνωστό σε όλους τους συμμάχους μας και εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι καμιά φορά η Τουρκία συμπεριφέρεται με μια νευρικότητα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες φυσιολογικής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει ανάγει το εσωτερικό πραξικόπημα στο κριτήριο του άπαντος», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα από την αρχή καταδίκασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και υπερασπίζεται παγκοσμίως την άποψη της υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη σαφή διάκριση εξουσιών που ευτυχώς, όπως είπε, έχουμε στην Ελλάδα και οφείλουμε να γίνεται σεβαστή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε άλλη χώρα

Ερωτηθείς σχετικά με την χθεσινή επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «είναι καλό όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να κρατούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, να συζητούν με την Τουρκία όλα τα προβλήματα ή και τις πιθανές λύσεις που υπάρχουν μπροστά μας, χωρίς όμως να κάνουν -και δεν νομίζω ότι έγινε- υποχώρηση από τις αρχές του κράτους Δικαίου της Ευρώπης».

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

InCollage 20240424 163106834

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για τις συνθήκες νοσηλείες του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου αλλά και…