Newsroom

Newsroom

Ιταλικό δημοσίευμα για τα πεπραγμένα Γεωργίου στην αρχή της ελληνικής κρίσης

Στην «υπόθεση Γεωργίου και την αρχή της ελληνικής κρίσης» αφιερώνει σήμερα άρθρο της η ιταλική εφημερίδα «Il Manifesto». Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου καταδικάστηκε σε δυο χρόνια φυλάκιση με αναστολή από το εφετείο, διότι απέστειλε στην Eurostat τα στοιχεία σχετικά με το έλλειμμα του 2009, αλλά δεν ενημέρωσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

582f026e1dc524790f8b479a

«Μέσα στο διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να υπάρξει αναλυτική συζήτηση, από τη στιγμή που, σύμφωνα με ό,τι έχει διαρρεύσει, πολλά μέλη του είχαν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το πώς είχε υπολογισθεί η συνολική σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ για την συγκεκριμένη χρονιά», γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Παράλληλα, η «Il Manifesto» αναφέρει ότι τα στοιχεία αυτά συνέβαλαν στην έγκριση των προγραμμάτων διεθνούς οικονομικής υποστήριξης της χώρας, και στην εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας. Στο άρθρο, δε, εκτιμάται ότι από την μία κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει ότι στα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης υπήρξε κακοδιαχείριση της ελληνικής δημόσιας οικονομίας. Από την άλλη, όμως, εκφράζεται η άποψη ότι «είναι άλλο τόσο βέβαιο ότι κανείς δεν μπορεί να πει στην δικαστική αρχή μιας δημοκρατικής χώρας πώς πρέπει να γίνονται οι δίκες και να βγαίνουν οι διάφορες αποφάσεις».

Σχετικά με την διαπίστωση αυτή, η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται και στο σχετικό περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά από τοποθετήσεις μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το όλο θέμα. Τέλος, η «Il Manifesto» υπενθυμίζει ότι ο πρώην υπουργός και καθηγητής οικονομικών Μανώλης Δρεττάκης έχει παραθέσει σειρά στοιχείων, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για το πώς υπολογίσθηκε η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ για το 2009, με αναφορά σε δαπάνες που δεν είχαν υπολογισθεί ποτέ στο παρελθόν. «Για όλους αυτούς τους λόγους, την τελευταία λέξη, σχετικά με οριστικές καταδίκες ή αθωωτικές αποφάσεις, θα μπορεί να την πει, όπως σε κάθε δημοκρατική χώρα, μόνον ο Άρειος Πάγος», καταλήγει η ιταλική εφημερίδα.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…