Ιστορική διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη – Συνέχεια στις 18/1 σε τεχνικό επίπεδο

Περίπου στις 23.30 το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, να τονίζει σε δήλωσή του πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στις 18 Ιανουαρίου, σε επίπεδο τεχνοκρατών.

5877c5dd1dc524e8028b4c64

Στις διαβουλεύσεις των τεχνοκρατών θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτός ο γύρος συνομιλιών, θα ετοιμαστεί ένα πόρισμα και θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη των τεχνοκρατών από τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Στο τραπέζι του διαλόγου βρέθηκαν νωρίτερα οι προτάσεις που έχουν καταρτίσει οι πλευρές αλλά σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντε, αλλά και κάποιες νέες ιδέες για μία νέα αντίληψη που δεν θα αποσυνδέσει την Κύπρο από τους γείτονές της, αλλά θα εντάσσεται σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο του 21ου αιώνα.

Στο μεταξύ τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέφεραν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αύριο στη Γενεύη θα μεταβούν οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Αλέξης Τσίπρας και Μπιναλί Γιλντιρίμ αλλά και η Τερέζα Μέι.  Η Διάσκεψη ούτως ή άλλως θα συνεχιστεί αύριο όπως ανέφερε νωρίτερα και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος έκανε λόγο για πρόοδο αλλά και συνεχή προσπάθεια, που δεν θα σταμάτησει, για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Αισιόδοξος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών

Το πρώτο μέρος της διάσκεψης, όπου έγιναν εισηγήσεις από όλες τις πλευρές, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι και ακολούθησε γεύμα εργασίας. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εμφανίστηκε σε δηλώσεις του αισιόδοξος τονίζοντας ότι δεν αναζητούμε γρήγορη αλλά συμπαγή λύση του Κυπριακού η οποία θα καταστεί σύμβολο ελπίδας για όλο τον κόσμο και προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε διευθέτηση. 

Είπε ακόμη πως σε εδαφικό, περιουσιακό και εξωτερική πολιτική έχει γίνει τεράστια πρόοδος ενώ υπογράμμισε πως μια ενδεχόμενη συμφωνία θα επικυρωθεί από τους δύο λαούς. Ξεκαθάρισε πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για τους δύο ηγέτες αλλά φανέρωσε την προσήλωσή του στον στόχο της επίλυσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «θα εργαστούμε για να πετύχουμε αυτό το στόχο, για να φτάσουμε στην επίλυση».

Ο Γκουτέρες αφού χαιρέτισε την ηγεσία Ακιντζί και Αναστασιάδη σημείωσε ότι χάρη στη δική τους δουλειά το τελευταίο διάστημα οφείλεται η ιστορική σημερινή διάσκεψη. Ο ίδιος επεσήμανε την πολυπλοκότητα των θεμάτων της ασφάλειας των εγγυήσεων και ξεκαθάρισε πως η διάσκεψη θα συνεχίσει όσο χρειαστεί καθώς στόχος δεν είναι ένα χρονοδιάγραμμα αλλά μία κατάληξη. Σημείωσε τέλος, ότι θα πρέπει να βρεθούν τα όργανα για να καθυσηχάσουν τις ανησυχίες τόσο των ελληνοκυπρίων όσο και των τουρκοκυπρίων.

«Απαραίτητη η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων» λέει ο Νίκος Κοτζιάς

Τη συμμετοχή της Ελλάδας με εποικοδομητικές προτάσεις στη διάσκεψη, έτσι ώστε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και να αποδίδει τη μέγιστη δυνατότητα ισότητας, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων. Σημείωσε δε, ότι θα μπορούσε το θέμα της Ασφάλειας να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.

Παρόντες στη Διάσκεψη είναι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυήτριων δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον, η ΕΕ εκπροσωπείται διά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Οικοδεσπότης της διάσκεψης είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. 

Κατατέθηκαν οι χάρτες

Το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των χαρτών για το Εδαφικό από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού» την κατάθεση των χαρτών.

«Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης. «Για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων έγινε ανταλλαγή χαρτών», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι χάρτες θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από εμπειρογνώμονες, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το βράδυ διεξάγονταν τρεις παράλληλες διαπραγματεύσεις:

-των ηγετών των δύο κοινοτήτων Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για το Εδαφικό

-των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης

-εκπροσώπων των δύο πλευρών, σε τρίτο δωμάτιο, για θέματα Ε.Ε.

Χριστοδουλίδης: Δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα ο χάρτης

«Υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα γραπτώς», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σε ένα πρώτο σχόλιό του μετά την κατάθεση χαρτών επί του εδαφικού, από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη.

Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να δικαιολογούν τη μη επανάληψη συνομιλιών. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στο γεγονός πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που έγινε ανταλλαγή χαρτών. Σε ερώτηση για την τύχη της Μόρφου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δεν μπήκε σε λεπτομέρειες.


Τί είπαν στη συνάντησή τους Αναστασιάδης – Κοτζιάς

Την πρώτη αποτίμηση των επαφών για το Κυπριακό στη Γενεύη έκαναν στη συνάντησή τους ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Νίκο Κοτζιά. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Κύπριος πρόεδρος είχαν μια σύντομη συνάντηση και το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, στη σημερινή συνάντησή τους, ο κ. Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των συνομιλιών.

Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του ενεργού ρόλου της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και εκφράζει την ικανοποίησή της για την παρουσία στη Γενεύη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γεγονός που δείχνει ότι η ΕΕ εκπροσωπείται στις συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο.

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».