Και τώρα τι γίνεται με τους εργαζόμενους του ΔΟΛ;

Τώρα που οι τίτλοι του ΔΟΛ πέρασαν στον Βαγγέλη Μαρινάκη έναντι 22,8 εκατ. ευρώ, θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι που μετατράπηκαν σε μετόχους θυσιάζοντας εργατοώρες για να μείνει ο πτωχευμένος οργανισμός ζωντανός;

5930064f1dc524c9718b47cc

του Άγγελου Προβολισιάνου

Μπλεγμένοι στο γραφειοκρατικό κουβάρι παραμένουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του ΔΟΛ, οι οποίοι θα πρέπει να οπλιστούν με περαιτέρω υπομονή για το τι μέλλει γενέσθαι όχι μόνο για τα δεδουλευμένα τους αλλά και για το εργασιακό τους μέλλον. Μέχρι στιγμής, ο νέος ιδιοκτήτης δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του αναφορικά με τη διατήρηση ή μη των εργαζομένων, ενώ σχετικά με το ύψος του ποσού που θα λάβουν για τα δεδουλευμένα τους, όλα θα εξαρτηθούν από την εξυπηρέτηση των ασύμμετρων συμφερόντων όσων -πιστωτών ή μη- προηγούνται ή βρίσκονται στην ίδια κατηγορία του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του koutipandoras.gr, δεν τίθεται καν το σενάριο οι εργαζόμενοι να λάβουν το συνολικό ποσό που τους χρέωσε ο Ψυχάρης. Στη μόνη περίπτωση που αυτό δύναται να συμβεί, είναι ο νέος μεγαλομέτοχος να καταβάλλει -χωρίς κανένας να τον υποχρεώνει- το ποσό που θα υπολείπεται από το ποσοστό που θα λάβουν οι εργαζόμενοι από τα 22,8 εκατ. ευρώ.

Κι εδώ, τα συμφέροντα των εργαζομένων «σκοντάφτουν» για άλλη μια φορά πάνω στα πεπραγμένα του Σταύρου Ψυχάρη. Συγκεκριμένα, ο πρώην ιδιοκτήτης του ΔΟΛ κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης εκχώρησε στην πιστώτρια τράπεζα το λογαριασμό που καταβάλλονταν τόσο τα διαφημιστικά όσο και τα έσοδα από τις πωλήσεις των εφημερίδων. Με τον τρόπο αυτό, ο Ψυχάρης κατάφερε να αποκλείσει τους εργαζομένους από αξιώσεις επί των δεδουλευμένων τους, καθότι υπήρχαν έσοδα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν η πιστώτρια κρατήσει το σύνολο του ποσού, τότε συγκεκριμένη μερίδα εργαζομένων προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας το ποσό που τους αναλογεί. 

Επιπλέον, ο «αεράτος» πρώην εκδότης, τοποθετώντας εμπράγματες ασφάλειες, χορήγησε ειδικό προνόμιο στις τράπεζες εις βάρος των εργαζομένων και του Δημοσίου. Ως εκ τούτου, αντί οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε προνομιακή θέση με βάση τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έχοντας τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν μεγαλύτερο ποσοστό των απλήρωτων δεδουλευμένων -με γνώμονα τα εκατομμύρια του Μαρινάκη, ο Σταύρος Ψυχάρης εξασφάλισε τους πιστωτές και παράλληλα συρρίκνωσε το ποσοστό των εργαζομένων που έβαλαν «πλάτη» όλο αυτό το διάστημα.

Έτσι λοιπόν, μετά την αποπληρωμή των πιστωτών, των εξόδων ειδικής διαχείρισης (σ.σ. Grant Thorton και δικηγορική εταιρία «Ανδρέας Αγγελίδης») και της προαναφερόμενης εμπράγματης ασφάλειας, θα έρθει η ώρα της αποπληρωμής των εργαζομένων. Η τελευταία τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας το 2015 τοποθέτησε στην ίδια κατηγορία (άρθρο 975 του ΚΠΔ) τις απαιτήσεις που έχουν ως βάση την παροχή εξαρτημένης εργασίας με τις αξιώσεις της Εφορίας και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Σύμφωνα με νομικές πηγές, το ποσοστό που θα καταλήξει στην τσέπη των εργαζομένων αναμένεται να είναι τουλάχιστον το 50% των δεδουλευμένων και της αποζημίωσης, δίχως να αποκλείονται και πιο αισιόδοξα σενάρια

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετό καιρό, με το επόμενο βήμα να είναι η κατάρτιση λίστας προτεραιότητας των δανειστών και της διανομής των ανάλογων ποσών προς αυτούς. Το γεγονός που ενδεχομένως εκτροχιάσει χρονικά την εν λόγω διαδικασία θα είναι η κατάθεση ανακοπής από κάποιον πιστωτή, ο οποίος θα θεωρήσει ότι από τη συγκεκριμένη λίστα θίγονται τα συμφέροντά του. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει και χρόνια λόγω των δικαστικών αξιώσεων. Εξ ου και οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η ιδανική πρακτική στην προκειμένη περίπτωση είναι η λίστα να σχηματιστεί από τους ειδικούς διαχειριστές.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…