Καταδικάζει η Ε.Ε την δολοφονία της δημοσιογράφου από την Μάλτα που προκαλούσε με τις αποκαλύψεις τις πολιτικό σεισμό

Την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στη Μάλτα, με αφορμή αποκαλύψεις στις οποίες είχε προβεί μέσω των Panama Papers, .

59e5e5791dc524f8278b4755

Η δημοσιογράφος, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για διαφθορά και συνέβαλε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα, σκοτώθηκε σε ηλικία 53 ετών, από βόμβα που τοποθετήθηκε  στο αυτοκίνητό της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η Καρουάνα Γκαλιζία είχε καταγγείλει στην αστυνομία πριν από 15 μέρες ότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής της.

Το Politico την είχε χαρακτηρίσει «ένα WikiLeaks από μόνη της, μια σταυροφόρος κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη Μάλτα».

Στις αρχές Ιουνίου το Εργατικό Κόμμα του Μουσκάτ κέρδισε τις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν μετά την αποκάλυψη μιας σειράς σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν στενοί συνεργάτες και συγγενείς του πρωθυπουργού. Στις αποκαλύψεις αυτές έπαιξε κεντρικό ρόλο η Καρουάνα Γκαλιζία.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε βάρβαρη επίθεση την δολοφονία λέγοντας ότι ζήτησε από την αστυνομία να συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών προκειμένου να αποκαλυφθούν οι δράστες.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η κ. Καρουάνα Γκαλιζία ήταν σφοδρή επικριτής μου, τόσο πολιτικά όσο και προσωπικά, αλλά κανένας δεν μπορεί να δικαιολογήσει με κανένα τρόπο αυτή την βάρβαρη ενέργεια», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε εσπευσμένα.

Αργότερα ο ίδιος ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ότι πράκτορες του FBI κατευθύνονται στη Μάλτα για να βοηθήσουν στις έρευνες των μαλτέζικων αρχών.

Νωρίτερα φέτος, την περίοδο που η Μάλτα είχε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, οι αποκαλύψεις της είχαν προκαλέσει πολιτικό σεισμό στις Βρυξέλλες.

Ευρωβουλευτές ζήτησαν ανοιχτά της παραίτηση του Μουσκάτ εν μέσω του σκανδάλου, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η σύζυγός του, μια παναμαϊκή πετρελαϊκή εταιρεία και η κόρη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν.

Oι πολίτες της Μάλτας ζητούν δικαιοσύνη για την δημοσιογράφο 

Μετά την δολοφονία της, οι αντιδράσεις των πολιτών της Μάλτας άρχισαν να κατακλύζουν τα social media αλλά και τους δρόμους της Βαλέτα.

  To βράδυ της Δευτέρας, μόλις έγινε γνωστή η είδηση της δολοφονίας χιλιάδες κόσμου πραγματοποίησαν ολονύχτια συγκέντρωση στην Μάλτα για να αποτίσουν φόρο τιμής στην αδικοχαμένη δημοσιογράφο και να απαιτήσουν δικαιοσύνη για τον θάνατό της.  

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

στανιση

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια, «λύγισε» όταν με αφορμή το θεαμάτων γυναικοκτονιών, θυμήθηκε τις δικές της…

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε σχολείο της Καλαμαριάς

CropImage 20

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε σχολείο της Καλαμαριάς

Το έργο έκανε την εμφάνισή του στο 6ο Λύκειο Καλαμαριάς, όπου είναι μαθήτρια η 17χρονη…