Newsroom

Newsroom

Kάποτε στη Νέα Υόρκη: Ένα παραμύθι εποχής με την υπέροχη Μαριόν Κοτιγιάρ

Τζέιμς Γκρέι

the immigrant

Ο Τζέιμς Γκρέι μας μεταφέρει στην εποχή της μετανάστευσης και της ποταπαγόρευσης στην Αμερική, σε ένα ερωτικό δράμα εποχής (Κάποτε στη Νέα Υόρκη/ The Immigrant) που έχει κάτι από τη μαγεία του κλασικού κινηματογράφου, μεταφέροντας μας σε έναν κόσμο με πόρνες, ξεπεσμένους ήρωες, καμπαρέ και σκοτεινά καταφύγια. Μία ταινία που μοιάζει με μελαγχολικό παραμύθι και ένα τέτοιο παραμένει τελικά, χωρίς να μπορεί να προσθέσει ρεαλισμό και βάθος χαρακτήρων, στη σκληρή πραγματικότητα της μετανάστευσης και των κοινωνικών/ ταξικών διακρίσεων που καθόριζαν τότε τις μοίρες των ανθρώπων. 

the immigrant

Η Εύα (Μαριόν Κοτιγιάρ) είναι μία εντυπωσιακά όμορφη Πολωνή μετανάστρια που φτάνει μετά από πολλές κακουχίες στο Έλις Αϊλαντ μαζί με την αδελφή της που πάσχει από φυματίωση. Οι δύο αδελφές δεν είναι ευπρόσδεκτες στη χώρα, αφού η αρρώστια και η “αμφίβολη ηθική” τους, συνιστούν αποτρεπτικούς παράγοντες στο να τους επιτραπεί η είσοδος στην Αμερική και να τους δοθεί η ευκαιρία να ξεκινήσουν μία καινούργια ζωή. Και τότε εμφανίζεται στο προσκήνιο ο Μπρούνο (ως φύλακας άγγελος ή από μηχανής θεός), ένας γοητευτικός άνδρας με μυστηριώδη ζωή που αρχικά σώζει την ηρωίδα, αλλά στη συνέχεια την μπλέκει σταδιακά σε σκληρά και ανήθικα μονοπάτια, όντας ωστόσο αληθινά ερωτευμένος μαζί της. Ένα αδιάκοπο παιχνίδι αλληλεξάρτησης, μίσους και αγάπης ξεκινάει, σε έναν αέναο κύκλο που δεν έχει τέλος και που αναπόφευκτα θα οδηγήσει έναν από τους δυο τους στην ολοκληρωτική καταστροφή. Καθώς προχωράει η ιστορία, αναδεικνύεται ένα καταδικασμένο ερωτικό τρίγωνο, με φόντο μία κοινωνική συνθήκη από την οποία δεν υπάρχει λύτρωση, ούτε η επιλογή της φυγής. 

the immigrant

Η Μαριόν Κοτιγιάρ είναι αφόρητα γοητευτική και πειστική ως βασανισμένη μετανάστρια, μας κερδίζει με το βλέμμα, τις εκφράσεις και τις κινήσεις του προσώπου τους, παρ’ όλο που υστερεί συγκριτικά με προηγούμενες ερμηνείες της. Ο Τζέιμς  Γκρέι υφαίνει μία σκληρή ιστορία επιβίωσης, ένα κοινωνικό και ερωτικό δράμα που κινείται πολυεπίπεδα (αν και κάπως αργά σε αρκετές σκηνές) και φιλοδοξεί να δώσει ως τελικό αποτέλεσμα μία μεγαλειώδη ταινία. Παρ’ όλα αυτά, δεν λείπει ο μελοδραματισμός και οι επιφανειακές σεναριακές διολισθήσεις που τελικά δεν μας πείθουν ότι αυτή είναι η  πραγματικότητα της μετανάστευσης εκείνη την εποχή. Το “Κάποτε στη Νέα Υόρκη” είναι δοσμένο περισσότερο μέσα από τη ματιά της δραματουργίας με τόνους λυρικούς και παραμυθένιους, παρά με ρεαλιστική προσέγγιση. Καταφέρνει ωστόσο  να δώσει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα που εμπλουτίζεται με την εξαιρετική φωτογραφία του Ντάριους Κόντζ και την ωραία ατμόσφαιρα που αναβιώνει μία αλλοτινή εποχή. 

Δείτε το τρέιλερ:

 

 

 

Πληροφορίες: 

Κάποτε στη Νέα Υόρκη

The Immigrant

Δραματική ΗΠΑ, 2013, (ΕΓΧΡ.) , 117′

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γκρέι

Πρωταγωνιστούν: Μαριόν Κοτιγιάρ, Χοακίν Φίνιξ, Τζέρεμι Ρένερ 

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…