Newsroom

Newsroom

Καμία απάντηση για την προστασία της δημοσιογραφίας από την ΕΛ.ΑΣ.-Υπόθεση Πόπης Χριστοδουλίδου

Το ζήτημα των κλήσεων δημοσιογράφων από την ΕΛ.ΑΣ. για κατάθεση, στο πλαίσιο προκαταρκτικών εξετάσεων που έχουν παραγγείλει οι εισαγγελικές Αρχές,…

dimosiografoi 0

Το ζήτημα των κλήσεων δημοσιογράφων από την ΕΛ.ΑΣ. για κατάθεση, στο πλαίσιο προκαταρκτικών εξετάσεων που έχουν παραγγείλει οι εισαγγελικές Αρχές, που προκαλούν ζήτημα περιορισμού της ελευθερίας των λειτουργών του Τύπου κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, όπως συνέβη πρόσφατα με το ρεπορτάζ της Πόπης Χριστοδουλίδου, στο http://peiratikoreportaz.blogspot.gr, τις απειλές υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής εις βάρος δημοσιογράφων, αλλά και το ζήτημα της συμπεριφοράς αστυνομικών κατά δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και επεισοδίων, έθεσαν χθες μέλη της ΕΣΗΕΑ στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, η πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Μαρία Αντωνιάδου, και το μέλος του δ.σ. Χρήστος Κυρίτσης έθεσαν εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ τα ζητήματα αυτά για να πάρουν, στην πραγματικότητα, καμία ουσιαστική απάντηση.

Στην περίπτωση της Πόπης Χριστοδουλίδου, πάντως, ανώτατες εισαγγελικές πηγές είχαν αναφέρει στην «Ε» πως οι αστυνομικοί δεν έκαναν αυτό που έπρεπε, αφού της ζητήθηκε να δώσει γραπτές εξηγήσεις με την ιδιότητά του κατηγορουμένου, κι όχι του υπόπτου για το επίμαχο δημοσίευμά της, σύμφωνα με το οποίο βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος συμμετέχουν στη φύλαξη ευαίσθητων στόχων με την ΕΛ.ΑΣ.

Για τις απειλές εις βάρος δημοσιογράφων από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός ανέφερε πως έχουν δοθεί σαφείς «εντολές για τον εντοπισμό των υπαιτίων των απειλών από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, αλλά και για την έμπρακτη προστασία από αυτές των λειτουργών του Τύπου, όπως ήδη συνέβη σε σωρεία περιπτώσεων».

Τέλος, για το ζήτημα της συμπεριφοράς των αστυνομικών απέναντι στους δημοσιογράφους κατά την κάλυψη επεισοδίων, ο Ν. Δένδιας ανέφερε πως «οι οδηγίες από την πολιτική ηγεσία και οι σχετικές πάγιες διαταγές που έχουν εκδοθεί από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν σαφώς λόγο για την ανάγκη διευκόλυνσης των λειτουργών του Τύπου και για την υποχρέωση της προστασίας της σωματικής τους ακεραιότητας». Η πραγματικότητα βέβαια τον διαψεύδει, καθώς οι τραυματισμοί δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και καμέραμαν -κάποιοι από αυτούς βαρύτατοι- μόνο αυτό δεν δείχνουν.
Α.Κ.ΜΩΡΟΥ- Ελευθεροτυπία

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Ektakti Epikairotita 0 1

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…