Newsroom

Newsroom

Κατατέθηκε η τροπολογία με την οποία σπάνε στα δύο τα ΕΑΣ

Στα δύο σπάνε πλέον τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έπειτα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς.…

eas

Στα δύο σπάνε πλέον τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έπειτα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς. Με τη διάσπαση δημιουργούνται δύο νέες ανώνυμες εταιρίες. Αποκλειστικός σκοπός της μιας εκ των δύο εταιρίων θα είναι η παραγωγή και εμπορία όπλων, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού.

Τα περιουσιακά στοιχεία των ΕΑΣ μεταβιβάζονται στις νέες εταιρίες. Η τροπολογία, μεταξύ άλλων, ορίζει επίσης ότι εφαρμόζονται για τις νέες εταιρείες οι διατάξεις του Ν. 2303/1995 (κεφαλαιοποίηση χρεών των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών προς το Ελληνικό Δημόσιο, με αντίστοιχη αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και έκδοση ίσης αξίας προς τα χρέη μετοχών, που αναλαμβάνονται από το Ελληνικό Δημόσιο). Μάλιστα αναμένεται να εφαρμοστούν και για τα χρέη των ΕΑΣ που προέκυψαν στο διάστημα πριν τη σύσταση των εταιρειών αυτών και δεν είχαν κεφαλαιοποιηθεί.

Τα ΕΑΣ θα μπορούν να επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω του εποπτευόντος υπουργείου. Τα χρήματα αυτά αναμένεται να μεταφερθούν μετά τη διάσπαση, το ποσό της επιχορήγησης μεταφέρεται συνολικά στη νέα εταιρεία που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην παραγωγή και εμπορία όπλων, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 10 εκατ. ευρώ, η οποία μετά τη διάσπαση θα ανέλθει σε 25 εκατ. ευρώ.

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…