Newsroom

Newsroom

Κατρούγκαλος στο Economist: Μείναμε πιστοί στη βασική αρχή της Αριστεράς, την ισότητα

O υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, έκανε λόγο για «διατήρηση του δημόσιου αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού με κοινωνική δικαιοσύνη, προστασία των συντάξεων και δικαιότερη διανομή μίας μικρότερης συνταξιοδοτικής πίτας».

576aed741dc524ad4c8b48ee

Όπως είπε, έγινε προσπάθεια με την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση να αναμορφωθεί το σύστημα κόντρα στο τελευταίο κύμα μεταρρυθμίσεων της Ευρώπης το οποίο δεν επέκτειναν αλλά συρρίκνωναν τα δημόσια συστήματα ασφάλισης υπέρ των ιδιωτικών λύσεων.

Ο κ. Κατρούγκαλος μέσα και από την παρουσίαση πινάκων υπερασπίστηκε το νέο Ασφαλιστικό και ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης τονίζοντας ότι δίνει υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης σε άτομα με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, λειτουργώντας αναδιανεμητικά.

«Το σύστημά μας δίνει τα πιο γενναιόδωρα ποσοστά αναπλήρωσης από όλα τα δημόσια προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης στην Ευρώπη, παρά τα ελλείμματα, τις συνέπειες της κρίσης, την εξανέμιση των αποθεματικών από το PSI και παρά το γεγονός ότι έπρεπε να μειώσουμε βάσει των στόχων του μνημονίου τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας κατά 1%», είπε.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει ένα μοναδικό Ταμείο Ασφάλισης το οποίο θα δώσει σύνταξη σε όλους, στο δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό τομέα, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αγρότες, ακολουθώντας τους ίδιους κανόνες.

«Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε δύο βασικές προκλήσεις την εγγενή ανισότητα του συστήματος και την ενίσχυση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος ασφάλισης υπέρ των πιο αδύναμων», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Μείναμε πιστοί στη βασική αρχή της Αριστεράς: Την ισότητα. Όμως η ισότητα δεν αρκεί όταν πρέπει να διαχειριστείς ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Υπήρχε και η αναγκαιότητα ν’ εφαρμόσουμε τον κανόνα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτόν εισαγάγαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την εθνική σύνταξη, η οποία χρηματοδοτείται όχι από τις εισφορές, αλλά από τους φόρους. Αυτό αποτελεί εξαίρεση από το βισμαρκιανό παράδειγμα που κυριαρχούσε στην Ελλάδα, προς την κατεύθυνση του μπεβεριτζιανού».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…