Newsroom

Newsroom

Κίνδυνος καρδιοπάθειας για τα "παιδιά του καναπέ"

Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να τρέξουν τόσο γρήγορα όσο έτρεχαν κάποτε οι γονείς τους, υποστηρίζουν Αυστραλοί…

paidia tileorasi

Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να τρέξουν τόσο γρήγορα όσο έτρεχαν κάποτε οι γονείς τους, υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές, προειδοποιώντας ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένδειξη επιδείνωσης της καρδιαγγειακής φυσικής τους κατάστασης και ενδεχομένως κρύβει «ολέθριες συνέπειες σε επίπεδο δημόσιας υγείας».
Σε σημαντικό βαθμό -από 30% έως 60% ανάλογα με τη χώρα- το πρόβλημα αποδίδεται στην επιδεινούμενη παχυσαρκία και μία ακόμη φορά οι ερευνητές καλούν τους γονείς να «σηκώσουν» τα παιδιά τους από τον καναπέ.

Η συγκριτική ανάλυση της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, έδειξε ότι τα σημερινά παιδιά τρέχουν την απόσταση του ενός μιλίου κατά μέσον όρο ενάμισι λεπτό (90 δευτερόλεπτα) πιο αργά από ό,τι οι συνομήλικοί τους (δηλαδή η γενιά των γονιών τους) πριν από 30 χρόνια. Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε 50 σχετικές δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν πάνω από 25 εκατ. παιδιά σε 28 χώρες για μια περίοδο 46 ετών (1964-2010).

«Η φυσική κατάσταση των σύγχρονων παιδιών, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, σε όλες τις ηλικίες από 9 έως 17 ετών, εμφανίζει πτωτική τάση παγκοσμίως και χειροτερεύει κατά περίπου 5% κάθε δεκαετία που περνά» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα.

Μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής της μελέτης δρ Γκραντ Τόμκινσον εξηγεί ότι εάν ένας άνθρωπος δεν είναι σε φόρμα από την παιδική του ηλικία τότε είναι πιο πιθανό να αναπτύξει καρδιοπάθειες αργότερα στη ζωή του. Σύμφωνα με τον Αυστραλό ερευνητή για να μείνουν υγιή τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να κάνουν καθημερινά τουλάχιστον μία ώρα σωματικής άσκησης, όπως τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο.

Ο Τόμκινσον επεσήμανε επίσης ότι μπορεί οι έφηβοι να γυμνάζονται με πολλούς τρόπους -να είναι δυνατοί όπως ένας αρσιβαρίστας, ευ.λύγιστοι όπως οι αθλητές της ενόργανης- όμως το το πιο σημαντικό είδος εκγύμνασης για την επίτευξη καλής υγείας είναι η καρδιοαγγειακή, δηλαδή η ικανότητα να ασκείται κανείς έντονα για αρκετή ώρα, π.χ. τρέχοντας πολλούς συνεχόμενους γύρους στο στίβο.

(ΠΗΓΕΣ: BBC, ΑΜΠΕ, WWW.GUARDIAN.CO.UK)

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…