Newsroom

Newsroom

Κοτζιάς: Ανάγκη να εκδημοκρατιστούν τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Η ΕΕ δεν μπορεί να υπογραμμίζει την ανάγκη των μνημονίων, των κυρώσεων, των μέτρων, όπως το εμπάργκο, έναντι τρίτων, και να υποβαθμίζει τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις ίδιες συνθήκες για την υλοποίηση θεμελιακών αξιών, όπως ελευθερίες, δημοκρατία, δικαιώματα, ιεραρχία του κανόνα δικαίου και της δικαιότητας» επισήμανε ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης ‘’Visegrad-4 plus Balkan-4 plus’’, που διεξάγεται στο Σούνιο.

5af568ae1dc52422418b45f7

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη «είναι ένα κέντρο που δημοκρατικά πρέπει συνεχώς να διεκδικεί μια καλύτερη θέση στον κόσμο της εποχής μας, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών της σε έναν κόσμο που αλλάζει. Να τη διασφαλίζει στο εσωτερικό της, στα σύνορα και στον περίγυρο της. Να διασφαλίζει τη δημοσιονομική ισορροπία και την ασφάλεια ως προς την απασχόληση. Την προώθηση της έρευνας, της ανάπτυξης και της εκτεταμένης εφαρμογής των νέων τεχνολογιών για το μετασχηματισμό της σε μια δημοκρατική, ασφαλή και δίκαια ψηφιακή ΕΕ».

«Ανησυχούμε ότι, αν δεν προωθηθούν όλα αυτά, κινδυνεύει η ΕΕ από μια πλούσια περιοχή να μετασχηματιστεί σε μια περιοχή παρακμής», είπε, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της ενότητάς της η οποία όμως «δεν μπορεί να είναι προϊόν υποταγής των μικρότερων στους ισχυρότερους, ούτε αγνόησης των εθνικών παραδόσεων και των επιθυμιών των πολιτών της». Ο υπουργός Εξωτερικών προέταξε τη σημασία περισσότερου και πιο οργανωμένου διάλογου με τους πολίτες αλλά και της κινητοποίησης των πολιτών για μία πιο αξιόπιστη ΕΕ η οποία «εγκλωβισμένη σε μια παγίδα σύνθετης κρίσης» σήμερα δεν συγκινεί εξίσου με το παρελθόν τους ίδιους τους πολίτες των κρατών-μελών της.

Παράλληλα, ως προς στις αιτίες των κρίσεων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε αναφορά σε αυτούς που προτιμούν να μη λαμβάνονται οι αποφάσεις εν γένει, ή σε άλλους που δεν θέλουν αποφάσεις με ρίσκο, υποστηρίζοντας ότι «η ΕΕ κινδυνεύει σήμερα να γίνει ένα εγχείρημα των ελίτ, πολιτικών και οικονομικών, ομάδων ειδικών συμφερόντων και επιλογών σκοπιμότητας».

«Να μην επικεντρώνονται οι συζητήσεις για την ΕΕ στο περιβάλλον της Ευρωζώνης»

Την ανάγκη η συζήτηση για τα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα της ΕΕ, από τη διεύρυνση και την ανταγωνιστικότητα, έως το μεταναστευτικό, να περιλαμβάνει εξίσου όλες τις χώρες της Ευρώπης και να μην περιορίζεται στον στενό πυρήνα των κρατών της Ευρωζώνης εξέφρασε, εκ μέρους των Χωρών του Συμφώνου του Βίζεγκραντ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο.

Ο Ούγγρος υπουργός υπογράμμισε πως η γραμμή που τηρήθηκε στη συζήτηση στη Βουδαπέστη για το μέλλον της Ευρώπης, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στον γενικότερο προβληματισμό για το μέλλον της ηπείρου μας, ιδίως δε για το είδος του μέλλοντος που θα πρέπει να δημιουργηθεί για την Ευρώπη, καθώς σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό, τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, όπως το ζήτημα της Ουκρανίας και άλλες προκλήσεις, που, όπως ο ίδιος τόνισε, η έως τώρα αντιμετώπισή τους από την ΕΕ υπήρξε ανεπιτυχής.

Ο εκπρόσωπος των χωρών του Βίζεγκραντ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι έως τώρα συζητήσεις για το μέλλον της ΕΕ, επικεντρώνονται αποκλειστικά στο περιβάλλον της Ευρωζώνης. Όπως επεσήμανε εμφατικά, όποιος δεν ανήκει σε τούτον τον κεντρικό πυρήνα των συζητήσεων στιγματίζεται. Ο κ. Σιγιάρτο τόνισε πως έτσι στιγματίζεται και η πρωτοβουλία των χωρών του Βίζεγκραντ, ακριβώς επειδή δεν μετέχει στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο Σιγιάρτο αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ΕΕ τόνισε πως έχει πλέον απομακρυνθεί από τις καταστατικές της αρχές και αυτό συχνά την ωθεί παράλληλα να δρα εναντίον των ίδιων της των συμφερόντων. Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία των χωρών της Μεσευρώπης να αναλάβουν τις ευθύνες τους αναφορικά με τις ευρωπαϊκές αρχές. Ως χώρες της Μεσευρώπης, τόνισε ο ίδιος, εκφράζουμε τη στέρεα λογική και θέτουμε την ορθολογικότητα αυτή στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο ίδιος έθεσε ως προϋπόθεση την ανάγκη να ξανακάνουμε την Ευρώπη επιτυχή. Και τούτο θα επιτευχθεί μέσα από την διεύρυνση της ιδέας του ανταγωνισμού και της ιδέας της ολοκλήρωσης όλων των Ευρωπαίων. Όπως τόνισε, οι συζητήσεις αυτές προς ώρας έχουν αποτύχει και θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά πως θα βγούμε από την κατάσταση. Ο Σιγιάρτο επέμεινε στο γεγονός ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι παραδοσιακές αξίες της Ευρώπης και υπογράμμισε πως από την πλευρά τους οι χώρες του Βίζεγκραντ δεν προτίθενται να απεμπολήσουν την παράδοση και τη θρησκεία, που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Στο επόμενο σημείο που στάθηκε ιδιαίτερα ο Ούγγρος υπουργός, ήταν το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, για την οποία τόνισε ότι δεν θα πρέπει να την περιορίζουμε και να φοβόμαστε όταν ο ανταγωνισμός προέρχεται από το εσωτερικό της ΕΕ. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να ξανατεθεί η συζήτηση της εναρμόνισης των φόρων στο εσωτερικό της ΕΕ και όχι μόνον να περιστρέφονται οι ρυθμίσεις στην εναρρμόνιση των ελλειμμάτων και μόνον.

Στο σημείο αυτό, ο Σιγάρτο παραλλήλισε τις παρεμβάσεις για τα ελλείμματα με τους υπόλοιπους εξαναγκασμούς που υφίστανται ορισμένες χώρες, την «εξτρεμιστική πίεση» που υφίστανται οι χώρες του Συμφώνου προς χάριν της δημιουργίας των Ηνωμένων Εθνών Ευρώπης, που θα αφαιρεί τη δυνατότητα αυτοδιάθεσης των κρατών της. Για το ζήτημα αυτό εξέθεσε για άλλη μία φορά τη θέση των Χωρών του Βίζεγκραντ, που συνοψίζεται στο «εάν θέλεις μία ισχυρή ΕΕ δεν μπορεί αποδυναμώνεις τα εθνικά κράτη» κι υπογράμμισε πως μόνον τα ισχυρά εθνικά κράτη μπορούν να στηρίξουν μία διεύρυνση της Ευρώπης.

Ο Ούγγρος υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αρχή της αλληλεγγύης που θα πρέπει να διέπει την ΕΕ, καθώς όπως τόνισε «βλέπουμε δυνατές χώρες να επιτίθενται σε δύο χώρες, την Πολωνία και την Ουγγαρία, και να τις βασανίζουν έτσι ώστε να αποδεχθούν αντιρεαλιστικές θέσεις», που εκπορεύονται μόνον από τους δυνατούς της ΕΕ και αγνοούν την κατάσταση στο εσωτερικό των χωρών. «Δεν είναι δυνατόν» επεσήμανε «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να επιβάλλουν τι θα γίνει σε κάποια χώρα. Πως είναι δυνατόν να αφήνουμε ευρωπαϊκούς θεσμούς και άλλες χώρες να βασανίζουν τους εταίρους τους, επειδή δεν τους αρέσει κάτι, είτε η κυβέρνηση, είτε ο τρόπος που γίνονται εκλογές;».

Όσον αφορά τα θέματα που έθεσε επί τάπητος ο Νίκος Κοτζιάς ιδιαίτερα για τον χρόνο της διεύρυνσης, ο Σιγιάρτο σημείωσε πως τα περιθώρια για τις διαπραγματεύσεις είναι πάρα πολύ μεγάλα και δεν χρειάζεται τόσο μεγάλο διάστημα, καθώς κάθε χώρα έχει κάνει τις στρατηγικές και οικονομικές επιλογές της και έχει έτοιμα σχέδια. Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα για τη μετανάστευση, ο Σιγιάρτο επανέλαβε τη θέση πως έτσι όπως εξελίσσεται η συζήτηση και με τις παραχωρήσεις που κάνει έναντι των μεταναστευτικών ροών η ΕΕ απεμπολούνται τα ευρωπαϊκά ζητήματα και τα δικαιώματα των χωρών.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των μεταναστών, ιδίως όσον αφορά εκείνους που προέρχονται από την Αφρική, προς τους οποίους υποστήριξε πως γίνονται πολλές παραχωρήσεις, προσθέτοντας πως θα πρέπει να θεωρείται πως αποτελεί εθνικό δικαίωμα η προστασία των συνόρων. Με γνώμονα τις παραχωρήσεις απέναντι στους Αφρικανούς, ο Ούγγρος υπουργός τόνισε πως αυτό αποτελεί ενθάρρυνση, αντί αποτροπή -εδώ επεσήμανε τον κίνδυνο για την ίδια την Ελλάδα, ως προκεχωρημένο σύνορο της ΕΕ. Τέλος, εκτίμησε πως εάν συνεχισθεί η κατάσταση αυτή και η παραχωρητικότητα των Ευρωπαίων, τότε τίθεται σε κίνδυνο η παράδοση και η ασφάλεια της ηπείρου μας.

«Δεν πρέπει να εφαρμόζονται διπλά στάνταρ στην ΕΕ»

Το μήνυμα ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται διπλά στάνταρτ στην ΕΕ και ότι «πρέπει να επανέλθουμε στις ιδρυτικές της αξίες και να δουλέψουμε για μια ισχυρή ΕΕ με ισχυρούς θεσμούς», έστειλε στην εισαγωγική της ομιλία στις εργασίες της 2ης Υπουργικής Συνάντησης «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» που πραγματοποιείται στο Σούνιο, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, προεδρεύουσα του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Δεν είναι μόνο η Ουγγαρία και η Πολωνία, πολύ συχνά είναι η και η Ρουμανία και η Βουλγαρία που αισθάνονται αυτήν την πίεση, σημείωσε η κ. Ζαχαρίεβα και δήλωσε πως το σημαντικό είναι τι μεταρρυθμίσεις θέλουμε στην ΕΕ. Μεταφέροντας, δε, την άποψη της Βουλγαρίας, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να λειτουργεί ως ατμομηχανή και να βοηθάει τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στον κεντρικό της πυρήνα. «Δεν δεχόμαστε ούτε τις δύο ούτε τις τρεις ταχύτητες εντός της ΕΕ» κατέστησε σαφές.

Αναφερόμενη στους λόγους για τους οποίους οι υποψήφιες χώρες θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας επισήμανε ότι δεν είναι μόνο η οικονομική ανάπτυξη, αλλά και οι αξίες της και οι θεσμοί της. Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2025 είναι μια ρεαλιστική χρονολογία να ενταχθούν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, διαμηνύοντας παράλληλα ότι πρέπει να γίνουν πολλά. «Όταν είναι πραγματικά έτοιμες οι χώρες αυτές, οι πόρτες πρέπει να είναι ανοιχτές» προσέθεσε και ανακοίνωσε πως στη Διάσκεψη της Σόφιας θα υπάρξει μια δήλωση με συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένη υποστήριξη.

Επίσης, τόνισε πως διαρκώς οι χώρες πρέπει να εκσυγχρονίζουν τους θεσμούς τους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στη δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας. «Δεν πρέπει για ό,τι συμβαίνει μέσα στις χώρες μας, να ρίχνουμε την ευθύνη στις Βρυξέλλες και όλες τις επιτυχίες που σημειώνουμε στην εσωτερική πολιτική, μερικές φορές λέμε ότι έχουμε σπουδαίους πολιτικούς και όχι επειδή ανήκουμε στην πιο πλούσια και πιο δημοκρατική ένωση στον κόσμο» συμπλήρωσε.

Η Ζαχάρεβα ξεκινώντας την εισήγησή της, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη διοργάνωση της 2ης Υπουργικής Συνάντησης «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus», χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας σπουδαίο οικοδεσπότη και την τοποθεσία του Σουνίου θαυμάσια. Μιλώντας για την ατζέντα της συζήτησης, έκανε λόγο για ενδιαφέροντα θέματα και χαιρέτισε την εισαγωγική ομιλία του Ν. Κοτζιά, λέγοντας πως έθιξε τα πιο καίρια θέματα.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…