"Κατακλυσμός" προσφυγών στις εφορίες κατά του ΕΝΦΙΑ

Ολόκληρα γραφεία γεμίζουν στις εφορίες από τους φακέλους με τις ενδικοφανείς προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ που παραλαμβάνονται από τους φορολογούμενους.…

eforia 18

Ολόκληρα γραφεία γεμίζουν στις εφορίες από τους φακέλους με τις ενδικοφανείς προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ που παραλαμβάνονται από τους φορολογούμενους. Οι φορολογούμενοι προσφεύγουν κατά χιλιάδες στις εφορίες αμφισβητώντας τα αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ αλλά και τη συνταγματικότητα του φόρου.

Στοιχεία από τις αρμόδιες διευθύνσεις για το πλήθος των προσφυγών δεν δίνονται, αλλά για να αναγκαστεί η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων να βγάλει εγκύκλιο με οδηγίες, είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα.

Στην εγκύκλιο Σαββαΐδου αναφέρεται ότι «λόγω της υποβολής μεγάλου αριθμού ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.» παρέχονται οδηγίες για την παραλαβή και διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών, στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Προκύπτουν επίσης από την εγκύκλιο οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι φορολογούμενοι καταφεύγουν στη λύση της ενδικοφανούς προσφυγής. Αντισυνταγματικότητα, αμφισβήτηση αντικειμενικών αξιών, αιτήματα απαλλαγών, οικονομική αδυναμία, διόρθωση στοιχείων Ε9.

Σύμφωνα με τις οδηγίες Σαββαΐδου, οι ενδικοφανείς προσφυγές που υποβάλλονται στις εφορίες πρωτοκολλούνται αυθημερόν και στη συνέχεια καταχωρίζονται στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

Στη συνέχεια, οι ενδικοφανείς προσφυγές, μαζί με τις προσβαλλόμενες πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (εκκαθαριστικά), και τα έγγραφα που τυχόν προσκόμισαν οι υπόχρεοι, διαβιβάζονται συγκεντρωτικά (σε φυσική μορφή) στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, μία φορά την εβδομάδα με διαβιβαστικό έγγραφο, στο οποίο επισυνάπτεται και εκτύπωση, από την ηλεκτρονική εφαρμογή, κατάστασης των προσφυγών που αποστέλλονται.

Κατά παρέκκλιση της διαδικασίας που ακολουθείται συνήθως ειδικά για τις ενδικοφανείς προσφυγές που ασκούνται κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.:

· η αρμόδια φορολογική αρχή δεν συγκροτεί ηλεκτρονικό φάκελο της υπόθεσης και

· δεν συντάσσει έγγραφο αιτιολογημένων απόψεων επί των ισχυρισμών που προβάλλει ο υπόχρεος.

Αντί για το έγγραφο απόψεων συμπληρώνεται ο πίνακας (στην ηλεκτρονική εφαρμογή), όπου καταχωρίζονται κωδικοποιημένοι οι λόγοι της προσφυγής.

Για τη διευκόλυνση των υπηρεσιών, οι λόγοι έχουν κωδικοποιηθεί ως εξής (συμπληρώνεται το αντίστοιχο πεδίο, ενώ μπορούν να συμπληρωθούν και περισσότεροι του ενός κωδικοί, σύμφωνα με τους λόγους που προβάλλει ο προσφεύγων):

1 : Αντισυνταγματικότητα

2 : Αμφισβήτηση Αντικειμενικών αξιών

3 : Αιτήματα απαλλαγών άρθ.7 Ν 4223/2013

4 : Οικονομική αδυναμία

5 : Διόρθωση στοιχείων Ε9

6 : Άλλα θέματα

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, η παραλαβή, η ηλεκτρονική καταχώριση και η διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. γίνεται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του υπόχρεου Δ.Ο.Υ., δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν συντάσσεται έγγραφο απόψεων επί της ενδικοφανούς προσφυγής.

Στην περίπτωση σιωπηρής απόρριψης ή απόρριψης ως απαράδεκτης της ενδικοφανούς προσφυγής, ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβάζεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. υποδοχής του Τμήματος Δικαστικού, για τη σύνταξη απόψεων επί της προσφυγής και την αποστολή του διοικητικού φακέλου στο αρμόδιο δικαστήριο.

Πηγή: euro2day.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων