Newsroom

Newsroom

Κινηματογραφική Λέσχη αφιερωμένη στον πρωτοπόρο Αϊζενστάιν στην Αθήνα

Αφιερωμένη στον πρωτοπόρο Σεργκέι Αϊζενστάιν και με αφορμή την επέτειο των 69 χρόνων από τον θάνατο του (11/2/1948) ιδρύθηκε στην Αθήνα Κινηματογραφική Λέσχη που φέρει το όνομα του μεγάλου Ρώσου θεωρητικού της τέχνης του κινηματογράφου, σκηνοθέτη και πρωτοπόρου του μοντάζ.

58a1dedb1dc524a55f8b4790

Η ιδρυτική συνάντηση της «Κινηματογραφικής Λέσχης Σεργκέι Αϊζενστάιν» πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα της, στον κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema, με την προβολή του θρυλικού «Θωρηκτού Ποτέμκιν». Το απόλυτο αριστούργημα του Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν, που συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα σημαντικότερων ταινιών από καταβολής κινηματογράφου.

Ασπρόμαυρη σοβιετική ταινία , σε σενάριο δικό του βασισμένο στα γεγονότα της ανταρσίας στο θωρηκτό Ποτέμκιν του αυτοκρατορικού ρωσικού ναυτικού, που έλαβαν χώρα το 1905, όταν οι ναύτες αρνήθηκαν να φάνε το σάπιο κρέας του συσσιτίου.

Το φιλμ γυρίστηκε το 1925 μέσα σε λίγες εβδομάδες στην πόλη και το λιμάνι της Οδησσού. Η πασίγνωστη σεκάνς με το πανικόβλητο πλήθος να κατεβαίνει κυνηγημένο από τον τσαρικό στρατό τα σκαλοπάτια στις Σκάλες της Οδησσού, αποτελεί τη «βίβλο» των κινηματογραφιστών.

Η ταινία καθιερώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, βραβεύτηκε το 1926 με το χρυσό μετάλλιο της Έκθεσης του Παρισιού ενώ την ίδια χρονιά θεωρήθηκε ως η καλύτερη ταινία από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Σκοπός της «Κινηματογραφικής Λέσχης Αθήνας- Σεργκέι Αϊζενστάιν» είναι οι προβολές ποιοτικών ταινιών, σεμινάρια Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου και η διοργάνωση ενός ειδικού αφιερώματος στο έργο του ιδιοφυούς της 7ης Τέχνης.

Τα μέλη της θα έχουν ιδιαίτερα προνόμια στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ», με δωρεάν είσοδο για προβολές και εκδηλώσεις, ειδικά προνομιακές τιμές εισιτηρίων για προβολές ταινιών σε Φεστιβάλ, προτεραιότητα σε πρεμιέρες και εκδηλώσεις, εκπτώσεις σε βιβλία και CD-DVD κ.ά.

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται κάθε δύο Κυριακές και ώρα 14.00 και τα σεμινάρια κάθε Σάββατο μεσημέρι ώρα 14.00 έως 16.00.

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…