Κορυφώνεται η σύγκρουση Ευρώπης – Ρωσίας με φόντο την Ουκρανία

To Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες στην Κριμαία έλαβαν εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους μετά την…

oukrania 13 0

To Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες στην Κριμαία έλαβαν εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους μετά την επίθεση εναντίον βάσης του στρατού στη Συμφερόπολη που στοίχισε τη ζωή σε έναν στρατιώτη.

«Για να προστατευθεί η ζωή των στρατιωτών μας οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία έλαβαν την εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Την εξουσιοδότηση επιβεβαίωσε με χωριστή ανακοίνωσή του και το γραφείο του υπηρεσιακού προέδρου της χώρας.

Φήμες για ακόμα έναν νεκρό

Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ, επικαλούμενο την αστυνομία της Κριμαίας, δήλωσε ότι ένα μέλος των φιλο-ρωσικών “δυνάμεων αυτοάμυνας” επίσης σκοτώθηκε στο περιστατικό που συνέβη νωρίτερα στην ουκρανική βάση της Κριμαίας, όπου έχασε τη ζωή του ένας ουκρανός στρατιώτης, από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Η πληροφορία όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη επισήμως.

Οι θέσεις της Ευρώπης

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, επισήμανε σήμερα ότι η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, που σφραγίστηκε με την υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της ρωσόφωνης πολιτικής ηγεσίας της χερσονήσου, «αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».

«Η ενσωμάτωση (της Κριμαίας) στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι —και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για αυτό— αντίθετη με το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου.

«Το λεγόμενο δημοψήφισμα ήταν αντίθετο με το διεθνές δίκαιο, η διακήρυξη της ανεξαρτησίας που έκανε δεκτή ο Ρώσος πρόεδρος ήταν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο», συνέχισε η καγκελάριος, τονίζοντας ότι την άποψη αυτή την συμμερίζονται επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Μέρκελ τόνισε ωστόσο ότι, παράλληλα με τις κυρώσεις που έχουν ληφθεί σε βάρος της Μόσχας, θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία για την εξεύρεση μιας λύσης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα υποστεί τις συνέπειες για την «απολύτως απαράδεκτη» προσπάθεια της να προσαρτήσει την Κριμαία η οποία συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Είναι απολύτως απαράδεκτο να χρησιμοποιεί η Ρωσία βία για να αλλάξει τα σύνορα, με βάση ένα ψευτοδημοψήφισμα που διεξήχθη υπό την απειλή των όπλων. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες και εγώ θα πιέσω τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουμε για περαιτέρω μέτρα, όταν θα συναντηθούμε, την Πέμπτη», πρόσθεσε.

Έκκληση για μια «ισχυρή και συντονισμένη» απάντηση εκ μέρους της Ευρώπης έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει ούτε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ούτε την ένωση της περιοχής αυτής της Ουκρανίας με τη Ρωσία», τόνισε.

Για «σοβαρή αρνητική εξέλιξη» έκανε λόγο η Ιταλία, μία από τις στενότερες συμμάχους της Ρωσίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσάρτηση της Κριμαίας «αποξενώνει ακόμη περισσότερο τη Ρωσική Ομοσπονδία από τη διεθνή κοινότητα και προμηνύει τη σοβαρή απομόνωση» της Μόσχας, είπε η υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι προβλέποντας ότι τις επόμενες ημέρες θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στη χώρα.

Για ενδεχόμενο εισβολής κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Για το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία μίλησε ο Τζον Κέρι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, προειδοποίησε σήμερα ότι μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία θα συνιστούσε μια «σκανδαλώδη» ενέργεια, παραλληλίζοντας την τρέχουσα κρίση με τα γεγονότα που προηγήθηκαν του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας σε μια ομάδα φοιτητών που επισκέφθηκαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί «μια τόσο σκανδαλώδη ενέργεια στο σύγχρονο κόσμο» και ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «μια τεράστια πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα».

«Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε ο Κέρι όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της Ουάσινγκτον στην περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ο Κέρι επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσινγκτον ότι το δημοψήφισμα και η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι «παράνομη» και «απαράδεκτη πράξη».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι ,σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον ετοιμάζει πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και εξετάζει όλες τις επιλογές που διαθέτει.

Η απάντηση της Ρωσίας

Ο Λαβρόφ από την πλευρά του σημείωσε ότι οι κυρώσεις είναι «απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση. Οι κάτοικοι έκαναν μια δημοκρατική επιλογή σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ που η Ρωσία αποδέχεται. Οι κυρώσεις που επιβάλουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.