Newsroom

Newsroom

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος

Το ΔΣ του ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας ενημέρωσε την Παρασκευή η Κριστίν Λαγκάρντ ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup της 22ας Μάιου.

58c282291dc5248d208b47d1

Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου παρουσίασε στους Εκτελεστικούς Διευθυντές τα σενάρια που συζητήθηκαν στο Μπάρι, τόσο στο πλαίσιο του «Washington Group» όσο και στις συζητήσεις των G7, ενώ ανέφερε και το περιεχόμενο της συνομιλίας της με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Πεκίνο. 

Η Λαγκάρντ τόνισε στο ΔΣ ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη τελική συμφωνία, αλλά γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί η χρυσή τομή, δεδομένου ότι κυρίως η Γερμανική πλευρά δεν επιθυμεί εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων σε αντίθεση με το Ταμείο.

Εντωμεταξύ, αύριο Κυριακή αναμένεται να συνέλθει το λεγόμενο Washington Group στο οποίο συμμετέχουν οι κορυφαίοι παράγοντες από την  Ευρώπη και τις ΗΠΑ με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα στη Γερμανία και στο ΔΝΤ για τη διατύπωση των δράσεων για το χρέος που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο ανακοινωθέν της Δευτέρας και να ξεκλειδώσει τη συμφωνία.

Η συνεδρίαση του άτυπου οργάνου, λίγες μέρες μετά το ναυάγιο στο Μπάρι της Ιταλίας πριν 10 ημέρες, αλλά και λίγες ώρες πριν από το Eurogroup, αναμένεται αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες. 

Αντιδρά το Βερολίνο

Τον πήχυ των προσδοκιών χαμηλώνει εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ο οποίος σύμφωνα με την Bild τονίζει πως «η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του Ταμείου από τον ESM».

Το μήνυμα Τσίπρα προς δανειστές

Μήνυμα στους δανειστές ότι πλέον είναι στιγμή να τηρήσουν και εκείνοι τις δεσμεύσεις τους και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού, εξέπεμψε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός.

«Με το αποτέλεσμα και της ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε, από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού», δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…