Κομισιόν: "Ελληνικό γιαούρτι" είναι μόνο το …ελληνικό

Μετά τις αντιδράσεις της Αθήνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τους Τσέχους ότι όποιος χρησιμοποιεί τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» παραπλανεί τους καταναλωτές και προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

5a0a155d1dc524892c8b463e

Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη EURACTIV εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και της Πράγας για το θέμα.

«Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις τσεχικές αρχές για το ζήτημα αυτό και εξέφρασε λεπτομερώς τη θέση της, η οποία διαβιβάστηκε στη Τσεχία», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με επιστολές του προς τους Επιτρόπους για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις και Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, γνωστοποίησε την δυσαρέσκεια της Αθήνας για το εν λόγω νομοσχέδιο της Τσεχίας.

ΕΕ: «Η Τσεχία δεν δικαιούται να παράγει ελληνικό γιαούρτι»


Η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για τα προϊόντα που κατασκευάζονται έξω από την Ελλάδα παραπλανεί τους καταναλωτές και προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας τέλος στη διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και της Πράγας.

Για την Αθήνα, τόσο το όνομα «ελληνικό» γιαούρτι όσο και το γιαούρτι «ελληνικού τύπου» είναι αντίθετο με τον κανονισμό της ΕΕ αναφορικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, ο οποίος αναφέρει ρητά ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να παραπλανούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV, η Κομισιόν εξετάζει επί του παρόντος τις δύο επιστολές σχετικά με τις ενέργειες των τσεχικών αρχών για το ζήτημα, που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.

Η ονομασία του προϊόντος «Ελληνικό γιαούρτι» δεν προστατεύεται από γεωγραφική ένδειξη. Ωστόσο, πηγή της Επιτροπής δήλωσε τον Ιούλιο ότι θεμελιώδη απαίτηση των κανόνων της Ένωσης για τις πληροφορίες για τα τρόφιμα συνιστά το γεγονός ότι η επισήμανση των τροφίμων δεν πρέπει να παραπλανά τους καταναλωτές ως προς τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας και της προέλευσής τους.

Η χρήση του «ελληνικού γιαουρτιού» ως επισήμανση σε προϊόντα σε νομοσχέδιο της Τσεχίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά την παρέμβαση της Επιτροπής.

Στις 7 Απριλίου του 2015, η Τσεχική Δημοκρατία, κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο διατάγματος, για τον καθορισμό των απαιτήσεων για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…