Newsroom

Newsroom

Κατσέλη: Το Brexit θα επηρεάσει και την Ελλάδα

Οι συνέπειες του Brexit πρόκειται να επηρεάσουν και την Ελλάδα υποστηρίζει η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, Λούκα Κατσέλη.

5774e57f1dc5248d5e8b5030

Σχολιάζοντας από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων την απόφαση των Βρετανών πολιτών να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα υπέρ της αποχώρησής τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κ. Κατσέλη επεσήμανε πως πρόκειται για μια πηγή αστάθειας που θα επηρεάσει και την Ελλάδα.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, «η Ευρώπη μοιάζει με γερασμένη ήπειρο που δεν δίνει ελπίδα».

Η Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε και στον τρόπο διακυβέρνησης των τραπεζών, χαρακτηρίζοντας ως «μονοδιάστατο» το μοντέλου που προωθείται. 

Ειδικότερα, όπως είπε οι δομές και σχέσεις διακυβέρνησης θα πρέπει να εξετασθούν από τρεις πλευρές:

“Πρώτον, από την πλευρά του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του, όπου βασικό μέλημα οφείλει να είναι η αποτελεσματική εποπτεία των διαδικασιών και στρατηγικών αποφάσεων της Εκτελεστικής Διοίκησης και η χάραξη και ο έλεγχος εφαρμογής της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Τράπεζας.

Δεύτερον, από την πλευρά της Εκτελεστικής Διοίκησης, όπου κρίσιμοι παράγοντες είναι τόσο η διαμόρφωση και υλοποίηση συνεκτικών πολιτικών, οι οποίες ανταποκρίνονται και υλοποιούν την μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τράπεζας, όσο και η κινητοποίηση του Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας και των πόρων που διαθέτει για την επίτευξη συγκεκριμένων μετρήσιμων στόχων.

Τρίτον, από την πλευρά της εξυπηρέτησης και της προάσπισης των δικαιωμάτων των Μετόχων και ευρύτερα των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders), όπως οι Πελάτες, οι Προμηθευτές, οι Εργαζόμενοι, οι τοπικές κοινωνίες. όπου προέχει η εξασφάλιση διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων, ή αποφυγή καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων και η συνεχής και αξιόπιστη λογοδοσία”.

Σε ό,τι αφορά το Διοικητικό Συμβούλιο, είπε πως “η σύνθεσή του οφείλει και πρέπει να αντικατοπτρίζει την αναγκαία ποικιλομορφία ικανοτήτων, δεξιοτήτων εμπειριών, γνώσεων και προσόντων που έχει ανάγκη ένας μεγάλος χρηματοπιστωτικός οργανισμός, όπως η Εθνική, που είναι εκτεθειμένος σε πολλαπλούς, σύνθετους κινδύνους και που συνδέεται με όλους τους τομείς και κλάδους της οικονομίας. Η επιτυχημένη διεθνής πρακτική, που ακολουθούν όλες οι προηγμένες χώρες και υιοθετούν όλοι οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι διεθνώς, έχει γίνει απαγορευτική για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας μας.

Ο νόμος 4346/2015 διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης , το οποίο ναι μεν και πολύ σωστά προάγει και αναβαθμίζει τις τραπεζικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο και την ανεξαρτησία του ως προς το πολιτικό σύστημα αλλά από την άλλη ακρωτηριάζει την αναγκαία σύνδεση του με την πραγματική οικονομία και στερεί απολύτως αναγκαίες δεξιότητες και εμπειρίες που θα πρέπει να διαθέτει το Δ.Σ. ως συλλογικό όργανο για να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις”.

“Είναι σαφές, ότι τα περιοριστικά αυτά κριτήρια επιβάλλουν στις τράπεζες της Ελλάδας ένα σχήμα διοίκησης μονοδιάστατο, με μέλη Διοικητικών Συμβουλίων που θα προέρχονται και θα διαθέτουν γνώσεις και εμπειρίες από ένα περιορισμένο και στενό τραπεζικό πεδίο. Η κατεύθυνση προς ένα τέτοιο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης – μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό – θέτει κατά τη γνώμη μου σοβαρούς κινδύνους ως προς την απρόσκοπτη και αποτελεσματική υλοποίηση των προκλήσεων που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες και διακυβεύει την ανταγωνιστική τους τοποθέτηση στο διεθνές ανταγωνιστικό τραπεζικό τοπίο”, είπε.

“Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, με την ισχυρή παράδοση, το κύρος, την πρωτοπορία και την σημαντική συμβολή της στον αναπτυξιακό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά κυρίως με τη σταθερή και διαχρονική εμπιστοσύνη των Μετόχων, Πελατών, Καταθετών και Εργαζομένων της, αποτελεί άγκυρα σταθερότητας και σιγουριάς για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία. Βασική επιδίωξη όλων μας είναι να διατηρήσει και επαυξήσει τον ηγετικό του ρόλο και να συμβάλει ενεργά, με όρους αποτελεσματικότητας και κερδοφορίας, στη στήριξη των επενδύσεων για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και τον βιώσιμο οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της Ελληνικής παραγωγικής βάσης», κατέληξε η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κυρία Κατσέλη.

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…