Κατατίθεται τη Δευτέρα η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Tο βράδυ της Δευτέρας, στον προαύλιο χώρο της Βουλής, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

57936fa61dc524a97a8b520a

Της δημοσιοποίησης των προτάσεων θα ακολουθήσει διάλογος διάρκειας ενός εξαμήνου, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να διενεργηθούν ακόμη και συμβουλευτικά δημοψηφίσματα για ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα η απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και η αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Η πρόταση αυτή αναμένεται πάντως να συναντήσει εμπόδια, πιθανότατα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αφού πολλά στελέχη με πρώτο τον Πάνο Σκουρλέτη διαφωνούν ότι με την απευθείας εκλογή του από τον λαό, αλλά με την αύξηση των αρμοδιοτήτων. Ο κ. Σκουρλέτης άλλωστε τάσσεται ανοικτά κατά την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου και σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά».

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει καταθέσει την πρόταση ο Πρόεδρος να εκλέγεται από τον λαό μόνο στην περίπτωση που η Βουλή στις τρεις ψηφοφορίες δεν μπορέσει να συμφωνήσει σε ένα πρόσωπο ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.

Από εκεί και μετά το Μαξίμου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στη σχετική συζήτηση να μπουν και θέματα που αφορούν στον εκλογικό νόμο, όπως η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και η δυνατότητα ψήφου στους ομογενείς ή το πιο πιθανό στους χιλιάδες συμπατριώτες μας που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης.

Τέλος, εντός των κυβερνητικών προτάσεων θα εμπεριέχεται η συνταγματική θεσμοθέτηση διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας, όπως η δυνατότητα διενέργειας δημοψηφισμάτων ακόμη και με τη συλλογή ενός αριθμού υπογραφών και η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα αγαθών όπως το νερό και η ενέργεια, ενώ πεδίο ευρύτερης συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων αναμένεται να αποτελέσουν οι αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και στη βουλευτική ασυλία.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…