Κατρούγκαλος: Θετικό το πρόσημο από την επίσκεψη Ερντογάν

Την πεποίθηση πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, διαμορφώνει μια νέα θετική αφετηρία και δυναμική για την προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας, με προϋπόθεση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

5a2b96241dc5249c078b458f

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες μόλις ώρες μετά την αναχώρηση από την Ελλάδα του Τούρκου Προέδρου, ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει πως η επίσκεψη ήρθε σε μια στιγμή κρίσιμη που η γειτονική χώρα βρίσκεται σε ένταση με πολλά ευρωπαϊκά κράτη και επισημαίνει πως το θετικό κεκτημένο από την επίσκεψη αυτή, είναι ότι ξαναξεκίνησε ο διάλογος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και με πρόθεση και των δύο πλευρών να συζητήσουν με ειλικρίνεια και με καλή διάθεση.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Κατρούγκαλος διευκρινίζει ότι η προετοιμασία της επίσκεψης ήταν άρτια και πολύμηνη, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η αναγκαιότητα της υπαγορεύθηκε από το γεγονός ότι «έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τη συσσωρευμένη ένταση στις διμερείς σχέσεις». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, επισημαίνει ότι «λόγω της καλής προετοιμασίας της επίσκεψης πετύχαμε η συζήτηση να εξελιχθεί επί της ουσίας και μάλιστα με έναν τρόπο που, όπως φάνηκε από την όλη εξέλιξη της συζήτησης, στο τέλος δημιούργησε θετική δυναμική για τη συνέχιση του διαλόγου».

Πέρα από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας, ο κ. Κατρούγκαλος στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ξετυλίγει το πλέγμα των ελληνικών θέσεων σε σειρά θεμάτων που άπτονται του χαρτοφυλακίου του, όπως η εμβάθυνση της ΟΝΕ και το Brexit. Επίσης, αναδεικνύει τη σημασία που έχει για την Ελλάδα και την ΕΕ η εκλογή του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών στη θέση του προέδρου του Eurogroup.

Παράλληλα, εστιάζει και σε θέματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, όπως η προωθούμενη αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρει πως η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο προϋποθέτει αφενός τη σταθεροποίηση της ανοδικής πορείας της οικονομίας και αφετέρου την έξοδο στις αγορές, και υπογραμμίζει ότι και ως προς τα δύο αυτά ζητούμενα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Επισημαίνει επιπλέον πως μετά τον Αύγουστο του 2018 «δεν θα έχουμε την επιτροπεία των μνημονίων, θα βρισκόμαστε στην κατάσταση που είναι σήμερα η Πορτογαλία».

Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρινίζει πως «θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε τις δικές μας πολιτικές», αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «η Πορτογαλία κατάφερε να πετύχει να μειωθεί το έλλειμμα, αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα συντάξεις και μισθούς, εγκαταλείποντας δηλαδή πλήρως τις πολιτικές λιτότητας». Αυτός είναι σημαντικός στόχος όχι μόνο από οικονομική άποψη, αλλά κυρίως από δημοκρατική, γιατί σηματοδοτεί την επιστροφή σε πλήρες καθεστώς λαϊκής κυριαρχίας στη χώρα μας, καθιστά σαφές ο αναπληρωτής υπουργός.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρεται και στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς, το Κίνημα Αλλαγής και στις προοπτικές συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας το μήνυμα πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο του νέου φορέα».

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…